Prima pagină » Local » Scandal-monstru în Primăria Iași după căderea bugetului 2021! Primarul Mihai Chirica a pornit războiul cu deputatul Cosette Chichirău și aleșii USR-PLUS! Toată instituția intră în grevă
Scandal-monstru în Primăria Iași după căderea bugetului 2021! Primarul Mihai Chirica a pornit războiul cu deputatul Cosette Chichirău și aleșii USR-PLUS! Toată instituția intră în grevă

Scandal-monstru în Primăria Iași după căderea bugetului 2021! Primarul Mihai Chirica a pornit războiul cu deputatul Cosette Chichirău și aleșii USR-PLUS! Toată instituția intră în grevă

24 apr. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Grevă japoneză în Primăria Iași după respingerea bugetului pe anul 2021. Primarul Mihai Chirica a anunțat că a sistat orice discuție și negociere cu grupul USR-PLUS și cu deputatul Cosette Chichirău. Scandalul de la municipiu ar putea fi tranșat la nivel național. Săptămâna viitoare ar urma să aibă loc o nouă ședință pe tema proiectului de buget

Mărturie șocantă a primarului Mihai Chirica după ce bugetul Iașului pe 2021 a fost respins. Edilul a pornit un război la baionetă cu aleșii USR-PLUS și cu deputatul Cosette Chichirău, șefa formațiunii politice. Consilierii progresiști au refuzat să aprobe bugetul după câteva ore de discuții și mai ales după ce amendamentele lor au fost aprobate de plenul Consiliului Local.

În aceste condiții, edilul Mihai Chirica a anunțat că nici nu mai poate fi vorba de vreo negociere cu formațiunea controlată de Cosette Chichirău. Bugetul Iașului pe anul 2021 a fost respins după ce USR-PLUS s-a abținut de la vot, iar PSD a părăsit sala de ședințe. Voturile PNL și cele ale PMP nu au fost de ajuns ca proiectul de buget să poată fi aprobat. Mai mult, primarul a arătat că cei de la USR-PLUS au plagiat proiecte de la Timișoara pe care le-au prezentat în plenul Consiliului Local ca fiind ale lor.

Grevă japoneză la Primăria Iași

Primarul Mihai Chirica a anunțat că de luni, 26 aprilie 2021, întregul aparat administrativ al municipalității va intra în grevă japoneză. Decizia a fost luată în semn de protest față de cei de la USR-PLUS, care au refuzat să aprobe proiectul de buget.

„Voi intra în grevă japoneză de luni. Ca primar al municipiului Iași voi arăta tuturor ieșenilor cine este vinovat de ceea ce se întâmplă în acest oraș. Îmi pare foarte rău pentru cei care s-au lăsat înșelați. Îmi pare rău că vina ne aparține tuturor celorlalți care fac parte din clasa politică românească de astăzi. Îmi pare rău că i-am lăsat să voteze USR-PLUS pe prostia noastră și greșelile noastre, să ne asumăm acum, dar va trebui să facem ceva să salvăm acest oraș”, a menționat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Cosette Chichirău, exclusă de la dialogul pentru bugetul Iașului

Primarul a arătat că nu va mai dialoga cu Cosette Chichirău și aleșii USR-PLUS pentru proiectul de buget. Mai mult, edilul Iașului a menționat că aleșii USR-PLUS nu vor mai participa la discuții pe buget, ci vor depune amendamentele la registratura primăriei. Edilul a arătat că nu e normal ca deputatul USR-PLUS să intre în sala de ședințe și să-i amenințe pe consilierii locali cu excluderea dacă votează bugetul.

„Refuz orice dialog cu USR-ul condus de doamna Chichirău. De fapt, răul cel mai mare făcut aseară (22 aprilie 2021) l-a făcut doamna Chichirău. După zece ore și jumătate, în care am găsit soluții, a dat ordin să se voteze împotriva ieșenilor. Rânjind, bătea palma cu colegii de partid, fiind mulțumită că Iașul intră în suferință începând cu noaptea care tocmai a trecut. Nu voi sta la dialog cu doamna Chichirău câte zile voi trăi”, a spus primarul Mihai Chirica.

Plăți la limită pentru serviciile din oraș. Când poate fi votat din nou bugetul?

Edilul s-a arătat nemulțumit de faptul că din cauza votului negativ dat pe buget, serviciile primăriei vor avea de suferit. Mihai Chirica a menționat că mai sunt 7 milioane de lei în conturile municipalității în acest moment, bani care vor fi alocați pentru diferite plăți. Primarul a anunțat că așteaptă o decizie de la Prefectura Iași pentru a vedea când poate fi convocată o nouă ședință pentru buget. Mihai Chirica nu a exclus de această dată discuții cu cei de al PSD pe tema bugetului.

„Alternativele sunt destul de sumare. De dimineață (vineri, 23 aprilie 2021) am distribuit toți banii pe care i-am avut în casierie și fondurile Primăriei, pentru a achita parte din plățile urgente pe care le aveam deja programate. Vorbim de plățile salariale pentru angajații care lucrează în serviciile publice ieșene, transport public, altele. Vor rămâne câteva activități publice neplătite, printre care profesorii din învățământul preuniversitar”, a mai precizat Mihai Chirica.

Reacția lui Costel Alexe, președintele PNL după votul pe bugetul Iașului

Situația de la Consiliul Județean Iași pe tema bugetului pe 2021 a fost mult mai bună. Alianța PNL-PMP a reușit să treacă proiectul de buget în ciuda opoziției PSD și USR-PLUS. Costel Alexe, președintele CJ Iași și liderul PNL, s-a arătat nemulțumit de decizia luată de USR- PLUS de a respinge bugetul orașului.

„Liberalii au fost în opoziție în județul Iași zeci de ani la rând. Mai bine ca noi nu știe nimeni ce înseamnă să faci opoziție. Și noi am votat bugetele sau nu în unele ipostaze. Mi se pare firesc că dacă amendamentele unei formațiuni politice nu se află în buget, aceasta să nu îl voteze. Dar să stai 8 ore într-o ședință publică, în care atât cei de la PSD, cât și cei de la USR au dat o formă mai bună bugetului, social-democrații fug din ședință, iar ceilalți dau un vot negativ… Electoratul a văzut că primarul și echipa sa au acceptat amendamentele, USR a trântit bugetul la votul final. Totul are o limită și trebuie păstrat un echilibru. Blocarea unui oraș nu trebuie să fie orgoliul mărunt al unor lideri politici efemeri”, a afirmat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *