Prima pagină » Titlurile zilei » Scandal la un bloc din Iași după ce un afacerist a ridicat o clădire de birouri! Canalizarea nu mai face față, iar dejecțiile se revarsă în apartamente – FOTO

Scandal la un bloc din Iași după ce un afacerist a ridicat o clădire de birouri! Canalizarea nu mai face față, iar dejecțiile se revarsă în apartamente – FOTO

23 mai 2023, 02:00, 10 ,
Ciprian BOARU în Titlurile zilei

Mai mulți proprietari dintr-un bloc de pe bd. Socola s-au plâns că rețeaua ApaVital nu mai funcționează. Totul, în contextul în care alături a fost construit o clădire cu birouri. Investitorul susține că nu afectează rețeaua pentru că imobilul nu este finalizat. Și sistarea furnizării apei potabile reprezintă o problemă

Proprietarii apartamentelor din blocul cu 2 etaje de pe bulevardul Socola, nr. 29, scara A, nu mai au liniște de câțiva ani. Periodic, apa potabilă este întreruptă, iar canalizarea nu mai face față consumului. Colac peste pupăză, municipalitatea a autorizat și o clădire de birouri pe bd. Socola, nr. 33, proprietari fiind Mihai și Constantin Buză, doi afaceriști din Botoșani.

În luna august 2022, cei doi au comandat o serie de lucrări pentru racordarea la rețeaua aferentă blocului cu 2 etaje. Nu s-a cerut acordul vecinilor, ci a fost invocat un aviz eliberat în 2018 de ApaVital, compania de apă-canal a județului Iași. Reclamanții au arătat că dezvoltatorul nu a respectat aliniamentele din zonă.

„Urmare a faptului că proprietarul imobilului/beneficiarul execută lucrări de săpătură în regie proprie, care sunt neconforme, deviind de la traseul avizat sau fiind pe alte aliniamente decât cele prezentate în documentația tehnică de branșare/racordare, ApaVital nu va recepționa nicio lucrare care nu este conformă cu acest proiect”, se arată într-un răspuns transmis de ApaVital la finalul anului trecut.

Scandal la un bloc din Iași după ce au apărut doi afaceriști

În acest moment, cele 12 apartamente din blocul de pe bd. Socola, nr. 29, se confruntă cu probleme serioase, mai ales că apa potabilă este întreruptă destul de des, iar canalizarea se înfundă mereu. Chiar în cursul zilei de ieri, 22.05.2023, echipaje de la ApaVital acționau în zonă pentru desfundarea canalizării.

„Mai ales la etajul 1, mizeria se revarsă în apartamente. La două, trei zile, apa potabilă este întreruptă, uneori nici nu se mai anunță”, a explicat un proprietar din blocul cu probleme.

Au mai fost situații când ieșenii au avut de suferit din cauza rețelelor de canalizare.

Proprietarii clădirii de birouri spun că nu folosesc rețeaua

Contactat telefonic, Mihai Buză a precizat că rețeaua de canalizare aferentă clădirii nu a fost pusă în funcțiune.

„Canalizarea nu funcționează. Am clarificat anul trecut, când a venit și poliția. Clădirea nu este recepționată, nu este făcută. Cum să afectezi cu ceva ce nu funcționează”, a spus afaceristul.

Tot ieri, la șantierul lui Buză se aflau mai mulți muncitori. Conform unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) din 2014, afaceriștii au primit acordul pentru construirea unui imobil de birouri cu regimul de înălțime P+4, pe o suprafață de teren de doar 356 de metri pătrați. S-a stabilit un procent de ocupare a terenului de 30 la sută și un coeficient de utilizare a terenului de 1.8. Lucrările au început în 2021, dar nu s-a realizat recepția acestora. De menționat că ApaVital a accesat fonduri europene, în valoare de 500 de milioane de euro, pentru extinderea rețelelor din județul Iași.

Au semnat un contract cu Primăria Iași

Mihai și Constantin Buză sunt asociați în firma Micosty Proiect SRL, societate ce a avut relații contractuale cu Primăria Iași. În 2010 s-au ocupat de realizarea documentației ce a stat la baza reabilitării clădirii de pe strada Zmeu, nr. 3, unde funcționează acum Muzeul Municipal „Regina Maria”. Conform ultimelor date financiare, Micosty Proiect SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 175.000 de lei, profit de 123.815 de lei, datorii de 336.871 de lei, fără angajați.

Cei doi asociați mai sunt prezenți în firmele Steel Concept SRL și Techmedia Electronics SRL.

Comentarii
  • De ce nu construiti la boston ?

    Dezvoltati locul unde v-ati nascut. Aici avem prea multi bostonieni.

  • Șpagă e baza , pt care au acceptul de a construi, tu cu teren proprietate și vrei să-ți construiești o casa pt familie , te tine cel puțin 3 ani ca să obții autorizație de construcție în schimb la toți parveniții veniți de la Cuca Măcai , obțin imediat….

  • Afara din orașul Iași cu Bostonienii și Vegasluienii, sa facă blocuri la ei în comuna, s a umplut orașul nostru de slobani și pitipoance care provin din aceste comune(zise orașe)

  • Hai sa trecem peste faza cu spagile si noi venitii si sa ne concentram pe ce zic astia de la bloc !, de mai multi ani au probleme cu furnizarea apei si canalizarea iar acum sunt de vina astia care au construit alaturi acum o cladire care inca nu a intrat in folosinta fizic ? sa muriti voi ca asa este ?

  • In loc sa va revoltati pe Apavital, ca au niste salarii de barosani si fura cat pot din compania aia de stat si nu fac canalizari serioase ( de 30 – 40 cm), voi sunteti atat de dobitoci ca va razvratiti pe cei care vin oras.
    Sunteti putin retardati, daca nu chiar mai mult.

  • Costel, sa nu te reproduci!!!

  • lucrurile trebe luate logic.
    – pana a nu se construi alaturi la blocul vechi a mers canalizarea.
    – singura modificare e noua constructie.
    – apavital spune ca constructorul a facut sapaturi neconforme, cu deviatii de la traseul avizat pentru bransare / racordare
    singura concluzie logica e ca sapaturile pentru racordarea la canalizare a noului bloc au stricat instalatia exterioara a blocului vechi.
    si inca ceva. ce au facut muncitorii cu apa in care si-au spalat sculele? au dat-o la canal. problema e apa aia are slam. slamul de la finisaje are adeziv in el, se lipeste de peretii conductelor si le infunda. daca conducta e din fonta, cum e la blocurile vechi, ai pus-o.

  • Teoria suna bine , practic cine stie

  • Faptul ca constructia nu are receptia facuta nu inseamna ca nu este utilizat!
    Cum dracu sa autorizezi asa un bloc pe 356 mp de teren, fara locuri de parcare si in buza liceului? Cum dracu a putut cumpara sau i s-a retrocedat terenul in curtea liceului? Idem si situatia fix de vizavi!

  • Locuitorii de acolo merg la vot? Daca da, asa le trebuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`