Prima pagină » Titlurile zilei » Scandal la UAIC Iași, cu două studente și un profesor în prim-plan. „Cu cele două fete, lucrurile sunt mult mai grave, una dintre ele este cu nevoi speciale” – FOTO

Scandal la UAIC Iași, cu două studente și un profesor în prim-plan. „Cu cele două fete, lucrurile sunt mult mai grave, una dintre ele este cu nevoi speciale” – FOTO

13 mart. 2024, 02:00, 29 ,
Ștefana Șovea în Titlurile zilei

Caz scandalos la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Lectorul universitar Andrei Dumbravă, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, a fost chemat în fața comisiei de disciplină după ce nu a acceptat să favorizeze două studente. Acestea s-au declarat nemulțumite de refuzul profesorului de a încălca fișa disciplinei și s-au adresat conducerii facultății

Decanul facultății a transmis faptul că profesorul a făcut lucruri îngrozitoare de-a lungul anilor. Legat de cazul celor două studente care au vrut să fie favorizate, acestea nu au reușit nici până acum să promoveze examenul de licență, una dintre ele fiind cu nevoi speciale.

Un profesor de la UAIC a fost chemat în fața comisiei de disciplină după ce ar fi refuzat să favorizeze două studente

Lectorul universitar Andrei Dumbravă, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educație, UAIC, a obținut în instanță anularea sancțiunilor primite pentru că a criticat practicile universității. Totul a început în anul 2021, când două studente care frecventau, la distanță, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul UAIC, i-au scris lectorului universitar, avertizor în interes public, Andrei Dumbravă, titularul cursului de Neuropsihologie.

Acestea l-au întrebat pe profesor ce ar trebui să facă pentru a-și promova examenul la această disciplină, care este obligatorie. După refuzul lui Andrei Dumbravă, studentele s-au declarat nemulțumite și s-au adresat conducerii facultății. La doar câteva luni distanță, lectorul a fost cercetat disciplinar pentru mai multe încălcări ale regulamentului intern. Comisia disciplinară a decis penalizarea profesorului cu zece la sută din salariu timp de trei luni, o sancțiune gravă.

Reporterii BZI l-au contactat în decursul zilei de ieri, 12 martie 2024, pe Andrei Dumbravă, avertizor în interes public, care a transmis faptul că, după ce le-a refuzat pe cele două studente, au început presiunile din partea conducerii facultății.

„Dau acest răspuns din poziția de avertizor în interes public, așa cum este aceasta reglementată prin Legea 361/2022. Cele două studente nu au formulat «acuzații», ci s-au declarat nemulțumite de refuzul meu de a încălca fișa disciplinei pentru a le oferi condiții avantajoase de susținere a evaluărilor pe parcurs la care nu se prezentaseră în timpul semestrului, odată cu colegii lor, la tutorialele la care fuseseră programate, în dezavantajul colegilor lor și cu încălcarea legii, solicitând aceste condiții preferențiale de la conducerea instituției.

Au început presiunile în sensul unui decan care declară public două studente ca aflându-se «dincolo de orice regulament» și al unui prodecan care încearcă să-mi impună încălcarea fișei disciplinei și, pe cale de consecință, a Regulamentului privind activitatea profesională a studenților și, deci, a Legii 1/2011, în vigoare la acel moment. Prodecanul Nicoleta Laura Popa mi-a solicitat avantajarea celor două studente, semnând și o rezoluție, în acest sens, pe cererea uneia dintre studente”, declară Andrei Dumbravă.

Profesorul a fost acuzat pentru defăimarea facultății

Andrei Dumbravă a fost acuzat pentru defăimarea facultății, a cadrelor didactice și încurajarea abandonului studiilor de către studenți.

„Așa cum constată și motivarea deciziei emise de către Curtea de Apel Iași, care invocă jurisprudența CEDO cu privire la limitele libertății de expresie în mediul universitar, mai ales cu privire la opinii critice față de angajator, evident, nu, nu este adevărat. Nu încurajez abandonul școlar, ci cunoașterea de către studenți a legii și a drepturilor lor. Spre exemplu, faptul că, de ani de zile, Facultatea de Psihologie scoate la concurs un număr mult mai mare de locuri decât pot încăpea în sălile de curs, la unele cursuri, studenții stând în picioare și încălcându-se, astfel, art. 200 din Legea 1/2011, devenit între timp art. 123 din Legea 199/2023.

Similar, am încurajat cunoașterea Regulamentului privind activitatea profesională a studenților, care prevede că fișa disciplinei nu se schimbă pe parcursul semestrului, iar două studente care doresc să-și susțină evaluările pe parcurs în timpul sesiunii de examene încalcă atât acest regulament, cât și Legea Educației, precum și drepturile colegilor lor”, spune Andrei Dumbravă.

Lectorul universitar Andrei Dumbravă ținea un curs la care studenții nu se înscriau, susținându-l fără audiență. În anul 2021, departamentul din cadrul facultății a votat să i se ia cursul, și așa s-a întâmplat. În acel moment, peste 100 de studenți au protestat împotriva conducerii.

„Este vorba despre o disciplină opțională, la care de mai mulți ani de zile, într-adevăr, nu se înscriu studenți și am semnalat conducerii universității, în fiecare semestru, această situație, prin Memoriile nr. 11 151/07.06.2021, 7049/20.04.2022, 12 730/28.06.2022, 12 373/28.06.2022, 24 570/12.12.2022, 7557/21.04.2023, 22/03.01.2024, rămase fără răspuns, cu încălcarea Ordonanței 27/2002, cu excepția Memoriului 7557/21.04.2023, care a primit, prin documentul 9644/19.05.2023, precizarea criptică «Având în vedere complexitatea solicitării dumneavoastră înregistrată la registratura Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași cu nr. 7557/21.04.2023, vă comunicăm că aceasta se află în analiza structurilor de resort ale Universității, în vederea emiterii unui răspuns».

Până astăzi, acest răspuns nu a fost emis, evident, tot cu încălcarea prevederilor Ordonanței 27/2002. Este interesant și că universitatea preferă să plătească un curs opțional fără audiență care printr-o aparentă coincidență este susținut de avertizorul în interes public la al cărui curs obligatoriu, din 2021, au protestat împotriva conducerii peste 100 de studenți, acel curs fiindu-mi luat în vara/toamna anului 2021”, mai spune Andrei Dumbravă.

Decanul Facultății de Psihologie susține faptul că profesorul face multe probleme în cadrul universității

Profesorul Ștefan Boncu, decanul Facultății de Psihologie, a transmis faptul că lectorul este extrem de problematic de 25 de ani, de când predă în cadrul UAIC, iar mulți studenți nu reușesc să promoveze examenul de licență din cauza lui.

Întrebat de cazul celor două studente și dacă, într-adevăr, i-a propus profesorului Andrei Dumbravă să treacă cu vederea peste lipsa prezențelor și a activității din timpul semestrului, decanul a ezitat să răspundă și a spus doar că lucrurile sunt mult mai grave, una dintre studente fiind cu nevoi speciale. Cele două nu au reușit nici acum să promoveze examenul de licență.

„Vreau să spun faptul că domnul profesor Dumbravă se ocupă doar cu astfel de lucruri și am considerat că poate publica ce vrea, însă astăzi (n.r. – 12 martie) am întâlnit multe nemulțumiri în facultate și acest lucru afectează negativ imaginii facultății. Profesorul este problematic de 25 de ani în facultate și s-a declarat avertizor în interes public, ceea ce este ridicol, ca să se apere de acuzațiile aduse. A pus foarte multe probleme mereu și mereu. Departamentul nostru a votat să i se ia cursul și acum nu mai are cursul, dar nu poate contesta asta. În această situație se află iar cu cele două fete, lucrurile sunt mult mai grave, una dintre ele este cu nevoi speciale și niciuna nu și-a luat licența din cauza lui.

El le-a cerut lucruri pe care nu avea dreptul să le ceară. A făcut lucruri îngrozitoare de-a lungul vremii, sunt enorm de mulți studenți care din cauza lui nu și-au luat licența. Cred că sunt zeci, în condițiile în care, în anii trecuți, el nu a predat aproape nimic”, declară Ștefan Boncu, decanul Facultății de Psihologie.

Lectorului universitar Andrei Dumbravă, de la UAIC, a obținut în instanță anularea sancțiunilor primite.

Comentarii
  • Este problematic pentru ca spune lucrurilor pe nume?In general toti angajatii care incomodeaza conducerea,sunt problematici!

  • Orice student trebuie sa fie prezent la cursuri, seminarii si laboratoare. Felicitari domnului profesor Dumbrava ca nu se lasa intimidat de catre conducerea facultatii, aceasta din urma fiind interesata doar de incasarea taxelor de la studenti

  • FEAA - Fabrica de șomeri

    Nu vă mai plângeți. La FEAA este un profesor de matematică „sperietoarea” elevilor. Mai era și la Finanțe unul dar s-a mai domolit.

  • Dumbrava este un frustrat care jignește mereu studenții de la Psihologie..Așa era și Crumpei…Doi eșuați ai medicinei….care s au adăpostit la Psihologie, dar care aruncă,cu laturi in toți cei de aici..in primul rand in studenți. Nu și amintește nimeni când nu venea la cursuri? Sau când venea, stătea un sfert de oră și ne lasă singuri in sala sa ne prezentam lucrările unii altora?????

  • Guzganul Rozaliu

    Și de ce ar trebui neapărat favorizată aia handicapată? Nu ei vor incluziune și tratament egal ? Sau asta e valabil dor când le convine?

  • Felicitări Dlui Profesor Dumbrava!!

  • Lila, felicitari, ai pus punctul pe „i”. Nu stiu multe despre decanul Boncu, dar, pana una-alta, e un om pasnic si-si tine corect cursul. In schimb, cand spui „Dumbrava” si „Crumpei”, mai ales ca musiu Crumpei si-a fixat la catedra fiica, iar fiica este ceea ce este si face ceea ce face…

  • Sfântu Țepterie

    Avertizor de integritate= turnător/sifonar

  • fost student

    Prof. Dumbrava este o persoana cu un comportament problematic, cu aer superior dar de fapt un mare superficial care cauta cearta la fiecare colt al facultatii. A tratat intotdeuna psihologia/ psihologii/ studentii cu dispret si nu a reusit niciodata sa prezinte, din pacate, cu placere vastul domeniul al Neurostiitelor pentru ca in primul rand nu are (sau nu vrea sa aiba) tact pedagogic. Pacat pt domeniu si pentru facultate!

  • Din nefericire, profii(responasbilii) sunt …”zei'” in Romania. Nu exista nici un cadru legislativ pt un refuz subiectiv; daca nu vrea , nu treci facultatea si basta.
    Ar trebui ca, pt reexaminari, sa existe posibilitatea sa fie facute si cu , comisii din alti profi.

  • Dumbrava facea studentii prosti si desconsidera psihologii. Nu are ce cauta ca profesor la Psihologie. El e medic la baza.

  • Prof.univ.dr.ec.

    OK?

  • Bravo, Dumbrava!
    Aduci un minim de normalitate in tara in care anormalitatea, abaterea de la norma și dominația minorității este regula. Să te ții tare.

  • Regula se aplica doar pentru Dumbrava??Sa analizam tot sistemul!

  • Dumbrava nu merita sa fie profesor universitar… vorbeste mult, pe langa subiect, la cursuri… iar daca te pui in gura cu el, avand argumente pertinente, se razbuna pe tine la examen… pupa in fund pe cei de la UBB arucand cu noroi in munca colegilor pe la cursuri… are tot timpul ceva cu cineva… omul asta nu este normal… profesional este varza… de publicat nu prea se omoara… asta, in afara sa judece pe toata lumea, nu este in stare de nimic…. are vreo carte publicata de cand este cadru universitar? Artcolele stiintifice le numeri pe degete…si nu sunt scrise de el… nu este capabil sa vina cu o idee de cercetare, sa scrie el cu manuta lui un articol cap coada si sa publice intr-un jurnal care se respecta ca prim autor… spune pe la cursuri ca el nu face cercetare…. pai pleaca frate si preda la liceu… ce dracu cauti la UAIC? Daca tot pica pe spate fata de cei de la UBB de ce nu este si el ca ei? Ce il opreste? Oare neputinta? La UBB asta nu indeplineste nici macar conditiile sa participe la concurs pentru un post de asistent universitar… despre ce vorbim aici?

  • O fosta studenta

    Ma indoiesc ca marele scandal e doar din cauza a doua studente. Daca nu ar fi creat atatea probleme de-a lungul anilor si nu ar fi avut atitudinea pe care o are fata de studenti in general (jigniri, ironii, aroganta) si probabil si raportat la conducerea facultatii (din datele pe care le-ati expus), nu cred ca ii sarea nimeni in cap.
    Un domeniu atat de frumos pe care il avea de prezentat si tratat cu atata lipsa de interes si respect… Poate este un profesor cu foarte multe cunostinte, dar, din pacate, alege sa nu le impartaseasca si studentilor. Ca idee de nivelul de bataie de joc, la un moment dat am asistat la un curs la care efectiv a vorbit despre hartia igienica si despre cum se foloseste. Iar eu imi luasem liber de la serviciu ca sa asist la asa ceva. Si cu privire la prezenta, dumnealui insusi nu venea la cursuri sau pleca dupa un sfert de ora. Deci, despre ce si despre cine vorbim?
    Inainte de a preda elevilor si studentilor, cadrele didactice ar trebui testate temeinic din punct de vedere psihologic si psihiatric. Nu cum se face in prezent. Nu toata lumea care are o diploma are si abilitatea de a preda in domeniul in care e pregatit.

  • Numai profesori de 2 lei . Prezenta la curs ? Da ce erau la gimnaziu ? De asta suntem pe ultimele locuri in orice clasament ca se pune nota pe prezenta nu pe ce stie studentul.

    Du’te si te pensioneaza comunistule.

  • Avertizor de integritate

    Dumbrava de la UAIC si Miu de la UBB… ??? Sunt pe aceeasi zona… sa facem comparatie:
    1. https://scholar.google.com/citations?user=_HY21FIAAAAJ&hl=en
    2. https://scholar.google.com/citations?user=5R6LfpUAAAAJ&hl=en&oi=ao

    Domnule Dumbrava, daca tot ridicati in slavi UBB, de ce nu esti si tu, in ceea ce priveste vizibilitatea internationala, ceea ce este Miu. Ce vorbim de vizibilitate internationala…. sa vorbim de cea nationala… in afara de studentii de la UAIC a auzit de tine studentii de la UB, UVT sau UBB??? Ai ceva lucrari publicate care sunt consultate si de studentii de la celelalte centre universitare?

  • fost student

    Se pare că unii care au scris mai sus se dau de gol că sunt din interiorul instituției amintite și s-au coalizat să denigreze pe orice cale pentru că devoalează lucruri care nu sunt precizate niciunde in articol. Apare întrebarea de ce este pusă sub semnul întrebării calitatea științifică doar a unuia dintre cei amintiți. Probabil, Dumbravă deranjează sau este incomod pentru că nu acceptă prostia ridicată la rang universitar.

  • fara footai nu se trece examenul la psicho

  • George Lesnea

    Cu surprindere citesc de un cadru didactic care cere unor studenți,, lucruri care n-avea voie sa le ceara care vorbește despre hârtie igienica la un curs întreg și despre modul sau de folosire….
    Din cite știu UAIC IASI ca prima universitate înființată în România are o colecție aleasa de rari și fini intelectuali ai tarii în fata cărora se înclină cu respect minți luminate ale lumii …credeti-ma am călătorit mult și am avut dovada reala a stimei de care va bucurați Stimatilor Domnilor Mentori(profesori este prea puțin pentru a ilustra valoarea majorității dintre Dumneavoastra)…….
    Cu umilință și modestie îndrăznesc sa va expun….lesne…o nelămurire…
    Cum Doamne ,mai ales ca sunteți crema intelectualitati=psihologi a-ti permis unui coleg sa va facă în asa ,,HAL” de rușine….l-ati mai și plătit deși nu preda,ba mai mult dezorienta și descuraja prin comportamentul Domniei Sale atâția studenți scăzând rabinul muncii și eforturilor Dumneavoastra tuturor de o viata….spuneți ca deși este avertizor public de calitate a luat banii universității și nu a făcut nimic……ba mai mult studenții care sunt absolvenți spun ca stătea un sfert de ora și apoi pleca lasandu-i sa citească temele de acasă, sa se învețe unii pe alții…..
    Asta cind noi bieții părinți scoteam bani gri din buzunare sa-i ținem la școală la OAMENI
    Învățați ,pentru ca ei sale poată alina bătrânețile și sa avem și noi un licăr de speranța intr-o tara plina de…avertizări de …calitate(turnători ordinari care sub pretextul moralității încearcă sa-si elimina concurenta cu mult……mult mai valoroasa)
    Lesne îmi pun mie însumi doua întrebări,și anume:
    1-Cum de nu A-ti devenit un anticorp pentru cineva de aceasta structura și ii permiteți sa va batjocoresc munca de zeci de ani,și nu va gândiți ca poate fi doar unProst…
    pus în fata și în spate este Păpușarul care se pare ca îl acoperă și instituie teama intr-un colectiv de elita cum rar gasesti(ca de…Toti avem greseli. . Dar nu cumva sa se afle și atunci apare ipotezaunui șantaj ordinar)
    2-fie omul are nevoie de un consult psihiatric adecvat dar nu la socola unde dacă-l este medic la origini poate are colegi pentru care plătește,,,polite” ale lor sau ale propriilor frustrări ca nu a ajuns și el medic în spital.
    Fără urme de paranoia și interpretativitate ne punem întrebarea lui Caragiale:
    America are falitii sai… Rusia are falitii sai
    NOI PINA CIND SA NU AVEM FALITII NOSTRI
    Cu respect,umilință și mulțumiri pentru ceea ce mi-a-ti învățat spiritul,cred ca a venit vremea sa nu va mailasati calcati de….avertizări de ….necultivate
    George Lesnea

    2

  • Multă sănătate!

    Schizofrenie.

  • Avertizor de integritate

    Imparatul este gol…. ca sunt si altii, pe langa Dumbrava, care nu prea au ce cauta la UAIC este alta discutie… problema este ca unul cu 0 in dreptul cercetarii, care nu prea preda ceea ce trebuie sa predea in cursurile sale…care denigreaza munca colegilor … are pretentia sa fie „Avertizor de integritate”. Pe tipul asta nu il angajeaza nimeni in privat… acolo mai trebuie sa si muncesti… Un cadru universitar trebuie sa fie varful in domeniul lui la nivel national, trebuie sa fie vizibil international… in prima universitate a Romaniei nu au ce cauta oameni de acest gen…

  • M-a impresionat grija studentilor/doctoranzilor pentru cercetarea stiintifica de la UAIC (@doctoranda, @Avertizor de integritate). Au si dreptate, nu este nevoie de prezenta la cursuri si/sau seminarii (@Eduard) pentru elaborarea unor lucrari „ISI rosii” care sa fie citite si citate de elita psihologilor
    (www.dcnews.ro/plagiatul-creativ-si-cercetatorul-britanic-din-2-milioane-de-studii-publicate-ca-sa-avanseze-profesorii-80prc-sunt-citite-in-medie-doar-de-zece-persoane_902767.html).
    Studentii/doctoranzii psihologi sunt prosti (@Maria,@Avertizor de integritate)? Ce jignire! Este suficient sa se citeasca mesajul lui @George Lesnea, probabil phiholog (sunteți crema intelectualitati; a-ti permis; rabinul muncii; bătrânețile; A-ti devenit; mi-a-ti învățat spiritul), ca sa fie clar ca este o insulta gratuita!

  • Avertizor de integritate

    @Liviu
    Nu il insulta nimeni pe domnul Dumbrava. Adevarul nu este o insulta. Ca Dumbrava sunt multi in univeristate aia. Cand nu poti face ceva gasesti intodeauna argumente care sa nu iti lezeze orgoliul tau de mare intelectual local. Dar, trebuie sa inteleaga toti odata pentru todeauna ca nu poti sa ai statutul de cadru didactic a celei mai vechi universitati din tara si sa te rezumi doar la procesul de predare si de evaluare a studentilor(daca o faci si pe asta corect). Un cadru universitar trebuie sa fie vizibil national in domeniul sau prin ceea ce aduce in plus la domeniul respectiv si sa aiba si vizibilitate internationala.

  • Avertizor ... ha!

    Domnul D. pare a-si sublinia marea corectitudine, „a refuzat sa incalce regulamentul”, dar unde scrie in regulament ca poate sa intre la curs si sa nu predea un cuvant din materia pe care, din pacate, este titular? Profita din plin de celelalte (mari) nereguli din cadrul facultatii, pe modelul „daca ma trageti pe mine de urechi, povestesc si eu ce a facut X sau Y”, iar studentii sunt cei sacrificati.

  • rebelul fara cauza

    Unde este „normalitatea” propagata de acest Dumbrava? Un prof care nu preda, dar cere (si pica, chiar daca ai scris de nota 9)? Un „rebel”, care, de fapt, in afara de a colporta prin colturi, nu a facut nimic pentru a semnala vreun act de coruptie sau abuz?

  • D-nul profesor Dumbrava si-a dat seama pe buna dreptate ca daca el preda sau nu ore studentilor rezultatul este acelasi pentru ca aia nu este facultate, este Firma cu profit. Normal ca el deranjeaza in contextul acesta…mai ales ca te poti intelege cu el foarte bine in conditii oneste si de bun simt…ceea ce nu e valabil cu multe din cadrele didactice de la Psihologie. Firma de Psihologie de pe Toma Cozma este lipsita de transparenta iar studentii se favorizeaza acolo la modul nesimtit…si atitudinea unor profesori lasa mult de dorit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`