Prima pagină » Local » Scandal, la proces! Ce incidente au avut loc în cadrul instanțelor ieşene!

Scandal, la proces! Ce incidente au avut loc în cadrul instanțelor ieşene!

05 apr. 2022, 00:01,
Violina GORCINSCHI în Local

Mai mulţi cetățeni au fost pedepsiţi la Iași după ce au amenințat judecătorii sau au făcut scandal în timpul proceselor. O femeie din Iași a fost luată în vizor de procurori în 2015 pentru că a înjurat și ar fi vrut să arunce cu un dosar după un magistrat, iar instanța a decis să o pedepsească la 5 luni și 10 zile de închisoare, cu amânare. De asemenea, Nicușor Teodorescu a fost pedepsit la Iași în 2020 pentru amenințări cu moartea adresate magistraților.

O ieșeancă revoltată de soluția unui judecător într-un dosar de divorț a vrut să se răzbune pe acesta făcând scandal la proces și fiind violentă. Aceasta a dat de mai multe ori cu pumnul în masă și a pus mâna pe cel mai gros dosar pe care l-a găsit, cu intenția de a-l arunca spre magistratul care se ocupa de cazul său.

 bani si un ciocan

Un judecător a vrut să îi dea o amendă de 1.000 de lei unei ieșence agresive

Scandal, la proces! Ce incidente au avut loc în cadrul instanțelor ieşene!

mai multe dosare

Femeia a luat cel mai gros dosar de pe biroul grefierei și a vrut să îl folosească pentru a-l lovi pe judecător

Astfel, o ieșeancă a făcut scandal, fiind adusă în fața instanței în 2015 pentru încălcarea solemnității ședinței și ultraj judiciar. Aceasta a făcut scandal în fața magistraților, dar a obținut amânarea aplicării pedepsei. În cadrul unui proces de divorț, femeia, în calitate de reclamantă, nemulțumită de hotărârea unui judecător, s-a manifestat violent față de acesta, adresându-i injurii și amenințând. Constatând că refuză să se liniștească, chiar dacă i s-a cerut în repetate rânduri, magistratul a vrut să îi aplice o amendă de 1.000 de lei pentru haosul creat în timpul procesului.

„În timp ce președintele completului de judecată dispunea amendarea inculpatei, verificând dispozițiile din Codul de procedură civilă, inculpata s-a apropiat de masa grefierei, a luat cel mai voluminos dosar și s-a îndreptat către președintele completului, ridicând dosarul deasupra capului, cu intenția evidentă de a lovi magistratul. Martorul, care se afla în partea stângă a sălii de judecată, pe banca din boxa în care stau de obicei persoanele arestate din cursul procesului, și-a dat seama de intenția inculpatei, a sesizat pericolul și a sărit peste balustrada care delimita locul în care se afla de restul sălii, îndreptându-se înspre inculpată pentru a o opri, moment în care, dându-și seama probabil că nu va reuși să lovească direct persoana vătămată, a aruncat cu putere dosarul în direcția magistratului, dosarul ajungând pe biroul acestuia, dar fără a-l lovi efectiv”, au relatat oamenii legii.

După ce a fost dată afară din sală, femeia a continuat să fie agresivă și să refuze părăsirea clădirii. S-a decis că fapta nu este suficient de periculoasă încât să se aplice vreo altă sancțiune, astfel că judecătorii au dispus amânarea aplicării pedepsei.

o persoana cu un telefon in mana

Nicușor Teodorescu și-a expus amenințările și jignirile adresate magistraților pe Facebook

Nicușor Teodorescu, condamnat pentru că a amenințat cu moartea niște magistrați

 codul penal

Comportamentul violent este sancționat de Codul Penal

Judecătorii de la Curtea de Apel Iași l-au pedepsit pe Nicușor Teodorescu definitiv la 1 an și 4 luni de închisoare pentru că a amenințat cu decapitarea un judecător și un procuror, pe Facebook. Inițial, ar fi avut probleme cu justiția pentru că a fost acuzat că practică profesia de avocat fără drept. Mai târziu, însă, i s-a adăugat și acuzația de ultraj judiciar, după ce ar fi postat pe Facebook injurii și amenințări la adresa magistraților.

„Se mai întâmplă, în special în dosarele penale. Sunt unele persoane extrem de nemulţumite, în special cele care sunt private de libertate și au mulți ani de executat. Uneori, când se enervează, nu prea se abțin să înjure magistraşii. Sunt și unii judecători de penal mai duri, care se răstesc la deținuți. E absolut firesc ca, într-o ședință publică, să vină tot felul de cetățeni. Mulți oameni ajung la capătul puterilor. Nu înțeleg procedura și simt că nu există transparență. Oamenii ar vrea ca procesul să se desfășoare un pic altfel. Procedura a devenit mai rigidă. Sunt manifestări uneori pe holurile instanțelor sau chiar în ședința de judecată în care încep să urle, să strige, își pierd cumpătul. Dar contează mult instanța. Atmosfera din ședință depinde foarte mult de atitudinea judecătorului. Acesta stabilește care sunt limitele. Contează ținuta, tonul”, a declarat avocata Lucia Pascaru referitor la scandalurile care au mai avut loc la procesele ce au loc în Iaşi.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024