Prima pagină » Economic Local » Scandal la Piața Nicolina din Iași! Comercianții nu mai pot vinde produsele. „Au mărit prețul la tarabă. E o mafie a piețelor”

Scandal la Piața Nicolina din Iași! Comercianții nu mai pot vinde produsele. „Au mărit prețul la tarabă. E o mafie a piețelor”

20 sept. 2022, 02:00, 22 ,
Raluca Costin în Economic Local

Comercianții din Piața Nicolina, din Iași, sunt nemulțumiți de modificările propuse de conducerea Ecopiața. Aceștia se tem că vor pierde locurile în care vând de câteva decenii și susțin că a crescut prețul pentru închirierea tarabei, însă conducerea Ecopiața spune că s-ar putea majora de la 1 ianuarie 2023

Scandal în Piața Nicolina din Iași! Comercianții s-au trezit că nu mai pot vinde produsele după ce o echipă a primăriei a venit să facă curățenie. Mai mult, aceștia sunt nemulțumiți că vor fi mutați de la tarabele în care vând de câteva decenii, se tem că își vor pierde locurile, dar și de faptul că a crescut prețul la tarabă.

„Ecopiața ia de la producători 15.000 de lei în fiecare lună. Unde se duc banii? Noi vrem să avem locul nostru. Nu să ne mute, să ne pună cu moldovenii sau cu gălățenii. Eu nu mă duc în piață la Galați. Ei de ce vin aici? Sau moldovenii? Eu mă duc la ei? Nu pot să vină de acum să ne mute de la locul nostru. Noi plătim taxă de 150 de lei, plus alți 60 de lei pe zi. Au mărit prețul la tarabă. Cum să ne mai descurcăm, dacă trebuie să facem vânzare ca să plătim atâtea taxe, transportul. Oamenii nu mai au bani să cumpere și o să falimentăm. Toți sunt afectați, producători și societate”, susține Mihai, producător din piața Nicolina.

Comercianții de la Piața Nicolina, din Iași, nemulțumiți de noua reorganizare

Ioana Dima, producător de flori din comuna Rediu, spune că nu vrea să se ajungă la o ceartă între colegi după ce conducerea Ecopiața pregătește niște modificări, fără să îi consulte.

„Eu am lăsat grădina ca să vin repede aici, să văd ce se întâmplă. Sunt producător de flori de 30 de ani. Nu pot să mă duc peste alt producător care stă de 30 de ani la piață. Ce facem? Ne omorâm între noi? În momentul în care va fi loc de flori, să se facă pentru toți rânduri numai cu flori. Domnul director e numai cu promisiunile”, susține producătorul Ioana Dima.

Producătorii din Piața Nicolina susțin că nicio conducere nu a făcut ceva constructiv pentru ei.

„E o mafie a piețelor. Când era fostul director, știam că nu ne mută nimeni, că fiecare are taraba lui. Acum ne trezim că fac curățenie în piață, nu ne anunță, nu avem clienți, nici tarabă nu o să mai avem. Dar noi pentru ce plătim atâția bani? Au mărit taxele ca să bage conducerea bani în buzunar. De ce nu se poate să avem și noi o conducere ca lumea, să fie pentru oameni, pentru producători? E totul o mafie! Doar ei vor să bage banii în buzunar, ne jecmănesc cu toate modificările, nu mai înțelegi nimic! E o bătaie de joc! Toți avem copii de crescut, trebuie să trăim și noi”, susține Relu, comerciant de fructe și legume în piața Nicolina.

Reporterii BZI au arătat, în edițiile anterioare, dezastrul din piețele din Iași.

Radu Botez: „Tarifele nu se modifică sigur până la 1 ianuarie 2023”

Contactat telefonic de reporterii BZI, directorul interimar al Ecopiața, Radu Botez, susține că va fi o reorganizare a pieței, iar prețurile pentru închirierea tarabelor ar putea crește.

„Am fost la Piața Nicolina și am stat acolo vreo jumătate de oră. Am făcut curățenie atât în piață, cât și în parcarea din față. Am revopsit elementele care erau pe asfalt, am marcat intrările cu verde pentru pietoni și roșu pentru ISU și am discutat cu cei de acolo pentru o reorganizare. Această reorganizare va merge mai bine sau mai rău. Momentan, toți (n.r. – comercianții) vor să rămână pe pozițiile lor. Am auzit zvonuri că se măresc tarifele. Nu se mărește niciun tarif, nu se întâmplă nimic. Doar o rearanjare a unor elemente. Pe unii care vindeau produse perisabile afară i-am pus înăuntru, la brânzeturi. Tarifele sunt de 25 de lei și nu pot fi modificate fără hotărâre de Consiliu Local. Vă dați seama că e doar o discuție. Nu pot fi mărite taxele, pentru că e nevoie de această hotărâre. Tarifele nu se modifică sigur până la 1 ianuarie 2023. Probabil vor fi modificate peste o lună, două, trei. Modificat înseamnă de la 25 la 30 de lei. Nu au mai fost schimbate din 2017”, susține Radu Botez, director interimar al Ecopiața.

În Piața Nicolina din Iași sunt aproximativ 200 de comercianți. Reporterii BZI au arătat, în edițiile anterioare, modificările făcute de noul director interimar.

Comentarii
  • Case de marcat in toate pietele

    Don profesoare, nu măriți tarifele, da puneți case de marcat la toți pietarii. Lăsați numai un colt pentru băbuțele cu marar.

  • Comerciantii fura la cantar de rup. La 10 kg, lipseste 1 kg…..

  • Comerciantii fura la cantar! Asta trebuie verificat!

  • Toți sunt producători! De venituri nefiscalizate!

  • Dar ce, piata trebuie organizata dupa cum dicteaza speculantii? Nu sunt muritori de foame! Au gasit un loc bun de facut bani pe spatele cumparatorilor naivi. Eliminati toti acesti revanzatori! In loc sa apara magazine specializate in legume-fructe autorizate. Sa aiba vanzatori educati si sa poti sa-ti alegi marfa.

  • Mulți dintre comercianți nici nu știu cum arata un solar dar sunt producători țiganii speculanți ei fac legea și preturile an piețe prefer ldl sau alt magazin

  • majoritatea care fac comert in piata sunt samsari si nu producatori,ei dicteaza pretul la produse ,daca un producator vinde mai ieftin este alungat si injurat ,

  • radu botez, dupa ce a facut praf, in mandatul de viceprimar, circulatia din bucium, acuma este numit seful pietelor din Iasi. doar spectacol urban.

  • La cererea taximetristilor, care si asa sunt prea multi, langa Biserica Inaltarea Domnului CUG, a marcat primaria un loc TAXI. Un loc foarte aglomerat din lipsa unei parcari in zona. Alo! primaria! intrebati si cetatenii, nu numai taximetristii.

  • Lasati pietele numai pentru producatori, care pot dovedi acest lucru! Ei trebuie sa aiba prioritate si chiar anumite facilitati la taxe! E plin doar de samsari care iau marfa din piata CUG sau chiar supermarket si vand la un pret enorm. Puneti samsarii intr-un loc in fundul pietei, ei sunt pusi doar pe jecmaneala. Ca sa nu mai vorbim de furtul la cantar!

  • Ce vreti fratilor, Botez Radu e omul bun la toate din ograda lui Chirica. Da, asa este, nu a facut nimic cu traficu,l a supt banii publici degeaba si drept multumire, Chirica l-a pus sef la piete. Cum sa evolueze Iasul cu asa incompetenti?

  • Nicolina o piață la nivelul anului 1960 ca dotări,spațiu,management , concept de piață .Este căutată de ieșeni,dar primăria o marginalizeaza ca investitii ; ieșenii vor o piață ca în Franța!!!

  • Așa este ! Lăsați oameni curați in primărie ! Circulați zilnic de la cartierul Botez in Iasi sa vedeți cat timp faceți pana in centru. Nici un polițist rutier sau local nu e pe traseu. Rușine !!!

  • Nici măcar 5 la suta din cei ce vând acolo nu sunt producători. Habar nu au cum se cultiva un cartof sau roșie macar dar sa le culeagă.

  • Lăsați piețele pentru producători adevărați care dovedesc lucrul acesta, nu pentru samsari care dau șpagă și amenințări!

  • Certificatul de producator,casa de marcat,bon fiscal pe taraba,verificarea metrologica a cantarului.
    Ce ziceti dlor bisnitari?
    Aaa, mai era si verificarea produselor:organice sau pline de ingrasaminte chimice,pesticide si alte chimicale cancerigene

  • Spitalul de nebuni

    Daca primarul are interese proprii in comuna Bârnova, strada Sf. Ilie 7, in vecinătatea mall Iulius din zona spital Socola si nu a Primăriei Iasi e clar ca fiecare cu fesul lui.

  • Are piața Nicolina de ceva timp comandant militar care merge tata zua cu mâinile în bozunar.Atențiune so modificat schimbarea sau so schimbat modificarea?!
    Comandante scoate mâinile din bozonare sa nu-ți roada pwla unghiile!
    Pa cuvânt sa fiți iubiți orice minune doreaza doar trei zile.

  • Colonelul sigur se scarpina la qwuaie ca transparenta decizionala și relațiile publice este punctul lui forte și cum a trasat doar linii prin piața aveți grija baieti sa nu depășiți pe linia continua .

  • Ăștia nu sunt producători sunt bișnițari care te fura la cantar, marfă stricată etc etc

  • Iarna nu-i ca vara și piața este mai mult pustie. Producatorii locali nu pot veni la piață ca prețul la carburanți s-a marit și nu-și mai permit.Seceta a micșorat producția și vine criza cu valiza. Puneți cat mai multe biruri și veți rămâne toți cei din asociația familiara primăria Iași cu cat mai multe tarabe libere sa jucați table sau barbut.

  • Trece vara ca o pâine ,vine iarna ca un câine și cum iarna nu-i ca vara piața va fi mai mult pustie ceva comercianți autohtoni amestecați cu maldoveni,tuciurii cu ornamente pentru împodobit bradul și maidanezi care dau din coada. Producătorii locali nu-si, mai permit sa vina la piață pentru ca s-au scumpit carburanții și portofelele sunt goale.
    Sa puneți cat mai multe biruri ca sa ramana tarabele goale pentru asociația familiara primăria Iași ca sa puteți juca table sau barbut .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024