Scandal la Evaluarea Națională 2020. Asociația Elevilor din Constanța acuză Ministerul că a încălcat dreptul la educație al elevei care nu a fost lăsată să participe la examenul de Evaluare Națională. Aceasta avea febră. Fata nu avea COVID-19, ci doar o infecție digestivă.
Eleva nu a trecut de triajul epidemiologic. Și nu a fost lăsată să participe la proba de Limba și Literatura Română, din cadrul examenului de Evaluare Națională.
Tânăra avea febră din cauza unei infecții de la nivelul tractului digestiv. Cu toate acestea, fata a ales să vină alături de colegii ei și să susțină testarea. Însă, din cauza regulilor impuse de autorități, nu a fost lăsată să facă acest lucru.
Astfel, Asociația Elevilor din Constanța acuză Ministerul Educației și Cercetării că ar fi blocat accesul fetei la educație. Mai mult, spun că nu s-a ținut cont nici de decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării dar nici de recomandările Avocatului Poporului, ca această probă a temperaturii maxime să fie eliminată.
Elevii din Constanța spun și că fata ar fi putut susține proba într-o clasă separată. Asta pentru a preveni orice risc de infectare.
Scandal la Evaluarea Națională 2020: Două cazuri special la București
În Bucureşti au existat două situaţie special. Dar niciun caz de elev care să aibă temperatură peste 37,3 grade nu a fost raportat.
Un elev al cărui părinte a murit în dimineaţa examenului nu a putut participa. Un alt elev care şi-a rupt mâna. Amândoi vor primi din partea medicului o adeverinţă şi vor participa la următoarea sesiune.
Conform calendarului, mâine se va susţine proba la Matematică. Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine joi proba la limba maternă.
Pe 22 iunie se vor afişa rezultatele, până la ora 14,00. În aceeaşi zi, între orele 16,00 şi 19,00 şi pe 23 iunie, între orele 8,00 – 12,00, se vor putea depune contestaţiile. În data de 27 iunie este programată afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor.
Multe emoții și subiecte ușoare
Au fost subiecte uşoare, au spus cei mai mulţi candidaţi. Alţii susţin că s-au concentrat mai greu din cauza măştii pe care au purtat-o aproape tot timpul.
Candidații s-au simțit eliberați după patru patru ore de emoţii intense şi concentrare.
Absolvenţii de gimnaziu au intrat în grupuri de 10, câte unul la 5 minute. Au fost aşteptaţi la intrare de un asistent medical. S-au dezinfectat, au primit o mască sterilă şi s-au aşezat cuminţi la termoscaner.
Interiorul sălilor a fost organizat astfel încât între copii să fie o distanţă de 2 metri în orice direcţie. Copiii sunt obligaţi să poarte masca pe figură tot timpul, în afara momentelor când vor, de exemplu, să ia o gură de apă.
75.000 de profesori sunt implicaţi în organizarea examenului. 20.000 în comisiile de corectare, restul în primirea, verificarea şi supravegherea elevilor. Potrivit protocolului, şi profesorilor li se măsoară temperatura.
La sfârşitul probei, elevii au fost conduşi iar spre zonele cu dezinfectant, au primit alte măşti şi au părăsit şcoala pe altă uşă decât cea de intrare. Tezele pleacă, în următoarele ore, la corectat, în alte judeţe.