Prima pagină » Local » Scandal la CJ Iași pe reabilitarea Filarmonicii ”Moldova” Iași! Se caută bani pentru monumentul din centrul orașului
Scandal la CJ Iași pe reabilitarea Filarmonicii ”Moldova” Iași! Se caută bani pentru monumentul din centrul orașului

Scandal la CJ Iași pe reabilitarea Filarmonicii ”Moldova” Iași! Se caută bani pentru monumentul din centrul orașului

09 feb. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Reabilitarea clădirii Filarmonicii ”Moldova” Iași va mai avea de așteptat. Consiliul Județean Iași vrea să refacă imobilul pe fonduri europene sau prin Programul de Redresare și Reziliență, în timp ce alți aleși județeni au cerut bani din bugetul propriu al instituției

Consiliul Județean (CJ) Iași a adoptat ieri proiectul de buget pe anul 2022. Bugetul autorității județene a fost avizat de majoritatea consilierilor PNL și PMP, în vreme ce consilierii PSD și USR au refuzat să voteze. De altfel, propunerea de buget a stârnit un scandal uriaș în plenul instituției, după ce amendamentele PSD și USR au fost respinse de consilierii majoritari. Consilierii s-au contrat pe un proiect legat de modernizarea și reabilitarea Filarmonicii de Stat ”Moldova” Iași.

Scandal pe reabilitarea Filarmonicii din Iași

Un amendament depus de PSD pentru reabilitarea Filarmonicii de Stat ”Moldova” Iași a stârnit dispute în plen. Cei de la PSD au cerut alocarea a unui milion de euro pentru reabilitarea monumentului istoric din zona centrală a orașului. Totuși, executivul CJ a precizat că suma este prea mare pentru a fi alocată din bugetul propriu.

”În momentul de față, multe din clădirile care sunt ale instituțiilor de cultură din subordinea CJ Iași necesită investiții. Astăzi, și Teatrul «Luceafărul», și Filarmonica, sunt o prioritate pentru noi. Teatrul nu poate fi făcut cu resurse limitate. De aceea, atât acesta, cât și Filarmonica sunt depuse pentru finanțare cu fonduri europene”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Se caută fonduri pentru Filarmonica de la Iași

Conducerea CJ Iași a precizat că Filarmonica ar urma să fie refăcută cu fonduri europene sau prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). ”Dintre toate proiectele CJ Iași, reabilitarea Filarmonicii este prioritatea zero. Sper să avem în curând vești bune pentru Filarmonica de la Iași. În momentul de față, împreună cu Executivul, așteptăm un răspuns pe această temă ”, a mai spus Costel Alexe, președintele CJ Iași. Totuși, până la momentul actual, reabilitarea imobilului din zona centrală este incertă.

Costel Alexe: ”Maricel Popa a pariat pe o cioară”

Costel Alexe nu a ezitat să le bată obrazul celor de la PSD pentru mandatul lui Maricel Popa, fostul președinte al instituției. Costel Alexe a precizat că acesta nu a reușit să facă nicio investiție notabilă, ba chiar a irosit inutil fondurile CJ Iași.

”Fostul președinte, în loc să investească vrabia pe care o avea în mână, în spitalele Consiliului Județean Iași, și să ofere un act medical de calitate, i-a luat în altă parte. A dat banii în altă parte și a pariat pe o cioară și, din păcate, a pierdut. Mi se pare de bun augur să investim banii prioritar acolo unde este nevoie. Investim în cele 6 spitale, avem alocări pentru cele 3 pe care le ridicăm de la zero”, a menționat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Clădirea Filarmonicii se degradează

Problemele la Filarmonica din Iași sunt destul de grave. Dacă nu se intervine rapid, clădirea din centrul orașului Iași riscă să se prăbușească. Cei de la CJ au precizat că este depusă la Ministerul Fondurilor Europene o fișă de proiect pentru care reabilitarea să fie făcută din finanțarea europeană prin PNRR. În cazul în care nu va fi eligibil proiectul, Filarmonica ieșeană va fi reabilitată cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții.

Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 11 milioane de euro. Filarmonica de Stat ”Moldova” Iași este trecută pe lista monumentelor de patrimoniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *