Prima pagină » International » Scandal la Casa Albă. Trump îi cere unui oficial din Georgia să-i „găsească” voturi
Scandal la Casa Albă. Trump îi cere unui oficial din Georgia să-i

Scandal la Casa Albă. Trump îi cere unui oficial din Georgia să-i „găsească” voturi

04 ian. 2021, 15:30,
în International

Pe ultima sută de metri din ultimul mandat, Donald Trump este implicat într-un nou scandal. Preşedintele de la Casa Albă a fost înregistrat în timp ce vorbea cu un oficial al comisiei electorale din statul Georgia. Acestuia îi spunea „să-i facă rost” de 11.780 de voturi, pentru a putea anula victoria lui Joe Biden.

Reamintim că, în urma alegerilor prezidenţiale de pe 3 noiembrie 2020, Joe Biden a fost declarat preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Convorbirea lui Trump a avut loc sâmbăta trecută şi a durat în jur de o oră. Înregistrarea a intrat în posesia celor de la cotidianul The Washington Post. Aceeaşi publicaţie a dezvăluit şi date despre afacerea Watergate, de acum câteva decenii. Atunci preşedintele Nixon a fost nevoit să demisioneze.

Câteva mii de voturi – „Pentru că eu am câștigat în acest stat”

Donald Trump îi cere lui Brad Raffensperger să găsească 11.780 de voturi, pentru a-l depăşi pe Biden. Pentru că a simţit că nu reuşeşte să-l convingă pe  secretarul de stat în Georgia, la un moment dat i-a spus că, în caz contrar, îşi asumă „un mare risc”.

„Este în regulă să spui că ai recalculat”, i-a spus Trump, printre altele, oficialului republican. Acesta din urmă a fost responsabil cu organizarea alegerilor în acest stat. „Tot ce vreau este să găsim 11.780 de buletine (…) pentru că am câştigat acest stat”, i-a mai spus Trump.

Aducând în discuție niște „zvonuri” ale unor fraude, președintele Trump susţine că alegerile i-au fost „furate”, în mod nedrept.

„Tot ce vreau este asta. Vreau doar să găsești 11.780 de voturi – adică cu unul mai mult decât avem – pentru că eu am câștigat în acest stat. Și sincer, ar trebui să faceți asta rapid. Ar trebui să vă întruniți mâine, pentru că aveți curând alegeri importante și din cauza a ceea ce i-ați făcut președintelui (lui Donald Trump – n.r.)… Știi că oamenii din Georgia știu că a fost o fraudă. Și din cauza a ceea ce i-ați făcut președintelui, nu vor ieși la vot o mulțime de oameni”, afirmă Donald Trump în înregistrarea audio.

Pe toată durata convorbirii, atât Raffensperger, cât şi juristul lui îi explică lui Donald Trump că nu e vorba decât de o teorie a conspiraţiei şi că Joe Biden a câştigat corect. Acesta a câştigat alegerile în Georgia cu circa 12.000 de voturi diferenţă față de Trump. Diferenţa a fost confirmată de mai multe audituri, dar şi de o renumărare a voturilor.

Potrivit celor de la The Washington Post, e posibil ca înregistrarea telefonică să aibă urmări în punct de vedere legal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *