Prima pagină » Titlurile zilei » Scandal la agenția de turism Christian Tour! O familie din Iași, obligată să plătească o vacanță în plină pandemie! Oamenii se revoltă și vor banii înapoi
Scandal la agenția de turism Christian Tour! O familie din Iași, obligată să plătească o vacanță în plină pandemie! Oamenii se revoltă și vor banii înapoi

Scandal la agenția de turism Christian Tour! O familie din Iași, obligată să plătească o vacanță în plină pandemie! Oamenii se revoltă și vor banii înapoi

02 mai 2020, 04:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Pe timp de pandemie, ieșenii vor returnarea banilor pentru vacanțele plătite. Agenția Christian Tour a fost reclamată la Protecția Consumatorului. „Plecarea trebuia să aibă loc la mijlocul lui iulie. Cum să plătesc când nu este nimic sigur? Am vorbit la agenție, dar nu mi-au oferit nicio variantă”, susține o ieșeancă. „De la 1 iunie, în Grecia se deschid hotelurile. Orice solicitare de reziliere înainte de călătorie trebuie tratată conform contractului”, a explicat Ionuț Bunea, director de producție la firma de turism. Firma a vândut pachete turistice în valoare de 7,1 milioane euro

Pe timp de pandemie, clienții firmelor de turism și-au manifestat tot mai mult nemulțumirile față de contractele semnate. Este și cazul unei ieșence care a apelat la firma de turism Christian Tour. Aceasta a povestit pentru cotidianul BZI că a plătit un avans pentru o vacanță în Grecia și acum dorește ca banii să fie returnați. Contractul a fost semnat la agenția din Tudor Vladimirescu.

„Înainte de pandemie am plătit un avans de 10 la sută pentru o vacanță în Grecia, Creta. Pe data de 30 aprilie mi-au cerut să plătesc a doua tranșă, de 40 la sută. Vacanța costa 1.800 euro, pentru 6 nopți. Suntem doi adulți și un copil. Plecarea trebuia să aibă loc la mijlocul lui iulie. Cum să plătesc când nu este nimic sigur? Am vorbit la agenție, dar nu mi-au oferit nicio variantă. Pentru ce să plătesc atâția bani pe ceva ce nu este sigur. Mi-au spus că voi pierde avansul dacă nu plătesc. Am făcut o reclamație la Protecția Consumatorului. Nu mi se pare normal să se procedeze așa”, a precizat ieșeanca, sub protecția anonimatului.

Șefii Christian Tour au altă variantă

Contactați telefonic, reprezentanții Christian Tour au precizat că sunt șanse mari ca măsurile să se relaxeze după starea de urgență și că sunt șanse ca vacanțele să nu fie anulate.

„Noi avem mai multe variante pe care le punem la dispoziție clienților. Cert este că toate plecările sunt anulate până pe 15 iunie, nu se va zbura. De la 1 iunie, în Grecia se deschid hotelurile. Orice solicitare de reziliere înainte de călătorie trebuie tratată conform contractului. De unde să știm dacă va fi pandemie sau nu. Agențiile de turism sunt intermediari, care trăiesc din comision de 7 – 10 la sută. Marjă mai mare nu există. Ar trebui să vin cu bani de acasă. Este comisionul firmei, s-au făcut rezervări, s-au oferit servicii. Nu putem returna acest comision. Putem oferi un voucher valabil până la finalul anului 2021, opțiune care poate fi activată contra unei taxe modice cuprinsă între 25-50 euro. Nu suntem noi de vină de această pandemie, nici clienții”, a declarat Ionuț Bunea, director de producție la firma de turism.

Profit de 1 milion de euro

Agenția Christian Tour, cu sediul central în București, este deținută de Ion Cristian Pandel și Marius Gabriel Pandel. În 2018, societatea Christian76 Tour SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 34,2 milioane lei, aproape 7,1 milione euro, profit de 5,3 milioane lei, adică 1,1 milioane euro, cu un număr de 239 angajați. Frații Pandel sunt acționari în mai multe societăți.

„Din 1997 până în prezent, Christian Tour a devenit cel mai mare tour operator de vacanțe charter din România. A acumulat know-how și experiență, ajungând în topuri si menținându-și poziția de lider în industrie. Această evoluție spectaculoasă s-a perpetuat datorită muncii constante a unei echipe de oameni valoroși. Christian Tour a realizat că, dincolo de tehnologia modernă, clienții au în continuare nevoie de profesioniști care să le ofere cele mai bune soluții și alternative în materie de destinații turistice”, se arată în descrierea afacerii.

Aceeași problemă și la alte agenții

În edițiile trecute ale cotidianului BZI, a fost semnalată altă situație, dar atunci a fost implicată agenția de turism Kusadasi, care are un punct de lucru pe strada Vasile Alecsandri. Un ieșean a cumpărat un sejur în Egipt, pentru care a plătit un avans de 1.500 euro. Agenția a refuzat să înapoieze banii, oferind un voucher ce ar fi putut fi folosit în altă perioadă. Acesta a reclamat faptul că nu mai ia în calcul o vacanță, în contextul pandemiei. Reprezentanții agenției au transmis că sunt în imposibilitatea de a returna contravaloarea în numerar. Agenția Kusadasi este prezentă în Iași încă de la finalul anilor ’90. Societatea este controlată de la București de către doi asociați: Hasan Yapici și Oana Iulia Yapici. În 2018, din vânzarea pachetelor de turism, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 2 milioane de euro, cu profit de 500.000 euro, cu un număr de 48 angajați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *