Afaceristul Ionel Budeanu vrea să ridice patru blocuri în CUG. Recent, Comisia de Monumente a respins proiectul pe motiv că obturează Mănăstirea Cetățuia. Reprezentanții afaceristului spun că este aberantă decizia Comisiei. Arhitectul Daniel Vișan, unul dintre decidenți, a refuzat să ofere explicații. „Nu știu despre ce vorbiți! Este Ajunul Crăciunului”, susține arhitectul. Nici Ionel Budeanu nu a vrut să comenteze. Nu este exclus ca scandalul să fie stins doar de intervenția magistraților
Ionel Budeanu, patronul societății Coseli SA, a crezut că va pune pe picioare o afacere imobiliară de zile mari în zona CUG, chiar în coasta hypermarketului Selgros. Recent, planurile au fost încurcate de către membrii Comisiei de Monumente. Budeanu a cerut aprobare pentru patru blocuri cu regimul de înălțime D+P+10E+Eth pe o suprafață de 5.292 metri pătrați, situată pe bd. Poitiers, nr. 10. Proiectul se află în portofoliul Styl Imobil Company SRL, unde Budeanu deține majoritatea părților sociale. Membrii comisiei au respins proiectul deoarece în prezentare blocurile erau lipite, obturând vizibilitatea spre mănăstirea Cetățuia. Aceștia au mai precizat că proiectul inițial prevedea ca blocurile să fie distanțate. La Comisia de Monumente, mandatarul lui Budeanu a fost avocata Isabella Galan. Aceasta a precizat pentru BZI că beneficiarul nu dorește să comenteze soluția Comisiei. Și arhitectul Daniel Vișan, unul dintre decidenți, a refuzat să ofere explicații.
„Nu știu despre ce vorbiți! Este Ajunul Crăciunului”, susține arhitectul.
Zona este în plină dezvoltare
Proiectul lui Budeanu prevede amanajarea unui număr de 300 locuri de parcare. Parterul blocurilor este destinat spațiilor comerciale. În societatea Styl imobil Company SRL, Budeanu este asociat cu Gheorghe Nechita și Marius Gîrleanu. Cei doi au un total de 48 părți sociale. Lângă terenul lui Budeanu, alt investitor vrea să ridice locuințe colective. Pe o suprafață de 7.179 metri pătrați, sunt propuse două locuințe cu regimul de înălțime 2S+P+10E. Procentul de ocupare a terenului este de 40 la sută, iar clădirea nu poate depăși înălțimea de 40 de metri. În ceea ce privește asigurarea spațiilor verzi, PUZ-ul prevede un minimum 15 la sută din suprafața totală a terenului. La parterul clădirii vor fi amenajate spații comerciale. Beneficiarul acestui proiect este societatea Antares Internațional SRL, deținută de omul de afaceri Gheorghe Cristian Florea. Societatea cu obiect de activitate „lucrări de instalații electrice” a înregistrat în perioada 2016-2018 o cifră de afaceri de aproape 20 de milioane de euro. Pe an, profitul declarat a fost de aproape 100.000 de euro.
Budeanu a primit autorizație
Anul trecut, firma Styl Imobil Company SRL a primit autorizație de la Primărie și pentru un bloc de locuințe colective, cu regimul de înălțime P+5E+Eth, pe strada Abator, nr. 4. Suprafața de teren vizată este de 658 metri pătrați. A fost prevăzut un număr de 19 locuri de parcare. Anul trecut, societatea nu a înregistrat activitate, fiind pe pierderi.
„Organizarea de șantier se va realiza în incinta proprietății. Se va anunța data începerii lucrărilor emitentului Autorizației de Construire (P.M. Iași) și IJC. Se va anunța data finalizării lucrărilor de construire, în vederea regularizării taxei de autorizare. Condiții speciale: Anterior depunerii declarației de începere a lucrărilor, la autoritatea emitentă și ISC, proiectantul/titularul activității de construcții se va adresa Serviciului Promovare și Monitorizare Calitate Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Iași în vederea încadrării șantierului în clasa de risc corespunzătoare, în conformitate cu prevederile HCL 321/29.08.2017”, se arată în autorizația de construire.