Prima pagină » Titlurile zilei » Scandal într-un bloc din Iași! O bătrână de aproape 100 de ani ține pe jar toți locatarii. „Este un pericol. Trebuie luată din casă”

Scandal într-un bloc din Iași! O bătrână de aproape 100 de ani ține pe jar toți locatarii. „Este un pericol. Trebuie luată din casă”

07 aug. 2024, 02:00, 1 ,
Alexandra MAISNER în Titlurile zilei

Un scandal s-a iscat într-un bloc din Iași. O bătrână de aproape 100 de ani își terorizează vecinii de ani de zile

Persoanele care locuiesc într-un bloc din cartierul Tătărași sunt terorizate de o femeie ce ar avea probleme psihice. Vetica Stavarache a băgat spaima în vecini de mai bine de doi ani de zile, de când apartamentul în care locuiește s-a transformat într-un focar de infecție.

Scandal într-un bloc din Iași! O bătrână a băgat spaima în toți locatarii

Vetica Stavarache, o femeie în vârstă de 96 de ani, terorizează un bloc întreg. Femeia aruncă gunoiul din casă în fața ușii, iar mirosul de urină inundă toată clădirea. Din spusele vecinilor, apartamentul a ajuns un focar de infecție. Oamenii sunt panicați din cauză că Veta Stavarache lasă gazul pornit și umblă cu chibrituri, iar o explozie ar putea fi iminentă.

„Este o bătrână în vârstă, care nu este în depline facultăți mintale. La ea în casă, este focar de infecție. Face episoade dese de demență, punând în pericol siguranță locatarilor: aruncă urina peste tot pe etaj și peste balustradă, lasă gazul deschis și umblă cu chibrituri, face scandal pe casa scării, crezând că se ceartă cu cineva, dar nu-i nimeni pe lângă, este foarte violentă, sărind la bătaie, își aruncă gunoaiele își împrăștie tot sacul pe etaj. Miroase îngrozitor de la ea. Am apelat la mai multe instituții, dar fără rost”, a spus o vecină.

Din spusele vecinilor, Vetica Stavarache nu are copii, însă un tânăr necunoscut vine zilnic și îi lasă câte ceva de mâncare în fața ușii de la apartament.

„Lasă ușa deschisă și mirosul de acolo inundă toată scara. Nu are copii, mai vine un tânăr și îi pune mâncare jos, la ușă. E o mizerie de nedescris. Ea nu deschide geamurile, ea deschide ușa și tot mirosul vine pe scară. Chiar într-o zi, era ușa deschisă, avea un teanc de mizerie în fața ușii, am țipat la ea: «închide ușa și deschide geamul la balcon, că ne intoxici». E și bătrână, are acuși 100 de ani, nu iese din casă, doar la ușă sau cel mult pe casa scării, dar doar pe etaj, atât. Nu are copii. A fost căsătorită de două ori, ea stă în casa primului soț, care îi va reveni unui nepot, dar o ține în casă până moare. Nepotul primului soț nu trece să o viziteze”, a mai spus o vecină.

Reporterii BZI au încercat să discute cu Vetica Stavarache, iar într-un moment de luciditate a spus că un bărbat îi iese în cale și îi fură pensia.

„Nu vine nimeni la mine. Este cineva care îmi iese în cale și îmi fură pensia, îl cunoaște toată lumea, l-a văzut toată lumea”, a spus Vetica Stavarache.

Informațiile transmise de bătrâna de aproape 100 de ani au fost confirmate și de vecini. În zilele în care sunt virate pensiile, un tânăr își face apariția în apartamentul Veticăi Stavarache, de unde ia cardul femeii pentru a-i ridica pensia. Din discuțiile purtate de reporterii BZI cu vecinii bătrânei, bărbatul i-ar lua banii, iar Vetica Stavarache nu ar primi niciun leu.

„Nepotul de la primul soț o mai ține în casă până moare. Are aproape 100 de ani. A vândut tot, avea și cavou, l-a vândut. A lucrat pe la Țesătură. Ea a fost foarte gospodină, dar a vândut tot ce avea, i-au luat tot din casă. În bloc stă de vreo 20 de ani. De ce a vândut? De nebună. Este un bărbat care vine cu taxiul și îi ia pensia, vine cu un taxi galben și îi fură pensia. Are vreo doi ani de când a luat-o razna. Ambii soți i-au murit. A rămas singură. Mizerie? Da, ce mizerie este, eu îmi mai pun mască la gură, nu e nimeni obligat să îi ia gunoiul de la ușă. Miroase a urină, e mai ceva ca în grajd. La un moment dat, a deschis ușa și a vrut să îmi dea cu bățul în cap. Înjură pe toată lumea, aruncă peste geam cu gunoaie. Trebuie făcut ceva neapărat. Când au fost temperaturile alea mari, a fost nenorocire. Este mizerie, nu poate lumea trece pe acolo. Să vedeți cum înjură, cum mă înjura pe mine. Chiar azi, m-a luat la înjurat. Cel care îi ia pensia vine, de obicei, în ziua când îi intră banii. Nu vede ea niciun ban”, a povestit o altă vecină.

Administratorul blocului: „Este un pericol public și pentru sănătate, și pentru integritate”

Reporterii BZI au discutat și cu administratorul blocului, Cristina Nistor. Aceasta a transmis faptul că situația femeii este una disperată. Aceasta nu se poate îngriji singură, mizeria este aruncată pe casa scării, iar atât apa, cât și gazul sunt lăsate deschise în unele zile.

„Ea este un pericol public și pentru sănătate, și pentru integritate. Din câte știu, ea are demență. Am înțeles că a dat foc la preșul de la intrarea în bloc. Pipi, caca peste tot, în cadă și în chiuvetă este plin de fecale. Curge tot la doamna care locuiește mai jos. Am înțeles că este și foarte agresivă. Toată lumea știe că are demență. Ar trebui instituționalizată. Și gazul, și apa le lasă uneori deschise. Are pe cineva de pe la București care îi plătește datoriile, mai este cineva care îi lasă mâncare la ușă. Toate instituțiile stau, nu fac nimic. Ea trebuie luată neapărat din casă, nu se poate astfel. Polițistul de proximitate a încercat, a sunat pe la aziluri și toți i-au spus că nu sunt locuri. Ea, fiind un pericol, poate da foc la bloc. Toată lumea vine la mine, dar eu, ca administrator, nu am ce să fac. Eu m-aș bucura să se rezolve situația”, a spus Cristina Nistor.

În perioada caniculară, când în Iași au fost temperaturi de peste 40 de grade, mirosul din bloc era insuportabil.

„Când a fost cald, au fost chemați colegii să desfunde țevile, au fost niște colegi, mi-au spus că, după ce au ieșit din casă, au vomitat. Cei care ar trebui să ia măsuri trec pe lângă, din păcate. Eu am înțeles că doamna a rămas în urma soțului moștenitoare a apartamentului. În ultimă instanță, rămâne să o ia cineva de acolo, altă soluție nu este. Eu așa am înțeles, că este diagnosticată cu ultimul grad de demență. Au venit și pompierii, dar ei ce să facă? Toată lumea spune că cineva cu taxiul vine, ia cardul și îi ia pensia. Păi, dacă tot îi ia pensia, să aibă și grijă. Eu m-am mai întâlnit cu niște doamne mai fâșnețe care l-au luat la întrebări și bărbatul le-a spus că, de fapt, el este rugat de cineva, plătit de cineva ca să vină, că nu știe nimic. Trebuie scos în evidență că ea nu mai poate locui acolo, nu e bine nici pentru cei din jur, dar nu e bine nici pentru ea. Eu mă bucur că ați venit, că eu ce știam le-am spus la fiecare. Eu, în calitatea mea, nu pot face nimic, dar le-am spus oamenilor să facă sesizări peste tot, eventual o scrisoare colectivă, cu confirmare de primire, doar că lumea nu mai are răbdare. Eu lucrez de un an aici”, a adăugat administratorul blocului, Cristina Nistor.

Un scandal s-a iscat într-un bloc din Iași. O bătrână de aproape 100 de ani își terorizează vecinii de ani de zile. Apartamentul Veticăi Stavarache s-a transformat într-un focar de infecție.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *