Comercianții din piețele ieșene sunt revoltați din cauza taxelor mult prea mari pe care sunt nevoiți să le achite în fiecare zi
Nemulțumirile comercianților devin din ce în ce mai mari în legătură cu lipsa condițiilor din piețele ieșene. În zona CUG, cei care vând marfă angro critică faptul că sunt nevoiți să achite „taxe de lux” pentru 3 mp. Mai exact, aceștia susțin faptul că, de la începutul anului, le este percepută o taxă între 100 și 300 de lei, în funcție de tonaj. Taxa ar fi fost crescută nejustificat. Pe de altă parte, Radu Botez, directorul interimar al EcoPiața, susține faptul că majorarea a fost necesară și din cauza faptului că prețurile nu au mai fost actualizate de aproximativ 10 ani.
Comercianții din piețele ieșene sunt revoltați din cauza tarifelor prea mari pe care trebuie să le achite
Condițiile din piețele din Iași sunt mult sub așteptările celor care vând produse agro-alimentare, dar și ale cumpărătorilor. Astfel, comercianții din piețele ieșene sunt revoltați din cauza tarifelor mari percepute de EcoPiața. Mai exact, aceștia susțin faptul că prețurile pe zi sunt mari și nejustificate.
„Condițiile din Piața CUG sunt sub orice critică. Stăm ca sardinele aici, dar vor bani. S-au mărit tarifele doar ca să facă ei bani, atât. Cei care vând pe dubă dau aproximativ 5.000 de lei pe lună. Plătesc câte 150 de lei pe zi pentru cei 3 mp. Conducerea ne-a transmis faptul că, dacă nu ne convine, să plecăm.
Avem 20 de ani de piață, a plecat Stărica (fostul director al EcoPiața), un hoț, acum a venit alt hoț, Botez (n.r. – Radu Botez, actualul director interimar al EcoPiața). De la 55 de lei, taxa pe zi, au urcat-o la 150. Am înțeles că de la 1 aprilie vor să ne majoreze iar tarifele. De ce le majorează? Că nu oferă nimic. Luni, mi-au luat pe un loc 240 de lei.
După ce că nu avem loc unii de alții, vine căldura, vor veni și alții să vândă, vom sta unii peste alții aici. Nu sunt condiții, dar vor să plătim, nu avem pază, nu avem nimic, suntem ai nimănui, dar taxele se majorează de pe o zi pe alta”, a transmis unul dintre comercianții nemulțumiți.
Amintim faptul că, recent, în piețele ieșene, vânzătorii au fost nemulțumiți și de lipsa curățeniei. Aceștia susțineau faptul că le este percepută taxa de 4 lei pe zi pentru curățenie, însă aceasta lipsește cu desăvârșire.
Directorul interimar al EcoPiața, nemulțumit de atitudinea comercianților
Nu este prima dată când comercianții din piețele ieșene se declară nemulțumiți de conducere, însă directorul interimar al EcoPiața, Radu Botez, susține faptul că, de fapt, comercianții ar dori să folosească spațiile puse la dispoziție, dar fără să plătească.
„Au fost niște discuții, așa este. Nu s-au majorat tarifele acum, comercianții nu plăteau. Potrivit plăților care ar trebui făcute, ei trebuie să plătească staționarea în fiecare zi. Ei staționează pe două locuri, câte trei zile și vor să plătească un loc, eventual doar pentru o singură zi. De aici au pornit unele discuții în Piața CUG. Sigur, în mod normal, Consiliul Local ar trebui să găsească o soluție de amenajare într-un alt loc a pieței de angro pentru că acolo este foarte greu să îi putem organiza.
Este necesară o locație unde TIR-ul sau mașina să treacă de o barieră, să ia un bon, exact ca la o parcare. Dacă un asemenea proiect ar fi implementat, atunci, în funcție de aceste aspecte, comercianții vor decide dacă vor să rămână cu marfa sau nu. Prețul este același, potrivit hotărârii Consiliului Local, prețul a fost majorat de la 1 ianuarie. Este important să se înțeleagă faptul că tarifele sunt majorate prin Consiliul Local, nu le majorăm noi, după capul nostru, de pe o zi pe alta, sunt niște proceduri la mijloc. Problemele acestea sunt în toate piețele, comercianții ar vrea eventual să aibă 2 tarabe și să plătească doar una.
Ar trebui permanent gestionat acest lucru cu poliția. Noi ne-am chinuit să menținem cât de cât și toaletele, ne-am dori să le facem și niște dușuri. Ei, în principiu, ar dori să stea și să nu plătească”, a precizat Radu Botez, directorul interimar al EcoPiața, în legătură cu nemulțumirile semnalate de comercianți.
Precizăm faptul că piețele agro-alimentare din Iași au nevoie urgent de proiecte de modernizare și reabilitare, însă, de ani de zile, aceste aspecte se află doar la nivel de discuție.
Comercianții din piețele ieșene sunt revoltați de tarifele ridicate ce le sunt percepute pentru a-și vinde marfa. Aceștia susțin și faptul că nu ar fi justificate.
Don Botez, deja simți bănuții din PIATA ? Oricum nu s-a schimbat nimic.
O duba are aprox 5m lungime pe aproape 2 latime, 5×2=10mp, nu 3 mp. Unde mai pui ca isi intind marfa pe pe langa duba. Si lasa mizerie in urma? Dar da… Nemulțumiți vanzatorii cu dube de astea de ocupa 3mp. Asa calculează si cand fac calculele la zarzavaturi. In piețe avem samsari de zarzavat nu producatori!
In piețe avem samsari de zarzavat nu producatori! producatorii isi vand marfa pe jos pe langa piata ca nu au loc la taraba de samsari sau nu isi permit sa plateasca taxa de taraba, vezi batranele care-si vand verdeata pe langa piata.
Botez, neamul lui Chirica, alta plosnita a societatii iesene. De la dezvoltator imobiliar, de la vice-primar junior, acum la managementul pietelor. Am scapat de-un prost (Starica) si-am dat de altu’. Dar nu ne punem cu cumetriile lui Chirica, doar Chirica este Dumnezeul iesenilor, el taie si el spanzura.
Nea Chirica, trimite bre un om in vest sa vezi cum sunt pietele in alte tari civilizate, fluxuri de aprovizionare, intrari clienti s-alea. Nu inventam noi roata si nici Botez nu se pricepe mai mult ca Starica (ambii sunt colectori de cash). Pietele actuale din Iasi arata ca naiba. Noroc cu nea Simirad care a facut piata subterana de la Hala ! Ei ce zici ? Macar promite ceva la fraierii care te voteaza, ca oricum nu faci nimic.
se incearca descurajarea oamenilor sa mai vanda la piata, in acest mod supermarketurile pot sa-i vanda otravurile ca in occident la preturi astronomice.
Poate îi puneți să dea și bon fiscal, pentru că acolo este numai evaziune fiscală, speculă.
Botez înființeazâ eco-ciordeala în iași pe maidanele numite piațâ–ce investiții sau fâcut sau se fac din bani colectați de la comercianți–?–-sau doar ciordealâ de buzunar pentru pretini–
Pietele din Iasi sunt niste mizerii insalubre! Toate! Inclusiv aia de la Hala, unde sunt birourile Ecopiata: curge apa pe pereti, noroi pe jos, tarabe mizerabile, geamurile cupolei murdare, pavele sparte, gainat de porumbei etc, in centrul orasului! Ce fac cu banii din incasari? Ii fura pe toti?
Acest individ Botez a fost cel care a „solutionat” problemele din traficul iesean, un acolit al lui Chirica bun ca sluga. Vedem spatii in piete neigienizate,culoare gaurite, vedem micii comercianti inghesuiti de samsari pe la colturile pietii, vedem neafisare de pret si informatii despre produse, vedem bazar spart fara paza, etc. Ce ne mai asteapta e de groaza cu indivizi ca Chirica si Botez. Nu mai avem nevoie de asa oameni in fruntea acestui oras.
Otravuri vand si supermarketurile dar si samsarii. Sursa este aceeasi. La supermarket au personal politicos si oarecum instruit pentru vanzare. In piete sunt doar marlanoi; vorbesc urat, nu te lasa sa alegi marfa, nu te lasa sa stationezi in fata tarabei. Ei trateaza zona pietei ca pe proprietatea lor. Este necesara o modernizare a pietelor dar si a mentalitatii .Si a celor care vand si a celor care coordoneaza, verifica pietele.
Piata CUG este printre cele mai jegoase locuri din acest oras de unde poti cica cumpara „mancare”. Cum doamne iarta poti cumpara ceva ce a stat pe jos ( sau pe paleti) in frig/soare/vant cu zilele si apoi ei o ard ca sunt „eco” cand sunt cumparate engros din Bucuresti. Cine vrea sa sustina producatorii locali o pot face frumos si in supermarketuri. Sunt destule produse facute la noi in Iasi, dar nah toata lumea vrea produse ieftine, sa arate frumos si eco. E grea logica cand in cutia craniana se zbat doar 2 neuroni
Dar de ce nu scrieți și de acei comercianți,,moldoveni”,care vind marfă perisabilă???Este plină piața Alexandru,de acești comercianți care vind la tarabă pește,unt, ouă,la un loc cu alcool, cremă de ghete și nimeni nu vede!!! Poliția Locală Iași,zici că sunt în periplu turistic prin piață,nu văd,nu cunosc,nu cumva să-i deranjezi cu vreo sesizare că te trezești tot tu cu amendă.
Botez, alta plosnita a societatii iesene. Atârnache al tuturor regimurilor si al șmenarilor,începând cu Felatiu Rechiniu și terminând cu Chirica
Mercurialul , unde este mercurialul?!??? 6 lei kg de ceapa?? Sa vina garda!!
Vorbește lumea cum taxatorii nu eliberează bon comerciantilor pentru taraba și împart banii cu poliția locala mai o cafea, mai un coniac ,o măslină, o scobitoare. La Mitropolie nu se plătește pentru mersul la toaleta pe când la ecopiata da .
Etichete de fe nu au produsele vândute în piață? Cei de la direcția agricola nu fac controale? Pana și la Vaslui sunt puete mai frumoase și curate decât la iasi
Eu nu înțeleg ce piata este aia de la Cug….mă refer la cea de sub pod….Se percepe taxa că sa stai sa vinzi marfa sub pod?Pe ploaie,pe ninsoare,pe seceta nu contează….doar banii contează.Adica primăria închiriază parcarea comercianților fara nici o amenajare doar niste linii trasate….voi sunteți cu capul?
De la viceprimar ai ajuns piețar?Spuneai că ești director interimar doar 2-3 luni, dar ai văzut că bănuții sunt mulți, și mai zăbovești un pic pe post.