Prima pagină » Titlurile zilei » Scandal în zona de lux a Iașului de la un teren ultravaloros! Evreul Michael Wachtel a intrat în conflict cu proprietarii din blocul academicienilor. Interesele sunt de milioane de euro – FOTO, VIDEO

Scandal în zona de lux a Iașului de la un teren ultravaloros! Evreul Michael Wachtel a intrat în conflict cu proprietarii din blocul academicienilor. Interesele sunt de milioane de euro – FOTO, VIDEO

26 iun. 2020, 04:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Scandal imens în zona de lux a Iașului. Terenul ultravaloros este evaluat la cel puțin 1 milion de euro. Proprietarii de pe strada Lascăr Catargi, nr.15 se tem că moștenitorul Michael Wachtel vrea să pună mâna pe calea de acces ce duce spre blocul academicienilor, de la aceeași adresă. Miza este suprafața de 500 metri pătrați. Avocat Sandra Grădinariu consideră că fostul primar Gheorghe Nichita nu trebuia să facă restituirea în natură

Scandal în zona de lux a Iașului de la un teren ultravaloros. Proprietarii din blocul de pe strada Lascăr Catargi, nr.15A sunt nemulțumiți că Primăria Iași l-a pus în posesie pe moștenitorul israelian Michael Eduard Wachtel. Sunt vizate chiar curtea și accesul spre imobilul cu șase apartamente, supranumit „blocul Academiei”. În 1955, terenul a fost atribuit angajaților ce lucrau în zona academică, pentru construirea imobilului. Ieri, Raluca Gheorghiu, angajat la Institutul Național de Sănătate Publică, și Anca Lazăr, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Iași, au organizat o conferință de presă, ocazie cu care au acuzat abuzurile privind retrocedarea. Cei doi proprietari consideră că vor rămâne fără curte, terenul urmând să servească interese imobiliare. Din suprafața totală de 1.013 metri pătrați, Michael Wachtel are dreptul la jumătate.

Proprietarii din bloc cred că moștenitorul a intrat în posesia terenului în baza unor acte false

În certificatul de moștenitor din 7 mai 2013 apare numele lui Michael Eduard Wachtel, succesor al lui Lascăr Wachtel, decedat pe data de 24 februarie 2012. La numai doi ani, Primăria Iași condusă atunci de Gheorghe Nichita a dat dispoziție privind restituirea în natură a jumătate din suprafața de 1.013 metri pătrați. La baza restituirii a stat și sentința civilă din 2011 pronunțată de Tribunalul Iași. Proprietarii din bloc cred că moștenitorul nici nu există în realitate.

„Problema actuală este legată de pământul din Lascăr Catargi pentru care s-a dat o decizie a fostului primar prin care i s-a retrocedat cetățeanului israelian o porțiune din acest teren. I s-a retrocedat jumătate. Pământul este în indiviziune cu noi. Nu am ajuns să ne judecăm pentru că s-a invocat lipsa de interes a noastră. Plătim impozit începând cu anul 1957. Acest israelian nu a făcut dovada că este moștenitor și că acest teren ar fi apărut în decretul de preluare a terenurilor. Acest teren nu apare în decret. Nu știm, nu l-am văzut, a fost mereu reprezentat. Din actele pe care le-am văzut nu am văzut că este moștenitorul tatălui său”, a declarat Anca Lazăr, profesor universitar la Facultatea de Bioinginerie Medicală.

Scandalul din zona de lux a Iașului este departe de final.

Avocatul reclamanților consideră că nu se putea retroceda terenul într-o zonă cu utilități publice

Avocatul reclamanților, Sandra Grădinariu, consideră că fostul primar a greșit când l-a pus în posesie pe Michael Wachtel și de aici și tot scandalul.

„Conform art. 10 alin. 2 din Legea nr. 10/2001: «în cazul în care pe terenurile preluate în mod abuziv s-au edificat noi construcții autorizate, persoana îndreptățită va obține restituirea în natură a părții de teren rămasă liberă, iar pentru suprafața ocupată de construcții noi, cea afectată servituților legale, spațiilor verzi, precum și altor amenajări de utilitate publică ale localităților urbane și rurale, măsurile reparatorii se stabilesc în echivalent. În speța de față, tot terenul în suprafață de 1.013 metri pătrați este în realitate ocupat în sensul art. 10 alin. 2 din Legea nr. 10/2001, astfel încât prin Dispoziția Primarului Municipiului Iași nr. 235/17.03.2015 trebuia să se constate că singura soluție pentru Wachtel Michael Eduard era acordarea eventual de despăgubiri”, a declarat avocata Sandra Grădinariu.

La prețul zonei, terenul ultravaloros este evaluat la 1milion de euro.

Apărătorii lui Michael Wachtel consideră că reclamanții au apelat la o acțiune de manipulare

Contactată telefonic, Oana Chirița, avocatului lui Michael Wachtel, a precizat că a încercat pe cale amiabilă să stabilească cu reclamanții modul în care se va împărți terenul. Aceasta a exclus orice variantă în care proprietarii nu vor beneficia de cale de acces. Consideră că scandalul putea fi evitat.

„Nu este adevărat (despre existența lui Wachtel). A fost de foarte multe ori în România, are acte de stare civilă, are conturi și afaceri în România. Vorbește foarte bine limba română. Are în jur de 50 de ani. Acest proces vine după ce am făcut o cerere de partaj. Le-am chemat să vorbim, să facem un partaj la notar, amiabil. Din suprafața totală, clientului meu îi revine 50 la sută din teren. În loc să ne înțelegem… Este exclus.Orice imobil trebuie să aibă ieșire la calea publică. Îmi pare rău, este absurd. Această acțiune este făcută clar să pună presiune pe completul de judecată, următorul termen fiind pe data de 30 iunie. Sunt speculații, probabil vor să depună o cerere de strămutare”, a declarat Oana Chirița, avocatul moștenitorului israelian.

Disputa pentru terenul ultravaloros din zona de lux a Iașului se va judeca la termenul din data de 30 iunie, la Curtea de Apel Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 noiembrie 2024
27 noiembrie 2024