Cartierul de vile din zona Cimitirului Evreiesc este blocat de vecinii care cred că proiectul va fi transformat în unul de locuințe colective. Zona nu beneficiază de utilități, iar străzile sunt foarte înguste. Numărul mare de mașini va bloca iremediabil zona. Primăria Iași a emis raportul sesiunii de consultare publică, ocazie cu care investitorii au formulat un punct de vedere
Proprietarii de case de pe strada Eudoxiu Hurmuzachi, din aproprierea Cimitirului Evreiesc, vor să blocheze investiția dezvoltatorilor imobiliari din zonă. Printr-un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) inițiat de societățile Cota Zero Construct SRL, Danubian Alpha SRL, dar și mai multe persoane fizice, urmează să fie construite mai multe unități de locuințe individuale, cu regimul de înălțime D+P+1E sau D+P+2E, suprafața studiată fiind de 24.412 metri pătrați. Documentația prevede un procent de ocupare a terenului de 35 la sută și un coeficient de utilizare a terenului de 1,05. Nu mai puțin de 30 de vile ar urma să fie construite.
„Accesul se realizează cu ajutorul căii de acces propuse, din drumul adiacent str. Eudoxiu Hurmuzachi, având legătură cu Aleea Mihail Sadoveanu și șoseaua Păcurari, prin intermediul str. Viticultori, respectiv prin intermediul străzii Iancu Flondor și aleea Cimitirul Evreiesc. În prezent, căile de acces au lățimi cuprinse între aproximativ 3.00 și 4.00 metri. În vederea asigurării accesului la parcele se va realiza o cale de acces, cu lățimea carosabilului de 7 metri și trotuare pe ambele părți, cu lățime de 1 metru”, sunt promisiunile investitorului.
În aceeași zonă a fost stopat alt proiect imobiliar, tot de către proprietarii stabiliți în urmă cu mai mulți ani.
Scandal în zona Cimitirului Evreiesc din Iași. Vecinii susțin că vor fi construite blocuri
La finalul anului trecut, PUZ-ul a fost dezbătut într-o sesiune de consultare publică organizată de Primăria Iași, ocazie cu care vecinii au avut posibilitatea să depună obiecții. Recent, municipalitatea a emis raportul de informare a publicului. Vecinii nu sunt de acord cu investiția, mai ales pentru că există suspiciunea că acele unități individuale pot fi transformate în locuințe colective. Mai mult, străzile sunt subdimensionate, iar zona nu beneficiază de utilități. Municipalitatea a formulat un răspuns, dar a preluat pur și simplu punctul de vedere al investitorilor.
„În certificatul de urbanism emis de către Primăria Municipiului Iași, având nr. 100 din data de 14.01.2022, scopul propus prin acesta este «PUZ – construire locuințe individuale, funcțiuni mixte și complementare pe teren proprietate», iar proiectul ce se va depune în vederea autorizării unor lucrări de construcție va fi obligatoriu limitat la scopul cerut prin certificatul de urbanism, conform prevederilor art. 6 din Legea 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Această greșeală de interpretare din partea petenților a fost susținută în tot conținutul adresei, clarifică faptul că intenția noastră nu este de a construi locuințe colective. În al doilea rând, a fost ridicată problema lățimii drumului. În acest sens, subsemnații vor avea o retragere de min. 3.80 ml și max. 4.15 ml pentru asigurarea unui profil stradal de patru benzi din axul existent al drumului, retragere ce va trebui respectată de orice beneficiar viitor al unui PUZ în zona vizată”, se arată în răspunsul investitorilor.
În apropriere de amplasamentul investitorilor a fost autorizat și un bloc de locuințe, cu opt etaje.
Proiectul a primit avizul de oportunitate
Înainte de sesiunea de consultare publică, proiectul din zona Cimitirului Evreiesc a primit avizul de oportunitate emis de Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), ce este formată din arhitecți și constituită la nivelul Primăriei Iași. Rămâne de văzut dacă proiectul va fi inclus într-o viitoare ședință de Consiliu Local.
De menționat că firma de construcții Cota Zero Construct SRL este deținută de Dănuț Cioclin. În 2021 a înregistrat o cifră de afaceri de 32,5 milioane de lei, profit de 3,2 milioane de lei, datorii de 6,6 milioane de lei și un număr de 265 de angajați.
Danubian Alpha SRL, firmă implicată în activități IT, este controlată de Mihai Cimpoeșu, iar în 2021 a avut contracte în valoare de 1,5 milioane de lei.
felicitari celor care se opun …-uie primaria iasi …la.puscarie cu mafia imobiliara…ne au umplut de blocuri printre case
Cat si-a luat Chirica de aici ? Tot clasicul 10% ? Putzin ii pasa lui Chirica ca vecinii sunt razvratiti. L-au votat pe Chirica aia e, sa se spele pe cap cu el. Sus pe Copou, la noul cartier a lui Niculita, 10 oameni l-au dat in judecata pe motiv ca ghetourile pe care le insoreste le-a luat soarele. Oamenii au dreptate, Chirica si-a luat si de aici tainul, toti merg inchisi si aia e. Pana ce castiga oamenii procesul, dezvoltatorul isi ia bulendrele si pleaca din zona, bubuie alta zona si tot asa. Tot orasul este parazitat pe imobiliare. Iar o mare vina o au si consilierii locali care aproba la comanda doar ce vrea Chirica si prietenii sai.
Domnilor, studiile sunt facute pe „genunchi” ca sa nu spun ca unele sunt dubioase si ar trebui cercetate de comisii de experti din legatura organelor de ancheta, care sa taie elanul acestor abonati la dezastrul Iasului care dau aceste studii masluite zic eu. Acel deal aluneca an de an si exista un pericol foarte mare. Candva mai era stabilizata copaci.vie, etc. Aglomerarea din zona este acum una ce depaseste limitele unei civilizatii, cu niste alei ce au existat printre vii. Dati-va seama, cum se va face afluirea/defluirea catre strazile principale limitrofe si aici spun de strada Viticultori catre Al M. Sadoveanu sau catre Sos. Pacurari.
Cu șpăgi date unde trebuie rezolvăm cu aprobările. Comisia de urbanism e la mâna noastră, arhitecții au și ei copii, vor o casă, un asfalt, ne ajutăm reciproc. Chrica să trăiască!