În Alianța USR PLUS este scandal mare în ultimele zile din cauza listelor pentru parlamentare. Alianța trebuie să valideze listele până la mijlocul lunii octombrie, iar fiecare filială trebuie să transmită lista aprobată de Conferințele Județene până pe 11 octombrie.
La finalul săptămânii sunt programate conferințe în toată țara, unde delegații vor vota fizic lista pentru Parlamentare. Marea bătălie se duce pentru delegații care vor stabili cine sunt viitorii parlamentari.
Între USR și PLUS nu s-a ajuns la o înțelegere privind modul în care vor fi alcătuite listele pentru parlamentare, deși au existat discuții înainte de alegerile locale. Cei din USR le-ar fi propus celor din PLUS ca primele locuri de la Camera Deputaților și de la Senat să fie atribuite membrilor USR, iar locul 2 pe listă se meargă la PLUS. De la locul doi în jos, s-armerge pe paritate. PLUS nu a fost de acord, motiv pentru care în majoritatea filialelor județene se merge pe lista deschisă, votată de delegați. Filialele care au obținut rezultate mai bune la alegerile locale vor avea mai mulți delegați.
USR și PLUS se bat pe un loc cât mai bune pe liste
Votul la Conferințele Județene va fi unul fizic, deși cei din PLUS ar fi încercat să impună un vot online.
„Am constatat că PLUS este un partid făcut din baze de date și atunci am preferat un vot fizic, să îi vedem și noi că există”, susțin surse din USR.
Lupta se dă pentru asigurarea unui număr cât mai mare de delegați, iar bătălia nu este doar între USR și PLUS, ci și în interiorul USR, unde sunt mai multe grupări.
Pe rețelele sociale au apărut critici și acuzații în legătură cu desfășurarea procesului de desemnare a delegaților. La Bucureşti, sunt membri ai USR care acuză lipsa de transparenţă. Unii dintre cei consideraţi „opoziţia” internă au reclamat că nici măcar nu au primit link-ul pentru a vota delegații.
Liderul PLUS București, Vlad Voiculescu, susține într-un mesaj la care au avut acces doar memrbi de partid, a spus că este posibil să fie exprimate nemulţumiri de către unii membri USR Bucureşti și spune că aceste nemulțumiri vor fi exprimate de cei care „au făcut tot ce au putut contra alianţei şi apoi contra fuziunii”.
„Acesta e motivul pentru care eu te rog să votezi lista de delegaţi pe care îi ştiu”, le transmite Voiculescu membrilor de partid.
Scandal și la USR Iași
Acuzații în legătură cu desfășurarea procesului au fost și la Iași, unde unii membri de partid acuză încercarea de îndepărtare de pe liste a unor actuali parlamentari.
„Este normal să se întâmple așa. La fel ca la orice alt partid, unii vor prinde un loc în Parlament, alții nu. Nu pot fi toți împăcați”, spun surse din USR, în legătură cu criticile recente.
Până pe 11 octombrie Conferințele Județene trebuie să stabilească listele cu candidați. Conform procedurii interne, după validarea listei de la nivel județean, candidaturile vor analizate de Comisia de Arbitraj și în final lista va fi validată de Biroul Național care poate respinge unele candidaturi.
Cum se votează
Procedura este explicată într-un mesaj pe pagina de Facebook a Uniunii Salvați România.
„Acest ultim pas este necesar pentru a preveni situații cum au fost în actuala legislatură. Cazuri precum Adrian Dohotaru sau Matei Dobrovie nu trebuie să se mai întâmple. Adică, parlamentari care pleacă (de facto sau de iure) la alt partid și care fură voturile USR pentru Parlament”, se arată în mesajul USR.
USR PLUS speră să obțină la alegerile parlamentare din decembrie în jur de 20%, ceea ce i-ar asigura un număr aproape dublu de parlamentari. Partidul se bazează pe un vot politic mult mai bun decât cel de la locale și pe o contribuție importantă a alegătorilor din diaspora, care la locale nu au votat.