Prima pagină » Titlurile zilei » Scandal în sânul DGASPC Iași! Un angajat susține că a fost dat afară după ce a fost păcălit să semneze un document: „A fost un șoc pentru mine”

Scandal în sânul DGASPC Iași! Un angajat susține că a fost dat afară după ce a fost păcălit să semneze un document: „A fost un șoc pentru mine”

26 iul. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Titlurile zilei

Un scandal de proporții a luat amploare în sânul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Iași după ce un tânăr în vârstă de 33 de ani, care a ocupat, prin concurs, un post de educator la Centrul de Servicii Sociale Bogdănești, a fost demis la doar o lună după angajare.

Scandal în sânul DGASPC Iași, după o demisie fulger: „Am rămas în șah mat”

Ilie Creangă, un tânăr în vârstă de 33 de ani, din Iași, s-a angajat, în data de 12 iunie 2024, pe postul de educator în cadrul Centrului de Servicii Sociale Bogdănești. Tânărul a susținut un concurs, în luna mai, la care a luat nota 7.00. La o lună distanță, bărbatul a primit, prin email, vestea că a fost demis. Ilie Creangă consideră că a fost dat afară în mod abuziv, motivul fiind boala sa: hepatită virală cronică B.

„Am lucrat la DGASPC Iași, dar doar pentru o perioadă de o lună, în perioada de probă. Am dat concurs pentru postul de educator, l-am luat cu nota 7. Am avut contract nedeterminat, dar după o lună de muncă am primit un mesaj că mi-a încetat contractul de muncă pentru faptul că nu am atins competențele și abilitățile postului respectiv. Nu am putut măcar să cer un punct de vedere, toți s-au spălat pe mâini, au zis că nu e de competența lor. Am rămas în șah mat. A fost un șoc pentru mine. M-au notificat doar pe email. Sâmbătă, eu trebuia să fiu la muncă și am primit emailul cu demisia vineri, cu șapte minute înainte de închiderea programului. Nu mi s-a spus nimic înainte, a fost șah mat. M-am gândit la toate variantele, am zis că într-o lună ce puteam să arăt, iar apoi mi-am dat seama că boala mea a fost problema. Mi s-a făcut un referat, iar pe baza lui mi s-a desfăcut contractul de muncă. Eu pentru hepatită iau tratament antiviral. S-a știut de la început că eu nu pot lucra pe turele de noapte. Eu am fost educator, doar că educatorul făcea de toate, era și femeie de serviciu, și bucătar. Lucram 12 cu 24 și aveam și ture de noapte, iar aici m-au faultat. Mie Medicina Muncii nu mi-a dat aviz pentru a efectua ture de noapte și nu pot avea contact cu alimentele. Acolo, sunt case de tip familial, iar educatorul trebuie să învețe beneficiarul să se gospodărească. Eu am anunțat șeful de centru, pe Ionuț Ghenea, iar el a spus că nu ar fi probleme, iar pe 12 iulie am fost notificat că îmi încetează contractul de muncă. Înainte cu o zi, m-au pus să fac o cerere cum că nu pot efectua ture de noapte, iar a doua zi am fost demis, am fost păcălit să fac acea cerere, ca să nu-i pot da în judecată”, a declarat Ilie Creangă.

Florin Ion: „A spus că nu poate să desfășoare anumite activități”

Ilie Creangă susține că, dacă știa că va fi dat afară la finalul perioadei de probă, nici nu mai participa la concursul de angajare. Acum, tânărul se luptă să-și caute un nou loc de muncă, deoarece susține că mai are economii pentru a se întreține doar o lună.

„Dacă știam de așa ceva, nici nu mai participam la concurs. Pe mine m-a deranjat și frustrat că ei știau istoricul meu. Pentru mine și concursul a fost un stres. Dacă luam 5, mai spuneam, dar așa am luat o notă bună. Unii dintre angajați au doar liceul, dar ei slugăresc, fac menaj pentru directori și de asta sunt protejați. Și-au bătut joc de mine. Înainte de asta, am lucrat la Kaufland, timp de 3 ani și 2 luni, dar mi-am dat demisia ca să mă angajez la stat. Acum, Kaufland nu mai face angajări pentru Iași. Acum, încerc să-mi caut ceva în comerț, call center, dar mi se cere experiență”, a declarat Ilie Creangă.

Florin Ion, director general al DGASPC Iași, susține că Ilie Creangă a fost demis, deoarece nu se potrivea postului ocupat prin concurs.

„Dânsul nu a îndeplinit condițiile și abilitățile necesare postului. Dacă nu mă înșel, dumnealui a mai lucrat în sistem sau a fost instituționalizat. Cunoștea din proprie experiență cam ce trebuie să facă un educator și ce activitate are un educator cu copiii de care trebuie să aibă grijă, iar când i s-a explicat mai în detaliu, a spus că nu poate să desfășoare anumite activități sau nu poate să facă activitate continuă, asta însemnând și ture”, a spus Florin Ion, director general al DGASPC Iași.

Ilie Creangă a fost instituționalizat din 1991 până în 2017, deoarece a fost abandonat de mama sa. Tânărul susține că tocmai de aceea reprezentanții ar fi trebuit să-i știe situația. Ilie Creangă este nemulțumit, deoarece a fost demis la doar o lună de la angajare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *