Prima pagină » Local » Scandal în Penitenciarul Iași, după punerea la dispoziție a unui agent! Bărbatul, nemulțumit pentru că nu mai poate supraveghea deținuții!
Scandal în Penitenciarul Iași, după punerea la dispoziție a unui agent! Bărbatul, nemulțumit pentru că nu mai poate supraveghea deținuții!

Scandal în Penitenciarul Iași, după punerea la dispoziție a unui agent! Bărbatul, nemulțumit pentru că nu mai poate supraveghea deținuții!

15 mai 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Un agent din cadrul Penitenciarului Iași a dat în judecată instituția. Acesta a cerut anularea unei decizii prin care a fost pus la dispoziție. Întreg scandalul a pornit de la o constatare a medicilor, care l-au considerat pe agent drept „Apt limitat”. Agentul ieșean este nemulțumit pentru că nu i s-a mai permis să efectueze serviciul de supraveghere, fapt ce a dus la diminuarea veniturilor salariale

Un scandal a izbucnit în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași, după decizia de punere la dispoziție a unui agent.
Recent, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au tranșat scandalul.

„Instanța respinge acțiunea formulată de Zbanț Liviu Marinică, ca inadmisibilă”, au precizat judecătorii ieșeni.

Decizia este definitivă.

Agentul reclama o decizie abuzivă a penitenciarului

Scandalul dintre agent și conducerea Penitenciarului Iași a pornit de la faptul că, printr-o decizie de pe 16 ianuarie 2020, a fost pus la dispoziție, deoarece atribuțiile de serviciu prevăzute în fișa postului nu îi permit respectarea recomandărilor comisiei de expertiză medico-militară.

„Solicit a se ține cont de situația grea, dezavantajoasă în care mă aflu, deoarece, în calitatea de avertizor de integritate, nu mi s-a asigurat protecție împotriva conducerii Penitenciarului Iași de către Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) și Ministerul Justiției (MJ). Potrivit dispozițiilor prevăzute de Codul muncii, Penitenciarul Iași era obligat să organizeze Comitetul de Securitate în Muncă, ceea ce nu s-a întâmplat. Comisia organizată a fost ilegală, din comisie făcând parte medicul-șef, care este medic de familie la persoanele private de libertate din cadrul Penitenciarului Iași, ce nu are specializare în domeniu, directorul adjunct și o persoană din cadrul Serviciului de Resurse Umane”, a afirmat agentul în fața instanței.

Agentul, supărat că a fost pus la dispoziție de conducerea penitenciarului

Agentul a mai afirmat că recomandarea medicală pe care a primit-o se referă strict la armament. Liviu Marinică Zbanț a mai afirmat că, în ultimii doi ani, nu a mai executat misiuni dotat cu armament și nici nu a ridicat armament de la magazia unității, întrucât legea nu îi permite să își desfășoare activitatea cu armament în mijlocul persoanelor privative de libertate.

„Prin această decizie abuziv emisă, mi-au fost diminuate veniturile. Solicit suspendarea executării actului administrativ până soluționarea cauzei pe fond”, a afirmat agentul.

El a mai spus că penitenciarul a interpretat cu intenție în mod eronat recomandările comisiei medico-militare, fapt pentru care și-a permis ilicit să extindă aria măsurilor și împotriva altor activități ce nu sunt prevăzute în recomandările medicale. Mai exact, acestuia i-a fost interzis dreptul de a profesa activitatea de supraveghere în cadrul Penitenciarului Iași.
Agentul a relatat că, după o recomandare medicală, a fost clasat drept „Apt limitat” pentru îndeplinirea atribuțiilor în sistemul administrației penitenciare. În urma acelei recomandări, el a fost pus la dispoziție deoarece atribuțiile de serviciu prevăzute în fișa postului nu i-ar fi permis respectarea recomandărilor comisiei de expertiză medico-militară. Totuși, judecătorii au considerat că acțiunea agentului împotriva Penitenciarului Iași este inadmisibilă în forma în care a fost depusă, astfel că au respins-o.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 ianuarie 2025
27 ianuarie 2025