Discuții aprinse, acuzații dure și amânări strategice au marcat ședința de luni a Comisiei de muncă din Senat, unde s-a dezbătut proiectul de lege privind creșterea vârstei de pensionare a magistraților la 65 de ani. Întâlnirea s-a încheiat fără un vot decisiv, amânându-se dezbaterile până după alegerile prezidențiale, în contextul în care de această lege depinde deblocarea a 230 de milioane de euro din PNRR.
Senatorii USR au acuzat coaliția de guvernare (PSD-PNL) că a modificat proiectul astfel încât să fie inevitabil respins de Curtea Constituțională, suspectând o manevră electorală.
„Săriți în cealaltă extremă și treceți peste decizia CCR. Va pica la CCR, legea este una electorală, spuneți cumva că noi trebuie să vă rezolvăm erorile”, a tunat senatorul USR Irineu Darău în plenul comisiei.
Colega sa de partid, senatoarea Cynthia Păun, a mers și mai departe, acuzând guvernarea că folosește proiectul ca pe o simplă „fumigenă de campanie” menită să aducă voturi.
„Odată ce au sacii cu voturile în căruță, îl vor ataca la Curtea Constituțională și legea va pica. Pe principiul: noi am vrut, dar nu s-a putut”, a comentat Păun.
Replica a venit prompt de la președintele comisiei, senatorul PSD Marius Humelnicu, care a acuzat opoziția că tratează totul politic: „Totul este politic pentru dumneavoastră”, a spus el.
Între timp, la propunerea senatoarei Rodica Cușnir (S.O.S România), dezbaterile au fost amânate pentru două săptămâni, timp în care comisiile de buget și juridică trebuie să ofere avizele necesare, pentru ca proiectul să ajungă în plenul Senatului, for decizional.
Cum arată proiectul modificat de deputați
Săptămâna trecută, deputații au votat un proiect propus de liderii coaliției, inițiat de fostul lider liberal Crin Antonescu. În forma adoptată, a fost eliminat mecanismul treptat de creștere a vârstei de pensionare, stabilind direct ca, începând cu 1 ianuarie 2026, toți magistrații să se pensioneze la 65 de ani.
În prezent, magistrații se pot pensiona indiferent de vârstă, dacă au minimum 25 de ani de activitate. Noua lege prevede și că pensia nu poate depăși indemnizația brută din ultima lună de activitate și se va calcula ca 80% din media veniturilor brute din ultimele 48 de luni.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a reacționat imediat și vehement, acuzând că modificările aduse încalcă grav principiul independenței justiției. Într-un comunicat dur, CSM a avertizat că schimbările intempestive și neprevizibile aduc prejudicii ireparabile sistemului judiciar și aruncă în derizoriu valorile democratice fundamentale.
„Este inacceptabil ca într-un stat de drept, membru al Uniunii Europene, independența justiției să fie recurent folosită ca temă electorală”, a transmis CSM.
Deputata USR Oana Țoiu a amintit, într-o postare pe Facebook, că în ultimii ani au fost inițiate cinci proiecte legislative pentru eliminarea pensiilor speciale, însă niciunul nu a fost dus la bun sfârșit.
În acest context tensionat, rămâne de văzut dacă legea va trece de votul Senatului și, mai ales, dacă va rezista testului de constituționalitate, vital pentru deblocarea fondurilor europene mult așteptate.