Astăzi, 8 noiembrie 2022, a avut loc un scandal în plenul Parlamentului. Reprezentanţii grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor s-au certat pe tema decarbonizarii sectorului energetic. În același timp, Virgil Popescu a declarat că criza energetică din România va fi depășită.
Deputaţii au adoptat, în plen, proiectul de Lege care vizează aprobarea OUG nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic. În acest sens, s-au înregistrat 15 de voturi „pentru” şi 55 de voturi „contra” şi 37 de abţineri.
Scandal în plenul Parlamentului între aleşi
Proiectul de Lege vizează închiderea şi conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit şi huila, închiderea carierelor de lignit şi minelor de huila, dar şi măsuri de sprijin pentru închiderea şi conservarea capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huila.
Opoziţia a fost de părere că guvernanţii „asasinează” economia naţională.Liderul AUR, George Simion, a menţionat că în timp ce în statele europene se redeschid facilităţile energetice, în România se închid.
„În momentul ăsta trecem printr-o criză energetică. Dacă vorbim de închiderea Işalniţei, Rovinariului, Turceniului, dacă vorbim de colegii dumneavoastră din Hunedoara şi Gorj, care au susţinut în comisii că nu trebuie să ne atingem de CO Oltenia, şi nu trebuie să ne atingem de Valea Jiului şi nu trebuie să ne atingem de Centrala de la Paroşeni, vă întreb care este rostul dumneavoastră ca parlamentari în această Cameră, de ce v-au trimis românii aici, dacă spuneţi ‘nu este vina noastră, este jalon din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)’ ?'”, a declarat George Simion.
Acesta a mai subliniat că „închiderea termocentralelor, închiderea minelor şi închiderea carierelor, care nici măcar nu este prevăzută în PNRR, nu este nimic altceva decât un asasinat economic”.
„Şi vă faceţi părtaşi după multe alte guverne care au închis activitatea în Valea Jiului, care au închis încălzirea noastră pe cărbune, vă faceţi vinovaţi prin votul de astăzi, pe repede înainte, de asasinarea economiei naţionale. Nu votaţi această lege, nu votaţi cum vă spune Virgil Popescu. (…) Nu votaţi cu gândul că premierul Ciucă a spus ‘Gata, noi am primit banii şi trebuie să închidem’. Este soarta României pe mulţi ani de acum înainte. N-o să mai avem energie produsă în România şi o să cumpărăm de la vecini, o să cumpărăm din Ungaria – nu întâmplător sunt unii susţinători atât de fervenţi ai închiderii minelor pe cărbune aici, în Parlamentul României”, a mai declarat George Simion.
Totodată, deputatul PSD Hunedoara Natalia Intotero s-a simţit „revoltata şi umilita” de ministrul Energiei, Virgil Popescu.
„Din păcate, nu este un moment bun pentru judeţul pe care îl reprezint în Parlamentul României şi putem să consideraţi că vorbesc în nume propriu. Sunt cinci secretari de stat la Ministerul Energiei, nu este prezent niciunul în sală sau domnul ministru. Acesta este respectul acestui minister pentru cetăţenii României, acesta este respectul acestui ministru pentru judeţul Hunedoara, care nu a venit niciodată să stea la discuţii cu oamenii din judeţ. Regret faptul că nu s-a putut discuta cu domnia sa. (…) Revoltă, umilire, cam acestea sunt sentimentele pe care eu le simt astăzi, din păcate. pentru acest ministru”, a afirmat Natalia Intotero.
Virgil Popescu, despre criza energetică din România
Virgil Popescu a declarat că actuala criză energetică din România va fi depășită în contextul în care țara noastră are suficiente resurse pentru la iarnă. Totuși, situația nu este una uşoară în contextul în care prețul gazelor naturale continuă să crească.
Totodată, criza energetică este un subiect important de discuție de pe agenda Consiliului European. În acest contex, datele sunt extrem de îngrijorătoare. Cu importuri limitate de gaze naturale, cu un preț extrem de mare, blocul comunitar se așteaptă la ce este mai rău în iarnă care urmează.
Consiliul European s-a reunit pe 7 octombrie 2022 şi au discutat despre criza energetică și despre soluțiile care stau la dispoziție pentru blocul comunicar. Președintele Comisiei Europene, Charles Michel consideră că UE trebuie să ofere un răspuns ferm la problemele actuale și că, pe primul loc este securitatea aprovizionării pentru la iarnă.
Decarbonizarea sectorului energetic a generat scandal în plenul Parlamentului. În pofida acestui fapt proiectul de Lege care vizează aprobarea OUG nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic a fost votată de majoritatea deputaților.
Lat, ar fi trebuit sa-l lase pe animal. Javra de Pralong Sandra de la Cotroceni trebuie și ea bătută.