Prima pagină » Local » Scandal în comuna Tătăruși, cu fonduri europene! Un after school de 500.000 de euro zace nefolosit. „L-au făcut în bătaie de joc, stă închis, apă nu are și chiar dacă ar avea apă, în comună nu este canalizare”

Scandal în comuna Tătăruși, cu fonduri europene! Un after school de 500.000 de euro zace nefolosit. „L-au făcut în bătaie de joc, stă închis, apă nu are și chiar dacă ar avea apă, în comună nu este canalizare”

21 apr. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

În comuna Tătăruși din județul Iași se află unicul after school, un proiect unic în România care zace nefolosit de mai bine de 5 luni. Proiectul a fost realizat exclusiv pe fonduri europene și a costat aproximativ 500.000 de euro. Locul unde 80 de elevi ar trebui să învețe după orele de curs și unde ar trebui să primească o masă caldă este nefuncțional din cauză că nu este conectat la rețeaua de apă a localității

În urmă cu trei ani, în comuna Tătăruși din județul Iași a început construcția unui after school, printr-un proiect european. After school-ul a costat aproximativ 500.000 de euro, bani europeni, nerambursabili. Construcția a fost finalizată în decembrie 2020, însă nu a fost niciodată funcțional.

„Este o poveste veche acolo, există și un dosar la DNA. Domnul primar a făcut un proiect de rețea pentru apă în comună, pentru care a cheltuit foarte mulți bani și nu o folosește nimeni. Inițial, proiectul pentru rețeaua de apă costă 68 de miliarde, dar până la urmă a ajuns la valoarea de 127 de miliarde. Apa este luată de la barajul de la Pașcani, iar când au fost cei de la ApaVital, au refuzat lucrarea. Nu a știut nimeni că va construi acel after school, a făcut totul în secret”, a declarat Vasile Giurgiuveanu, consilier local în comuna Tătăruși.

ApaVital desfășoară verificările conductelor și funcționarea tuturor componentelor.

„Procedura de preluare în exploatare a sistemului de la Tătăruși este inițiată, aceasta urmând să parcurgă verificarea funcționalității tuturor elementelor componente. Faza de inițiere constă în evaluarea primară la care participă autoritatea locală, proiectantul sistemului, societățile care au asigurat lucrările de construcție și ARSACIS”, a declarat Răzvan Manolache, purtător de cuvânt ApaVital Iași.

Compania de apă-canal derulează mai multe investiții de extindere a rețelelor.

Primarul comunei Tătăruși spune că after school-ul va fi funcțional după Sărbătorile Pascale

Costel Iosub, primarul comunei Tătăruși, spune că acuzațiile aduse sunt false și că imobilul finalizat în decembrie 2020 nu a putut funcționa până în prezent, deoarece nu a avut toate autorizațiile. Copiii din localitate vor putea merge la after school după Paște, promite primarul.

„Vă înșelați! Situația este alta, am terminat lucrările, avem toate autorizațiile, DSP și ISU, urmând să fie funcțional după Sărbătorile Pascale. Este apă potabilă la noi în comună, informația că la noi în localitate nu este apă potabilă este falsă, pentru că rețeaua are apă potabilă. Avem de la DSP buletin de analize, au venit cei de la ApaVital, care au luat probe săptămâna trecută și probele sunt bune. Copiii vor putea să vină la after school după Paște. La toate instituțiile publice din comună avem apă, toate sunt racordate. Sistemul de alimentare cu apă este finalizat din decembrie 2020 și urmează procedurile de predare către operatorul regional, care este ApaVital.

În urmă cu o săptămână, au fost cei de la ApaVital și au verificat automatizarea, au verificat puțurile, pompele. Se iau probe periodic, iar acum, săptămâna aceasta, vom pune apă în rețea și urmează să facem branșamentele pentru cetățeni. Într-o perioadă scurtă, zic eu, până în vară, toți cetățenii din Tătăruși vor fi racordați la sistemul de apă. După finalizare am făcut toate demersurile pentru obținerea autorizaților pentru funcționare, pe care acum le avem. Motivele pentru care after school-ul nu a funcționat până acum sunt că am așteptat autorizațiile, dar și incertitudinea pandemiei”, a declarat Costel Iosub, primarul comunei Tătăruși.

Capacitatea after school-ului este de 80 de elevi. Proiectul a fost implementat pe ascuns

Proiectul after school-ului de la Tătăruși este unic în România prin dimensiune și construcție. În cei 500 de metri pătrați de care beneficiază clădirea se află două grupuri sanitare pentru elevi, unul pentru personal, două săli de clasă, unde pot studia 80 de elevi, fiecare beneficiind de un calculator, o bucătărie, o sală de mese și o sală unde se pot desfășura diferite activități. Elevii comunei Tătăruși vor beneficia de o masă caldă, activități interactive și consiliere școlară, totul gratuit. Scopul acestui proiect este diminuarea abandonului școlar.

„Totul a fost făcut în mare secret, școala nu a știu niciodată de acest proiect. Noi am aflat din auzite. Sunt multe nereguli la noi în comună, nu este asta singura. Nu înțeleg scopul acestui after school, deoarece la noi în localitate numărul copiilor este în scădere. L-au făcut în bătaie de joc, stă închis, apă nu are și chiar dacă ar avea apă, în comună nu este canalizare”, a spus Ion Ghiban, fost director al școlii din comună.

Un after school amplasat în zona centrală a Iașului este un mediu prietenos pentru toți părinții activi, unde se pune accent pe dezvoltare personală, gândirea liberă și creativă a copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`