Prima pagină » Titlurile zilei » Scandal în comuna Dobrovăț după ce vecinul i-a retezat copacii bătrâni, de 70 de ani, ca să lărgească drumul! Mihăiță Ioviță: ”Polițistul nici nu a vrut să se uite” – FOTO/VIDEO

Scandal în comuna Dobrovăț după ce vecinul i-a retezat copacii bătrâni, de 70 de ani, ca să lărgească drumul! Mihăiță Ioviță: ”Polițistul nici nu a vrut să se uite” – FOTO/VIDEO

19 feb. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Ieșeanul Mihăiță Ioviță s-a trezit fără copacii de pe proprietatea din comuna Dobrovăț. Vecinul, Ciprian Rotaru, s-a apucat să curețe drumul public cu tot cu gardul viu de pe proprietatea alăturată. Primarul explică că arborii s-au extins, în timp, pe domeniul public

Un conflict între vecini a cuprins comuna Dobrovăț din județul Iași. Mihăiță Ioviță, electrician de meserie, este moștenitorul unui teren de 3.800 de metri pătrați în satul Dobrovăț-Ruși din comuna amintită, unde se află și o casă bătrânească. Acolo locuiește mama bărbatului, Anica Ioviță, în vârstă de 80 de ani. La începutul săptămânii, femeia a fost terorizată de vecinul Ciprian Rotaru, în vârstă de 24 de ani. Din senin, tânărul a început să smulgă copacii de pe terenul bătrânei, plantați pe post de gard viu. Copacii erau folosiți pentru împrejmuirea proprietății. Unii arbori aveau și 70 de ani. Chiar dacă erau sănătoși, tânărul i-a distrus fără milă.

”Acest tânăr a venit și cu un tractor ca să scoată copacii din pământ. Cum să faci așa ceva? Am găsit copacii la el în curte, i-a adus înapoi când am spus. Mama mea, care este femeie în vârstă, s-a speriat când a văzut ce a făcut acolo. Nu a fost singur, a fost cu alt vecin, pe nume Ioan Struț. I-am spus că trebuie să-mi pună gard pentru că animalele vor intra pe teren. Mi-a râs în față”, a povestit bărbatul de 59 de ani.

Reclamantul susține că arborii au fost culcați la pământ pentru ca drumul să fie lărgit. Apoi, Primăria Dobrovăț urma să aducă piatră spartă pentru acoperirea uliței din pământ. În acest context, gardul familiei Ioviță încurca. În edițiile trecute ale BZI a fost prezentat și cazul unui accident grav petrecut în comună.

Scandalul din comuna Dobrovăț trebuia aplanat de polițistul din localitate

Supărat pe cele întâmplate, Mihăiță Ioviță a apelat la șeful postului de Poliție, Ionuț Macovei.

”Cel mai tare mă supără că am fost la polițistul Ionuț Macovei. El mi-a spus că a vorbit cu primarul și că nu am ce să fac. Dacă vreau, să depun plângere la Parchet. Nici măcar nu a vrut să vină să vadă ce a făcut Rotaru”, a mai spus bărbatul.

În acest moment, terenul nu are o delimitare clară, imobilul nefiind intabulat. Cert este că o fâșie de aproape 1 metru din teren a dispărut din proprietatea lui Ioviță.

”Trebuia să-mi spună că vor să lărgească drumul, nu era nicio problemă, puneam o plasă de sârmă, dar așa nu se poate. Tăiam eu crăcile. Nu vreau să se creeze un precedent”, a mai spus Ioviță.

Contactat de reporterii BZI, șeful de post al comunei Dobrovăț a explicat că, din cauza copacilor, nu puteau intra mașinile de intervenție.

”Domnului Ioviță i-am spus să facă plângere, nu așa prin telefon. Îmi spunea să mă duc la vecin să-i aduc lemnele. Acolo drumul este foarte strâmt pe o anumită porțiune, nu pot intra pompierii sau salvarea. Din ce știu de la Primărie, copacii se aflau pe domeniul public”, susține polițistul Ionuț Macovei.

De precizat că pădurea Bârnova-Dobrovăț ar putea deveni parc natural.

Primarul PNL, Cătălin Martinuș: ”În comună, 70 la sută au autorizații pentru gardurile de la stradă”

Contactat de reporterii BZI, primarul PNL, Cătălin Martinuș, a explicat că Mihăiță Ioviță nu a vrut să înțeleagă că, în timp, arborii s-au extins pe domeniul public. Mai mult, primarul l-a lăudat pe Ciprian Rotaru, pentru că a dat dovadă de mult simț civic.

”Acolo este un drum lat de 4 metri. Au fost plantați mai mulți copaci, nu este un gard. În timp, copacii s-au extins, mai cade o sămânță. Vecinul a curățat drumul ca să poată intra cu mașina spre casă. Copacii s-au extins pe domeniul public. A venit cu pretenții ca vecinul să-i facă gardul, dar el nu a avut gard niciodată. Am fost la fața locului și am observat că respectivii copaci erau în afara proprietății. Se vedea cu ochiul liber. Nu pot să mă iau de un băiat care s-a apucat de curățat domeniul public. I-am spus că nu pot să-i fac dreptate, măcar schița terenului să aducă, dar mi-a spus că nu are. I-am spus că nu are autorizație pe gard, iar el mi-a spus că mulți nu au. L-am contrazis. La noi în comună, 70 la sută au gardurile la stradă autorizate. Am pus taxa de autorizație de doar 14 lei. Doar să vrei… ”, a declarat primarul comunei Dobrovăț.

Tânărul care s-a ocupat de curățarea drumului public a declarat pentru BZI că a luat această decizie după ce, în urmă cu aproximativ 2 ani, o casă din vecinătate a luat foc, iar pompierii au intervenit cu dificultate. Scandalul din comuna Dobrovăț va continua, conform spuselor reclamantului, cu procese civile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *