Prima pagină » Actualitate » Scandal în Coaliția de Dreapta pe tema sporurilor bugetarilor: Kelemen Hunor nu vrea eliminarea acestora!

Scandal în Coaliția de Dreapta pe tema sporurilor bugetarilor: Kelemen Hunor nu vrea eliminarea acestora!

17 feb. 2021, 10:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Scandal în Coaliția de Dreapta continuă, de această dată neînțelegerile fiind generate de tema sporurilor bugetarilor. Premierul Florin Cîțu a cerut clar ca în acest an să fie tăiate mai multe sporuri primate de bugetari.

Vicepremierul Kelemen Hunor, în schimb, cere o verificare a acestor sporuri ale bugetarilor și spune că acestea nu vor fi tăiate în 2021.

„Trebuie să vedem toate sporurile, fiindcă în acest moment, dintre colegii mei, nimeni n-a ştiut câte sporuri există. Am spus să vină ministrul Muncii, doamna Turcan, cu o analiză extrem de serioasă şi extrem de precisă exact într-o lună de zile şi, după aceea, acele sporuri trebuie eliminate, trebuie discutate prin lege”, a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: „Am spus că salariile, în 2021, vor fi la nivelul anului 2020“

Liderul UDMR a precizat că nu se pot tăia sporurile pentru buegtari atâta timp cât s-a anunțat că veniturile vor fi îngheţate la nivelul lui decembrie 2020, aici fiind incluse și sporurile primite de bugetari.

„Sporurile bugetarilor nu vor fi eliminate în 2021şi acest lucru trebuie să vă spun, fiindcă noi în decembrie am spus un lucru extrem de preţios şi extrem de clar – salariile, în 2021, vor fi la nivelul anului 2020, luna decembrie. Acest lucru înseamnă că salariul plus sporurile înseamnă venitul lunar pentru fiecare angajat. Dacă noi am spus acest lucru în decembrie, trebuie să fie valabil şi în februarie. Nu putem spune că în februarie vedem un pic altfel şi mai tăiem, fiindcă atunci omul va avea mai puţini bani la sfârşitul lunii decât avea în decembrie”, a menționat Kelemen Hunor.

Florin Cîțu: „Aş vrea ca aceste sporuri şi salarizarea să fie legate de performanţă“

Premierul Florin Cîțu a spus că tăierea sporurilor încasate de bugetari nu va fi făcută prin ordonanță de urgență, ci prin amendamente la legea bugetului.

„A fost o decizie politică ca sporurile şi indemnizaţia de hrană să nu fie incluse în ordonanţa care va lua acele măsuri pentru susţinerea bugetului în 2021. Sporurile reprezintă, din acele 109 miliarde de lei, aproape 26 miliarde, deci aproape 25% din anvelopa salarială, plătim aceste sporuri anual. Problema este că aş vrea ca aceste sporuri şi salarizarea să fie legate de performanţă. Am spus de fiecare dată, în ultimii doi ani de zile cheltuielile cu salariile s-au dublat, au crescut de la 56 de miliarde la 109 miliarde.

Eu nu cred că performanţa în sectorul public s-a dublat. Aş vrea de acum încolo să avem o legătură directă, clară, transparentă pentru cetăţeni, pentru românii care plătesc taxe, care muncesc de dimineaţă până seara să plătească taxe, să fie o legătură directă între performanţa acelui sector public şi veniturile din sectorul public şi acest lucru îl vom face anul acesta”, a declarat Florin Cîţu.

Dan Barna: „decizia privind sporurile va fi luată la discuția pe Legea salarizării“

Vicepremierul Dan Barna a menționat că unele sporuri nu au nicio justificare.

„Discuția legată de sporuri va avea loc în Parlament, la Legea salarizarii, vom vedea care va fi decizia Parlamentului. Suntem cu toţii de acord că sporul ca lucrezi cu calculatorul ca şi condiţie vătămătoare este un spor care nu mai are nicio justificare. Fiecare dintre noi lucrează în fiecare zi cu calculatorul şi asta nu poate să fie o justificare de a primi un spor suplimentar pentru că eşti expus la condiţii vătămătoare. Este doar un exemplu”, a spus copreședintele USR-PLUS.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024