Prima pagină » Titlurile zilei » Scandal în cea mai scumpă zonă rezidențială din Iași! Totul a izbucnit de la un teren de câteva sute de metri pătrați! O instituție publică, la un pas să rămână fără calea de acces în sediu! (Exclusiv)

Scandal în cea mai scumpă zonă rezidențială din Iași! Totul a izbucnit de la un teren de câteva sute de metri pătrați! O instituție publică, la un pas să rămână fără calea de acces în sediu! (Exclusiv)

13 ian. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Titlurile zilei

O instituție publică din Iași este la un pas să piardă unul dintre sedii. Lupta din instanță se dă pentru un imobil aflat în cea mai scumpă zonă rezidențială din Iași. Inspectoratul de Poliție Județean este direct implicat în acest litigiu, riscând să piardă curtea sediului Serviciului Logistic, din Copou

Scandal în instanță pentru un imobil de câteva sute de metri pătrați, în cea mai scumpă zonă rezidențială din Iași! O instituție publică este la un pas să piardă un sediu! Astfel, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași ar putea rămâne, în curând, fără sediul Serviciului Logistic, din Copou. Mai exact, este vorba despre un imobil de pe strada Titu Maioescu, nr. 6.
Recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis acțiunea formulată de doi reclamanți, în contradictoriu cu IPJ.

„Instanța admite acțiunea în revendicare formulată de reclamanții Cristian Romeo Ciobanu și Cristina Mihaela Schreiner în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul de Poliție Județean Iași. Obligă IPJ Iași să le lase reclamanților în deplină proprietate și liniștită posesie suprafața de teren de 327 mp, situată pe strada Titu Maiorescu, nr. 6. Respinge ca neîntemeiată cererea de arătare a titularului dreptului formulată de pârâtul IPJ Iași, în legătură cu Statul Român. Respinge ca neîntemeiată cererea de intervenție accesorie formulată de Ministerul Afacerilor Interne”, au precizat judecătorii ieșeni.

Inspectoratul de Poliție Județean, chemat în judecată de doi ieșeni

Procesul de revendicare imobiliară dintre Cristian Romeo Ciobanu, Cristina Mihaela Schreiner, Daniela Simona Schreiner, Prefectul de Iași, Inspectoratul de Poliție Iași, Ministerul Afacerilor Interne și Statul Român (în calitate de intervenienți) a început pe 24 aprilie 2019. Prin cererea înregistrată pe rolul instanței, Cristian Romeo Ciobanu și Cristina Mihaela Schreiner au solicitat instanței să pronunțe o hotărâre în contradictoriu cu IPJ Iași, prin care să îl oblige pe acesta să le lase în deplină proprietate și liniștită posesie suprafața de 327 mp de teren, a cărei valoare, raportată la nivelul expertizei realizate de Camera Notarilor Publici pentru anul 2019, este de 125 de euro/mp (aproape 41.000 de euro).

„Suntem proprietarii terenului respectiv, conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat pe 24 mai 2012 și extrasului de carte funciară. Terenul face parte dintr-o suprafață de 1.000 mp, ce a aparținut familiei S. și care a trecut la stat în mod abuziv. După schimbarea regimului, terenul a reintrat în proprietatea familiei prin reconstituirea dreptului de proprietate. Ulterior, dobânditorul D.M.S. ni l-a vândut nouă, prin contractul menționat”, au afirmat reclamanții în fața instanței.

IPJ Iași a cerut respingerea acțiunii: „Este vorba despre curtea Serviciului Logistic!”

La rândul lor, reprezentanții IPJ Iași au refuzat eliberarea terenului.

„Solicităm instanței să constate nulitatea absolută a titlului de proprietate invocat de reclamanți. Acțiunea este inadmisibilă, deoarece Legea 10/2001 prevede o procedură specială în materia restituirii imobilelor preluate abuziv de către stat. Suprafața revendicată reprezintă curtea interioară a imobilului situat pe strada Titu Maiorescu, nr. 6, aflată în proprietatea Statului Român, în care, în prezent, funcționează Serviciul Logistic al IPJ Iași. Trebuie avute în vedere istoricul acestui teren, actele normative emise în 1962, 1975 etc., înaintea acestui serviciu suprafața de 1.000 mp și clădirea de pe ea fiind ocupate de Popota IPJ Iași, până în 2005.

În anul 2012 au fost făcute reparații curente la imobil. Terenul revendicat a făcut și face corp comun cu clădirea, fiind împrejmuit cu gard de sârmă din 1973, în integralitatea sa. Din toate aceste aspecte rezultă că imobilul revendicat de reclamanți este în proprietatea Statului Român – domeniul public al statului, în administrarea MAI, prin IPJ Iași, fiind înregistrat în inventarul centralizat al bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului”, au afirmat cei de la IPJ Iași.

Aceștia au adăugat că, pe 22 februarie 2018, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară a admis cererea formulată de IPJ Iași și a dispus intabularea dreptului de proprietate în favoarea Statului Român, domeniul public, dobândit prin lege, asupra imobilului, format din teren intravilan – teren împrejmuit pe toate laturile cu garduri din sârmă împletită pe suporți din metalice, cu o suprafață măsurată de 504 mp (suprafață din acte 1.000 mp) și construcții în suprafață construită la sol de 244 mp și suprafață desfășurată – 573 mp.

„Prin sentință a fost încălcat dreptul la proprietate publică!”

Cei de la Poliție au mai afirmat că terenul respectiv nu a ieșit din proprietatea statului în unul dintre modurile reglementate de Legea nr. 213/1998.

„Suprafața de teren de 327 mp, restituită lui D.M.S. în baza unei sentințe civile, se suprapune cu imobilul proprietate publică. Astfel, prin sentință, a fost încălcat dreptul de proprietate publică, fapt sancționat cu nulitatea absolută. Terenul respectiv nu putea face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate, instanța anulând eronat Ordinul Prefectului din 12 noiembrie 2008”, au adăugat reprezentanții IPJ Iași.

Aceștia au solicitat, la rândul lor, anularea titlului de proprietate invocat de reclamanți. De cealaltă parte, reclamanții au susținut că ordinul prefectului, favorabil lor, a fost emis pe baza unei hotărâri judecătorești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024