Numele Fundației Ecologice Green (FEG) este implicat într-un scandal de proporții. O femeie a fost obligată să cheme la bară școala postliceală patronată de afaceristul și politicianul ieșean Cristian Stanciu, pentru a-și putea obține diploma de studii și foaia matricolă. Magistrații din cadrul Tribunalului au admis cererea formulată de Andreea Cătălina Niță. Totuși, reprezentanții FEG au formulat recurs împotriva sentinței respective. Aceștia din urmă au susținut că, de fapt, absolventa ar avea să le achite niște datorii
Fundația Ecologică Green (FEG) este implicată într-un scandal cu o absolventă. Femeia a fost nevoită să dea în judecată școala postliceală patronată de afaceristul și politicianul ieșean Cristian Stanciu, pentru a-și putea obține diploma de studii și foaia matricolă.
Magistrații din cadrul Tribunalului Ilfov au admis cererea formulată de Andreea Cătălina Niță.
„Instanța obligă pârâta la eliberarea către reclamantă a diplomei de absolvire și a foii matricole. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 2.250 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată – onorariu avocat”, au precizat magistrații.
Totuși, decizia nu este definitivă. De altfel, reprezentanții FEG au formulat recurs împotriva sentinței respective.
FEG, dată în judecată de către Andreea Cătălina Niță
Dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, urmând ca instanța să stabilească un prim termen al recursului formulat de FEG. Procesul dintre absolventa Andreea Cătălina Niță și Școala Postliceală FEG, filiala București, a început pe data de 28 ianuarie 2021. Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Ilfov, femeia a solicitat obligarea școlii patronate de afaceristul și politicianul ieșean Cristian Stanciu la emiterea diplomei de absolvire și a foii matricole pe numele absolventei cursurilor FEG București în urma examenului susținut și promovat în luna august 2020, la specialitatea „asistent medicină generală” ().
Andreea Cătălina Niță a mai cerut obligarea FEG București la plata de penalități pentru fiecare zi de întârziere, până la data îndeplinirii obligației, precum și obligarea școlii patronate de Stanciu la plata tuturor cheltuielilor de judecată.
„Am urmat cursurile FEG București, la specialitatea «asistent medical de medicină generală», fiind încheiat contractul nr. 499 din 27 septembrie 2017, iar durata studiilor fiind de 3 ani. În august 2020, am promovat examenul de absolvire. I-am achitat pârâtei 150 de lei reprezentând «taxă de absolvire», 500 de lei, reprezentând »taxă înscriere examen», 400 de lei, reprezentând »eliberare diplomă și foaie matricolă – asistent medicină generală 2020». În decembrie 2020, am cerut înmânarea documentelor de absolvire. Reprezentanții instituției de învățământ au refuzat eliberarea acestora, invocând motive financiare”, a precizat Andreea Cătălina Niță.
Ce au spus reprezentanții FEG în instanță
Andreea Cătălina Niță a adăugat că, pe 13 ianuarie 2021, i s-a transmis FEG București o notificare, punându-i-se în vedere eliberarea documentelor în termen de 7 zile lucrătoare.
„Cu toate acestea, pârâta nu a înțeles să-și execute de bunăvoie obligația stabilită atât prin lege, cât și prin dispozițiile articolului 4 din contractul încheiat între părți. Prin această atitudine, pârâta mi-a cauzat prejudicii, eu neputând fi angajată pe postul de asistentă medicală, deoarece nu pot face dovada dobândirii acestei calificări”, a subliniat femeia în fața judecătorilor.
De cealaltă parte, reprezentanții FEG au cerut respingerea acțiunii, în principal, ca fiind lipsită de obiect, iar, în secundar, ca fiind neîntemeiată.
„Documentele de absolvire sunt emise ca efect al Legii învățământului, ale regulamentelor și ordinelor de ministru, deci ale normelor legale ce reglementează domeniul, nu la solicitarea cursantului sau absolventului. De asemenea, eliberarea documentelor școlare se face tot în condițiile legii, chiar dacă a fost încheiat un contract de școlarizare. Prin notificarea trimisă pe 13 ianuarie 2021, reclamanta a cerut eliberarea documentelor școlare, nu emiterea acestora. Prin adresa de răspuns din 27 ianuarie 2021, i s-au comunicat condițiile legale de eliberare a actelor solicitate. Prin urmare, solicitarea privind emiterea diplomei de absolvire și a foii matricole apare ca lipsită de interes”, au subliniat reprezentanții FEG București în fața magistraților.
FEG spune că absolventa nu și-ar fi plătit taxele la timp
În plus, reprezentanții FEG București au menționat că, prin contractul nr. 499 din 27 septembrie 2017, părțile au convenit condițiile de școlarizare, taxele aferente acesteia, termenele de plată, drepturile și obligațiile pe care le are fiecare parte.
„Potrivit contractului, cursantul are obligația de a plăti anual cuantumul taxei de școlarizare, fie integral, fie în 3 rate egale la termenele scadente prevăzute pentru fiecare an școlar, iar, în cazul neplății taxei în acest termen, se vor percepe penalizări de întârziere în cuantum de 1 la sută pe zi de întârziere. În decursul anilor de studii, deși a beneficiat de școlarizare, reclamanta nu și-a respectat obligațiile contractuale de plată a taxei de școlarizare, în cuantumul și la termenele stipulate în contract, motiv pentru care aceasta datorează, potrivit contractului, penalizările aferente întârzierii la plata taxelor.
Având în vedere că a promis că le va achita, eleva a fost acceptată să participe la cursuri și i s-a acceptat prezența și susținerea examenelor de absolvire, cu condiția de plată a taxelor aferente acestora, inclusiv a taxelor de emitere a documentelor școlare de absolvire. Cum, însă, reclamanta figurează în evidențele contabile ale școlii cu penalizări de întârziere neachitate, eliberarea de către școală a documentelor solicitate de aceasta ar contraveni și ar încălca dispozițiile legale privitoare la reglementarea regimului eliberării actelor de studii”, au mai susținut cei de la FEG București.
Conform acestora, eliberarea actelor de studii solicitate de Andreea Cătălina Niță va putea fi efectuată în condițiile legale numai după achitarea datoriilor bănești față de școală. Cei de la FEG București au mai spus că tinerei i-a fost eliberată o adeverință de absolvire ai studiilor, cu valabilitate de 90 de zile de la data eliberării, respectiv de pe 5 octombrie 2020.
„Prin urmare, aceasta nu a fost prejudiciată, ci, dimpotrivă, a beneficiat de toată susținerea și înțelegerea din partea conducerii școlii, tocmai pentru a putea urma școala și a se califica în profesia dorită”, au afirmat cei de la școala postliceală.
La ce concluzie au ajuns magistrații
Judecătorii au considerat, însă, că Andreea Cătălina Niță are dreptate.
„Tribunalul constată că cele două obligații, de eliberare a diplomei și de achitare a taxelor de școlarizare, sunt independente și nu poate fi invocat un drept de retenție a diplomei până la achitarea penalităților de întârziere. Astfel, se impune a fi făcută distincția între obligația instituției de învățământ pârâte de a elibera actul de studii și cea a reclamantei de a achita penalitățile aferente taxelor plătite cu întârziere, condiționarea eliberării actului de studii de plata unor sume de bani, chiar datorate de către reclamantă, reprezentând un refuz nejustificat al pârâtei.
De asemenea, se impune precizarea că pârâta are posibilitatea de a formula cerere în instanță pentru obligarea reclamantei la plata sumelor restante, cu dreptul de a proceda ulterior la executarea silită a acestor sume. În consecință, constată Tribunalul că refuzul pârâtei de a elibera diploma de absolvire este unul nejustificat, instituirea acestui drept de retenție de către instituția de învățământ reprezentând o îngrădire a drepturilor constituționale înscrise în art. 32, respectiv art. 41 din Constituție, referitoare la drepturile fundamentale la învățătură și la muncă și va obliga pârâta la eliberarea către reclamantă a diplomei de absolvire și a foii matricole”, au concluzionat magistrații din cadrul Tribunalului Ilfov.
Reporterii cotidianului „BZI” au încercat să o contacteze pe Andreea Cătălina Niță, dar aceasta nu a răspuns apelurilor și mesajului trimis. De asemenea, reporterii cotidianului „BZI” au apelat telefonic FEG București și au trimis un e-mail în cursul zilei de ieri, solicitând un punct de vedere din partea școlii postliceale. Aceștia au fost contactați telefonic ulterior de către Cristian Stanciu.
„Noi avem un litigiu care se află în continuare pe rol. Vom aștepta decizia instanței. Acolo sunt niște prevederi contractuale. Vom respecta întocmai decizia. Din punctul; nostru de vedere, deocamdată, domnișoara respectivă nu și-a îndeplinit obligațiile financiare față de FEG”, a spus afaceristul și politicianul Cristia Stanciu.
De remarcat este faptul că FEG a mai avut litigii pe rolul instanțelor din România.