Un proiect derulat cu sprijinul Consiliului Județean Iași s-a lăsat cu scandal. Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor a ajuns să dea banii primiți de la județ înapoi, după ce nu și-a respectat obligațiile. Banii ajunși la asociație pentru un proiect destinat tinerilor au fost cheltuiți în alte scopuri, iar forul județean s-a adresat instanței pentru recuperarea prejudiciului
Un proiect derulat încă din 2017 din banii Consiliului Județean (CJ) Iași a ajuns să fie disputat tocmai în instanța de judecată. Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG) a încasat bani de la CJ pentru realizarea în parteneriat a proiectului „100 de ani – înapoi în viitor”, ce urma să aibă loc în perioada 15-18 noiembrie 2017. Pentru acest proiect, ATRAG a încasat 6.124 lei de la Consiliul Județean. Autoritatea județeană a constatat însă că proiectul nu a fost derulat conform documentelor, astfel încât a cerut banii înapoi. Pentru anul 2021, CJ Iași a lansat proiecte de 1 milion lei pentru ONG-urile din oraș.
Spectacole pe banii CJ Iași! Suma nu a mai fost justificată
Asociația ATRAG a luat cei 6,124 lei de la CJ pentru o serie de spectacole susținute de actorii Teatrului „Luceafărul” din Chișinău care susțineau o reprezentanție pe scena Casei de Cultură a Studenților în noiembrie 2017. Banii urmau să fie folosiți și pentru cheltuieli de cazare și de masă pentru unii profesori de la Universitatea de Stat, Facultatea de Istorie, invitați din Republica Moldova. Banii erau destinați și pentru alte cheltuieli de transport și promovare. În trecut, cei de la ATRAG Iași au organizat și alte proiecte în municipiu.
CJ Iași a cerut restul banilor în instanță
Pentru că asociația ATRAG nu a venit cu documene justificative, CJ a cerut explicații. Cei de la ATRAG au demonstrat cheltuirea corectă a 2.847,15 lei din totalul sumei. Ulterior, forul județean s-a adresat instanței pentru recuperarea prejudiciului. „Conform art. 4 lit. d din acord, asociația s-a obligat să furnizeze toate informațiile necesare privind activitățile și termenele de desfășurare a acestora Consiliului Județean, însoțite de un raport financiar privind execuția bugetului alocat, pentru proiectul anterior menționat ce face obiectul acordului. Documentele justificative urmau a fi prezentate pentru toate cheltuielile din bugetul proiectului anterior menționat, iar plățile trebuiau efectuate ulterior semnării acordului și înainte de finalul proiectului care face obiectul acestuia.
Scandal uriaș pe banii CJ Iași
Magistrații de la Judecătoria Iași au arătat cum ONG-ul respectiv nu și-a îndeplinit obligațiile față de Consiliul Județean.
„În urma verificării documentelor de decont depuse de către pârâtă, reclamanta a constatat că doar suma de 2.847,15 lei a fost folosită în conformitate cu bugetul de cheltuieli care face parte integrantă din Hotărârea C.J. Iași nr. 430/2017, suma de 3.276,85 lei fiind folosită de asociație fără respectarea acestuia, fiind depus la dosar un tabel de calcul în acest sens. Constatând că pârâta nu a respectat integral obligațiile pe care și le-a asumat prin acordul încheiat cu reclamantul, cauzându-i acestuia un prejudiciu în cuantum de 3.276,85 lei, instanța va admite cererea și va obliga pârâta să achite reclamantului suma, reprezentând diferența decont”, se arată în decizia magistraților de la Judecătoria Iași.
Cine reprezintă ATRAG Iași?
Proiectul din 2017 a fost asumat de Cristin Murafa, președintele ATRAG la vremea respectivă, cel care a și semat pentru buna desfășurare a evenimentului sprijinit de CJ Iași. În prezent, asociația este condusă de Alina Frecauțan- președinte și Mirela Pîntea, vicepreședintele ONG-ului.
„Misiunea ATRAG constă în crearea unor condiții favorabile dezvoltării individuale și integrării tinerilor români originari din Basarabia în spațiul spiritual și cultural românesc. Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor este o asociație apolitică, non-profit, non-guvernamentală și non-partizană. Asociația a fost întemeiată în anul 2005, la inițiativa unui grup de tineri basarabeni ambițioși”, se arată în descrierea asociației.
Cristian Murafa a susținut că la mijloc a fost o neînțelegere.
„Eu am vorbit cu cei de la CJ Iași, dar nu m-au informat că s-a ajuns în instanță. Noi am prins în buget diurna pentru actori, a fost însă o neînțelegere pentru că am aflat că suma era neeligibilă. Este foarte ciudat că nu am aflat de la ei despre asta, ci din presă. Eu din 2019 nu mai reprezint ATRAG, dar nu vreau să rămână lucrurile așa”, a precizat Cristian Murafa, fostul președinte al ATRAG Iași.