Prima pagină » Titlurile zilei » Scandal de proporții la Spitalul „Sf. Maria” din Iași după moartea unei fetițe de 5 ani! Carina Bilu: „Mi-au dat fata acasă într-un sac”. Managerul unității medicale refuză să facă anchetă și nu comentează – UPDATE

Scandal de proporții la Spitalul „Sf. Maria” din Iași după moartea unei fetițe de 5 ani! Carina Bilu: „Mi-au dat fata acasă într-un sac”. Managerul unității medicale refuză să facă anchetă și nu comentează – UPDATE

01 ian. 2022, 02:00, 1 ,
Andreea Pădurescu în Titlurile zilei

O familie din Iași a trecut prin clipe de coșmar, chiar cu câteva zile înainte de Crăciun, după ce fiica lor de doar 5 ani a murit la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași. Carina Bilu, mama fetei, îi acuză pe medicii ieșeni de nepăsare și malpraxis. Ieșeanca a precizat că aceștia s-au opus transferului la o clinică din străinătate, unde fetița ei ar fi putut fi salvată

UPDATE: Ca răspuns la articolul publicat în data de 01.01.2022 în cotidianul online, Bună Ziua Iași și în conformitate cu Legea 46/2003 privind dreptul la confidențialitatea informațiilor și viața privată a pacientului și Regulamentul general privind protecția datelor 679/2016, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ,,Sf. Maria” Iași face următoarea declarație:

„În cursul lunii decembrie a fost admisă în Secția ATI – COVID POZITIV o pacientă de vârstă pediatrică, cunoscută cu patologie asociată – Trisomia 21, diagnosticul la internare fiind: Infecție SARS COV 2 – formă moderată. S-a instituit de urgență tratament suportiv maximal în echipă multidisciplinară: medic ATI, medic pediatru, medic infecționist, medic cardiolog, terapia vizând tratamentul simptomatic al insuficienței respiratorii și tratament antiviral pentru virusul COVID-19, conform ghidului național de tratament. După o evoluție relativ favorabilă de 5 zile, starea pacientei s-a deteriorat brusc, necesitând reintroducerea oxigenoterapiei, inițial, apoi ventilație mecanică non-invazivă pe cortcefalic și în cele din urmă ventilație mecanică invazivă. Având în vedere statusul clinic și paraclinic în continuă degradare sub terapia convențională instituită, precum și evoluția dificilă pe care o au în general pacienții cu Sindrom Down (fapt susținut de cazuistica tratată în clinica ATI-COVID în cei 2 ani de pandemie), medicul coordonator ATI – COVID – doamna doctor Lavinia Ionescu a inițiat procedurile medicale pentru transferul pacientei într-o clinică specializată, care să aibă capacitatea de a iniția terapie de oxigenare extracorporeală – ECMO pediatric. Menționăm că tutorele legal al pacientei a fost internat, pe toată durata spitalizării alături de minor, i s-a explicat prognosticul nefavorabil al infecției cu virusul COVID-19 la pacienții pediatrici cu afecțiuni coexistente, i s-au prezentat posibilitățile de transfer în alte centre din România și străinătate, cât i s-a oferit dreptul la o a doua opinie medicală (tutorele având la dispoziție copie a dosarului medical cât și a investigațiilor imagistice realizate în serviciul nostru, cu scopul de a consulta alte centre medicale specializate). În decursul internării, tutorele legal nu a făcut nicio cerere oficială de transfer al pacientei. S-a luat legătura cu 4 clinici din străinătate. Singura clinică dispusă să își asume transportul pacientei pediatrice critice a fost în Germania și doar în condițiile instituirii terapiei cu ECMO – mobil din România, suportul medical fiind oferit de echipă specializată mobilă. Transportul urma să fie realizat cu ajutorul ambulanței aeriene germane.

Menționăm că toate procedurile au fost inițiate preventiv, încă din data de 17 decembrie când starea pacientei era gravă, dar stabilă și nu întrunea criteriile de instituire a oxigenării extracorporeale. Demersurile au fost realizate precoce, deoarece echipa medicală este conștientă de accesibilitatea limitată a pacientului pediatric în România, la terapia de oxigenare extracorporeală. La momentul în care s-a primit avizul pentru transfer în Germania – condiționat de eliberarea unui aparat ECMO, ambulanța aeriană germană era indisponibilă (fiind implicată în transferul unui alt caz, pe teritoriul Germaniei) , motiv pentru care, doamna doctor Ionescu a contactat ambulanța aeriană ECMO – mobilă din Stockholm Suedia, singura disponibilă să asigure un astfel de transport pediatric. În timpul în care echipa medicală din Suedia făcea pregătirile necesare transportului medical, pacienta a instalat stop cardio-circulator, resuscitat în multiple rânduri – ceea ce a implicat și administrarea de adrenalină (medicament indicat în tratamentul stopului cardiac). Din nefericire, ultimul stop cardiac nu a mai putut fi resuscitat, pacienta decedând.

Pe această cale, transmitem încă o dată condoleanțe familiei și ne exprimăm gratitudinea față de echipele medicale din Germania, Suedia și România pentru interesul medical, preocuparea constant și grijă de care au dat dovadă în acest caz.”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Maria” din Iași.

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași sunt acuzați de o tânără mamă că i-au lăsat copilul să moară. Carina Bilu este mama fetiței de doar 5 ani, care a murit la spital după mai bine de o săptămână de la internare. Mama micuței Adara povestește disperată că a mers la spital pentru că fetița făcuse febră și avea o saturație destul de scăzută de oxigen, iar starea copilei s-a agravat, fără ca medicii să facă ceva. În ziua de 2 decembrie 2021, mama a mers cu copilul la medicul de familie și apoi a decis să meargă la spital pentru că a observat că starea de sănătate a copilei se înrăutățește.

„Copilul a răcit, am mers la medicul de familie, pentru că avea simptomele unei viroze, doar că seara (2 decembrie- n.r.) a început să se simtă din ce în ce mai rău, respira greu și a făcut febră. Am ales să mergem la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Sfânta Maria» din Iași, pentru că ea, în urmă cu 2 ani, a avut pneumonie și m-am gândit că asta e și acum. Am ajuns seara la spital, avea saturație 89-90 la sută, s-a făcut procedura de triaj, am fost testate, ea a ieșit pozitiv, iar eu negativ. I-a fost pusă masca de oxigen, i-au făcut radiografie și i-a pus diagnosticul de pneumonie interstițială. Starea ei s-a agravat și au internat-o în ATI, au intubat-o. Timp de o săptămână i-au administrat tratament Covid-19. După o săptămână au mutat-o pe salon chiar dacă nu erau siguri că e bine complet.

A început să facă febră din 4 în 4 ore, i-au administrat antibiotice foarte puternice. Am vrut să o transferăm în Germania, când am văzut că aici, la Iași, nu mai făceau față. Dr. Lavinia Ionescu, care s-a ocupat de fetița mea, s-a opus total transferului, în timp ce starea ei era din ce în ce mai gravă. Spunea că nu era un caz de transfer, iar când și-a dat și ea seama după multă vreme că nu au soluții, au acceptat transferul, dar a fost prea târziu”, a declarat Carina Bilu, mama fetiței de 5 ani.

Carina Bilu, mama fetiței: „Am plecat cu ea în brațe la spital și ne-am întors cu mâinile goale și sufletele distruse din cauza sistemului și personalului incompetent”

Copila de doar 5 ani a murit chiar în momentul în care, după mai multe zile de așteptare, medicii au decis să fie transferată în Germania, pe data de 21.12.2021. Părinții micuței Adara au rămas cu o durere imensă în suflet și cu foarte multe întrebări fără răspuns din partea medicilor. Acasă o mai aștepta un frățior și întreaga familie care o iubea. Trebuie precizat că fetița nu avea alte afecțiuni asociate.

„Medicul Lavinia Ionescu pierduse controlul, tot schimba tratamentul și nu avea rezultate. În ziua în care trebuia să o transferăm, i-au administrat niște injecții și adrenalină, încât i-a cedat inima și nu a mai ajuns în Germania. Am internat-o pe Adara la Spitalul «Sfânta Maria» din Iași în data de 2 decembrie și pe 21 decembrie a murit. Noi ca părinți am făcut toate eforturile să o ducem în Germania, însă medicul nu a luat în serios cazul și ne-a dat-o înapoi într-un sac, deși ne spunea mereu că plămânii sunt foarte afectați, nu a încercat să o salveze, deși am ajuns la timp la spital. Resurse erau, dar fără voința și implicarea doctoriței Ionescu noi nu puteam să facem nimic. Am plecat cu ea în brațe la spital și ne-am întors cu mâinile goale și sufletele distruse din cauza sistemului și personalului incompetent. Decesul fetiței a fost declarat pe data de 21.12.2021, ora 18:20. Adara nu avea nicio altă afecțiune, doar că era un copil cu sindrom down”, a precizat Carina Bilu, mama fetiței de 5 ani.

În edițiile anterioare, reporterii BZI au prezentat cazul unei fetițe de 2 ani care a murit la spital după ce mama a adus-o cu mașina personală, spunând că a căzut în cadă.

Managerul Alina Belu: „Nu putem spune dacă sunt adevărate sau nu acuzațiile familiei, pentru că nu avem o plângere oficială făcută la adresa spitalului și nu ne vom sesiza”

Contactați de mai multe ori, atât telefonic cât și prin e-mail, reprezentanții spitalului au refuzat să ofere un punct de vedere la acuzațiile aduse de către mamă medicului Lavinia Ionescu, motivând că nu avea acordul scris al familiei. Cotidianul BZI i-a trimis medicului Lavinia Ionescu un mesaj pe adresa personală de e-mail, dar aceasta a refuzat să ofere un punct de vedere, rugându-ne să luăm legătura cu conducerea spitalului. Managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași a refuzat categoric să prezinte poziția oficială din partea unității medicale pe care o conduce.

„Bună ziua, solicitarea trebuie însoțită de acordul scris în original al tutorilor legali identificați prin CNP cu privire la transmiterea către BZI a datelor medicale cu caracter personal. Nu putem oferi un punct de vedere, pentru că nu avem acordul familiei să spunem detalii despre diagnosticul pacientului. Ne trebuie un acord scris de la părinți cu CNP, cu tot, pentru a vă putea oferi detalii. Ne pot da în judecată dacă oferim astfel de detalii. Nu putem spune dacă sunt adevărate sau nu acuzațiile familiei, pentru că nu avem o plângere oficială făcută la adresa spitalului și nu ne vom sesiza. Avem peste 600 de copii internați, nu putem să ne sezisăm la fiecare caz”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Sfânta Maria” din Iași.

Comentarii
  • Mor copii de pe mainile acestor personaje care se dau medici. Cautati va naibii alt job, faceti altceva, o sa dati socoteala la portile Raiului! O sa dati socoteala ! Viata nu se termina aici. Ne chinuim cu anii sa aducem pe lume un suflet si voi ni l ingropati! Manca va r sa va manace de nenorociti ce sunteti! Medic te numesti dumneata ??? Ai sa platesti cu varf si indesat cand ai sa urli din cazanele Iadului dupa ajutor!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`