Prima pagină » Local » Scandal de proporții în Tătărași! Mai mulți oameni ai străzii au transformat un imobil al primăriei în focar de infecție! Locuitorii din zonă sunt exasperați de urlete și duhoare: „Clădirea asta zici că e WC public”

Scandal de proporții în Tătărași! Mai mulți oameni ai străzii au transformat un imobil al primăriei în focar de infecție! Locuitorii din zonă sunt exasperați de urlete și duhoare: „Clădirea asta zici că e WC public”

02 aug. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Local

Scandal de proporții în Tătărași, acolo unde mai mulți oameni ai străzii au transformat un imobil al primăriei, din zona Pieței 2 Băieți, în focar de infecție. Aceștia își fac veacul de circa doi ani într-un imobil situat în centrul cartierului Tătărași, fără ca nimeni să-i deranjeze, spre exasperarea locatarilor din zonă, care nu mai pot îndura urletele, mizeria și duhoarea provocate de ei.

Scandal de proporții în Tătărași, unde sute de locatari sunt exasperați de șase oameni ai străzii

Reporterii BZI s-au deplasat joi, 1 august 2024, în zona Pieței 2 Băieți, unde au discutat cu mai mulți locatari. Aceștia susțin că de doi ani sunt exasperați de oamenii străzii, care s-au aciuat într-o clădire dezafectată ce aparține Primăriei Iași. Ziua, aceștia se ocupă cu cerșitul, retrăgându-se doar seara în locul plin de gunoaie din care este emanat un miros ce îi intoxică pe locatarii din zonă.

„Au spart geamurile, ușile și au pus stăpânire pe clădirea din fosta Piață 2 Băieți, unde se vindeau produsele de origine animală. Sunt vreo șase persoane, unul dintre ei are dizabilități, este și o femeie cu un bebeluș de câteva luni. Acum e cald, dar noi nu putem să dormim cu geamurile deschise, pentru că ei fac scandal toată noaptea, se adună mai mulți, beau, pun muzică în boxe, țipă, urlă, se ceartă. Suflă în pungi cu prenadez. Sunt oameni ai străzii. Nu mai zic, își fac nevoile peste tot, și în interiorul clădirii și pe lângă ea, acum sunt 40 de grade, vă dați seama ce miros e. Nu știu ce face domn primar, dar să le blocheze căile de acces, să nu mai poată intra, dacă doar îi fugărești, mâine sunt înapoi. Sunt vecini care au copii, nu-i pot lăsa să se joace afară, că ăstora cine știe ce le mai trece prin cap. Și nouă, ca adulți, ne e oarecum teamă să trecem noaptea pe lângă locul în care stau ei, stăm cu stres”, a declarat Stelian Incuț.

Locatarii din zonă vor ca oamenilor străzii să le fie interzis accesul în clădirea primăriei.

„Sunt niște urlete de coșmar, fac gălăgie până în ziuă. Acum, s-au mai împuținat, dar erau o puzderie. Clădirea asta zici că e WC public. Aici, a fost piața, iar în clădirea asta se vindeau mezeluri, pâine. Ar trebui zidite geamurile și ferestrele sau, dacă nu, să fie dărâmată cu totul, decât să stea boschetarii aici”, a declarat Maria Incuț.

Locuitorii blocurilor din zona Pieței 2 Băieți se tem să se apropie de clădirea în care locuiesc oamenii străzii în mod clandestin.

„Nouă ne este și teamă să ne apropiem de ei. De vreo doi ani, vin și locuiesc aici oameni ai străzii, dar acum sunt cam mulți, vreo șase, șape. Suntem terorizați cu toții, dar mulți vecini sunt la serviciu sau nu au coborât de teamă să nu-i vadă, sunt periculoși”, a declarat o altă locatară din zonă.

Liviu Zanfirescu: „Sunt persoane care și-au făcut un obicei din a trăi din pomana pe care o fac multe persoane în zona cimitirelor și în zona bisericilor”

Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliției Locale, a subliniat faptul că s-au luat măsuri astfel încât oamenii străzii să fie identificați și să nu mai deranjeze locatarii din zonă.

„E o problemă prezența persoanelor fără adăpost în spațiul public, persoane care caută clădiri părăsite, zone care le permit să stea peste noapte, sub cerul liber. Faptul că Poliția Locală a identificat aceste persoane în acel imobil este ca urmare a atribuțiilor pe care le avem și a interesului zilnic pe care îl arătăm pentru aceste cazuri. Au fost depistate, am anunțat posesorul spațiului, urmează să salubrizăm zona împreună cu personalul de la Salubris. Este de datoria noastră să acționăm permanent pentru identificarea tuturor zonelor în care aceste persoane fără adăpost creează disconfort. Mai mult de atât, împreună cu Primăria Iași, pe anumite momente critice din punctul de vedere al siguranței acestor persoane fără adăpost, pentru că vorbim și de siguranța lor, atunci când a fost caniculă, s-a creat acel spațiu de la Baia Publică sau pe timpul sezonului rece, când temperaturile scad sub -5 grade consecutive, acestor persoane li se asigură un adăpost. Pentru anumite persoane care sunt din zona noastră acționăm împreună cu Direcția de Asistență Socială. Pot să vă spun că anumite persoane fără adăpost se complac în acest mod de viață, sunt foarte multe care dețin apartamente în municipiul Iași, sunt și persoane care vin din afara municipiului Iași, ne-am confruntat cu un grup de la Piatra Neamț, format din vreo 15 persoane. Vorbim de persoane care și-au făcut un obicei din a trăi din pomana pe care o fac multe persoane în zona cimitirelor și în zona bisericilor. Este o luptă continuă a Poliției Locale pentru a preveni orice situație care îi deranjează pe cetățeni. Exemple ca acesta avem zilnic și e de datoria noastră să acționăm permanent”, a declarat Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliției Locale.

Reprezentanții Primăriei Iași au transmis că s-au luat măsuri încât locatarii din zona Pieței 2 Băieți să nu mai fie deranjați de oamenii străzii.

„Clădirea este în administrarea primăriei. Chiar de ieri (31 iulie 2024), s-a dat notă de comandă pentru securizarea ei. Au fost niște persoane care au produs distrugeri și a fost sesizată și Poliția Locală, o să aibă acolo punct de verificare permanent”, a declarat Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Iași.

De altfel, tot ce își doresc locatarii este ca scandalurile de proporții din Tătărași să înceteze, iar oamenii străzii să nu mai aibă acces în imobilul primăriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *