Prima pagină » Economic Local » Scandal de proporții din cauza greșelilor unor angajați ai Direcției Agricole! Fermierii din Iași: „Ne vom adresa instanței”
Scandal de proporții din cauza greșelilor unor angajați ai Direcției Agricole! Fermierii din Iași: „Ne vom adresa instanței”

Scandal de proporții din cauza greșelilor unor angajați ai Direcției Agricole! Fermierii din Iași: „Ne vom adresa instanței”

24 nov. 2022, 02:00, 9 ,
Raluca Costin în Economic Local

Scandal de proporții la Iași! Fermierii sunt revoltați că vor rămâne fără despăgubirile de secetă din cauza unor greșeli ale unor angajați ai Direcției Agricole. Agricultorii vor să dea instituția în judecată și cer măsuri urgente pentru a nu pierde banii. Mai mult, vor să protesteze împotriva modului scandalos în care unii funcționari și-au desfășurat activitatea în cadrul comisiilor locale de constatare a suprafețelor calamitate

Un scandal de proporții a izbucnit la Iași, după ce fermierii au aflat că nu vor primi despăgubirile de secetă din cauza unor greșeli ale unor angajați ai Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași.

Aceștia vor să dea instituția în judecată pentru că pierd banii ce li se cuvin pentru despăgubirile de secetă. Aceștia au constatat că pe procesele-verbale încheiate de comisia venită în luna iulie a acestui an, formată din reprezentanți ai Direcției Agricole, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și ai unității administrativ-teritoriale unde se află terenurile, sunt greșite. Astfel, comisia a trecut pe procesul-verbal „recoltat”, respectiv valori efectiv recoltate, și nu „procent de calamitate”, cum era normal, care să specifice gradul de calamitate al culturii, de la 30 la 100 la sută.

Din cauza acestor erori, fermierii nu mai pot primi despăgubirile de secetă. Din cele 2.500 de procese-verbale încheiate pentru peste 30.000 de hectare, doar 500 sunt valabile.

Un scandal de proporții a izbucnit în Iași

Astfel, fermierii din Iași ar pierde milioane de euro pentru despăgubirile de secetă, atât de necesare pe fondul lipsei precipitațiilor, costurilor de producție cel puțin duble și volatilității prețurilor de comercializare a produselor agricole.

„Pe procesul-verbal trebuia trecut «procentul de calamitate», nu «recoltat». Mai mult, am înțeles că procesele-verbale erau scrise cu pixul și trebuiau scrise la calculator. Au fost niște erori ale angajaților și am înțeles că nu se iau măsuri. Eu am 120 de hectare, la Popești, dar din comuna unde am terenurile sunt 12 fermieri păgubiți. Am făcut sesizări și adrese la minister (n.r. – MADR), Prefectură, Direcția Agricolă. Cei de la Direcția Agricolă au zis că au respectat legea, deși nu e așa.

Ordonanța se aplică diferit de la județ la județ. Noi ținem legătură cu cei de la ACCPT (n.r. – Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice) și cu cei de la Forța Fermierilor. Ne vom adresa instanței și vom câștiga. Pe adresele trimise au semnat 40 de fermieri, dar nu am apucat să merg la toți, pentru că sunt mult mai mulți în tot județul”, susține Ionela Murgoci, fermier din comuna Popești, Iași.

În această perioadă, fermierii depun o cerere la Direcția Agricolă, ultimul document din dosar, pentru obținerea despăgubirilor de secetă.

Fermier: „Directorul nu ne-a primit. Era prea ocupat”

Suma pe care o primește un fermier se calculează prin înmulțirea cuantumului maxim al grantului, adică 1.500 lei/ha, cu gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor și cu suprafața calamitată prevăzută în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, iar rezultatul obținut se împarte la o sută. O parte din fermierii nemulțumiți au fost la sediul Direcției Agricole Iași, dar nu au fost primiți de directorul Gabriel Hoha. „

Noi am fost să discutăm cu domnul director pentru a găsi o soluție. Nu voiam să ne certăm. Scopul nostru este să luăm banii, avem nevoie de aceste despăgubiri. Dar directorul nu ne-a primit. Era prea ocupat! Vrem să depunem cererile pentru a primi un număr de înregistrare, să se vadă că facem tot ce e necesar pentru a primi despăgubirile. Dacă situația nu se rezolvă, dăm în judecată instituția. Cum este posibil să spună cei din comisie că au făcut procesele-verbale în prezența fermierilor când atâția fermieri spun că nu au văzut la ochi comisia? Aici nu e vorba de o încălcare a legii. Ne prostesc pe față”, susține Costel, un alt fermier din Iași.

Directorul Gabriel Hoha este ținta nemulțumirilor unor angajați ai Direcției Agricole Iași.

Fermierii din județele Iași, Vaslui, Brăila și Constanța pierd banii

Numeroși membri ai Asociației Forța Fermierilor din județele Brăila, Iași, Vaslui și Constanța, dar și din alte zone, au semnalat că sunt în această situație.

„Din cauză că pe multe procese-verbale de constatare nu a fost trecut procentul de culturi agricole calamitate, fermierii respectivi sunt excluși, în acest moment, de la plata despăgubirilor pentru culturile de toamnă, conform Ordonanței de urgență ce a fost adoptată pe 17 noiembrie 2022 de Guvernul României și publicată în Monitorul Oficial. Din estimările AFF, la nivel național este vorba de o suprafață de peste 100.000 de hectare și de aproximativ 10.000 de fermieri afectați.

Doar procesele-verbale care au procentul menționat sunt în prezent luate în calcul la plata despăgubirilor prin ordonanța recent adoptată. Prin urmare, fermierii care sunt în situația descrisă mai sus, deși au dreptul să beneficieze de despăgubiri pentru culturile de toamnă (grâu, orz, triticale, rapiță), sunt excluși în acest moment de la plata ajutorului de stat cuvenit”, susțin reprezentanții AFF.

Ce au transmis reprezentanții Direcției Agricole?

Reporterii BZI au solicitat un punct de vedere atât directorului Gabriel Hoha, cât și printr-o solicitare oficială trimisă pe adresa instituției. Răspunsul primit (Raspuns seceta pedologica) la adresa trimisă descrie cum s-au desfășurat verificările în teren, detalii care pot fi citite și în Ordinul nr. 120 din 30 aprilie 2022, însă nu explică dacă funcționarii Direcției Agricole au greșit sau nu, respectiv nu răspunde acuzațiilor aduse de fermierii nemulțumiți.

„La acea dată (n.r. – lunile iunie, iulie, august, când a fost comisia în teren), în județul Iași, acțiunea de recoltare a culturilor înființate în anul 2021 era destul de avansată. Ca atare, în cele mai multe situații, membrii comisiilor erau nevoiți să constate acest aspect. Conform art. 18, alineatul 5, comisiile întocmesc procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, prin validarea și centralizarea datelor conținute în rapoartele operative întocmite la nivelul comitetelor locale. Nefiind alte precizări legale cu privire la estimarea pagubelor la culturile recoltate, comisiile au întocmit procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, al căror model este prevăzut în anexa 3.

În procesul-verbal trebuia menționată situația culturilor la data constatării pagubelor: stadiul de dezvoltare, aspectele de vătămare, măsurile aplicate de către producătorul agricol pentru reducerea sau limitarea pagubelor. De fiecare dată, DAJ Iași a transmis la MADR, prin sistemul operativ, la centrul operativ, suprafețele calamitate, dar recoltate, inclusiv în raportarea finală din 30 august 2022”, se arată în răspunsul Direcției Agricole Iași.

Rămâne de văzut cum se va soluționa acest scandal de proporții care a izbucnit în Iași.

Comentarii
  • Nu faceau scandal angajatii ca se simt urmariti de camerele de supraveghere? Probabil ca sunt aceeasi care au gresit.

  • Sunteți sub orice critica,toată lumea dorește sa primească bani dar ce da în loc?NIMIC.Voi astea care credeți ca le știți pe toate,mai lăsați comentariile,căci legal trebuia sa va găsească cultura nu aratura sau miriște.Ce v a găsit aia v a trecut.In legătură cu camerele de luat vederi pe undeva au dreptate căci nu trebuie amplasate fără acordul salariaților.

  • Pe principiul „orice caine e viteaz la usa sa” fix asa si aici…domnul e stapin pe bucata lui….fermierii/taranii la fel….da nimeni nu ia atitudine….o sa o dea ei la pace intr-un fel …..asa ca vorba ia …multe cuvinte nimic concret….domn profesor ca ramane director …..si taranii vor ramine fara sa primeasca nici un ban de la daea care a facut oaia celebra

  • Dacă se recoltase cum sa se stabilească procentul de calamitate? Din burta?

  • sarmanul director/profesor/afacerist etc, s-a suparat si a pus buza …mai mai sa planga…..la usa lui Costel Alexe ect

  • Sarmanul ,director/profesor/afacerist/consultant agricol/consultant politic etc, s-a suparat…a pus buza…gata sa planga ..pe umarul lui Costel Alexe, Cozmanciuc etc

  • Bai nene ,da de unde ai scos-o asta că trebuia acordul angajaților? Ha ha nu va pre convine cu camere de supraveghere, părerea mea că sunteți niște trântori toți din DAJ iar această instituție ar trebui desființată că nu prea îi văd rostul.

  • Domnnul Agronom……instiintarile au fost facute in luna iunie, comisia a venit la final de iulie….conform legii comisia trebuia intocmita in termen de 5 zile. Daca la porumb si floarea soarelui au cerut sa fie lasate linii martor, la grau si orz nu au cerut. De dat fermierii dau…taxe si impozite la stat cat incape, plus arenda si aceasta se impoziteaza (impozitare dubla). Poate ar trebui sa mai cititi din legislatie, sa mai mergeti in teren ….si apoi sa mai acuzati.

  • Pentru activitatea asta finul lui Hoha a cerut 78 de zile de recuperari. Si nașu’ a dat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *