Prima pagină » Titlurile zilei » Scandal cu Poliția în cel mai căutat cartier din Iași. Localnicii au ieșit în stradă! Un dezvoltator imobiliar care construiește blocuri în zonă s-a racordat la conducta de gaz ce alimentează cele 8 case de pe Aleea Bucium- FOTO, VIDEO

Scandal cu Poliția în cel mai căutat cartier din Iași. Localnicii au ieșit în stradă! Un dezvoltator imobiliar care construiește blocuri în zonă s-a racordat la conducta de gaz ce alimentează cele 8 case de pe Aleea Bucium- FOTO, VIDEO

16 nov. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Scandal în cartierul Bucium din Iași. Dezvoltatorul care a ridicat blocuri pe locul Casei de Oaspeți a lui Nicolae Ceaușescu s-a înțepat la conducta de gaz care deservește doar câteva case pe Aleea Bucium. Oamenii s-au trezit cu muncitorii de la firma Delgaz Grid SA care au săpat chiar pe proprietatea unei alte persoane pentru a racorda blocurile ridicate de dezvoltatorul Presidence Garden din Șoseaua Bucium. Scandalul a izbucnit în urmă cu câteva săptămâni, însă ieri, 15 noiembrie 2021, s-a lăsat cu Poliția la poarta oamenilor

Război total între locuitorii de pe Aleea Bucium și cei care dețin cartierul din Iași al Presidence Garden din șoseaua Bucium, nr. 82. Blocurile din acest cartier au fost ridicate pe locul fostei Case de Oaspeți a lui Nicolae Ceaușescu din cartierul Bucium. Două dintre imobile au fost conectate la rețeaua de gaze naturale din Șoseaua Bucium, iar alte două imobile vor fi racordate la conducta care alimentează câteva case de pe Aleea Bucium. Ieșenii care locuiesc pe această alee s-au trezit ieri cu o surpriză neplăcută. Muncitorii Delgaz Grid SA au venit de la primele ore ale dimineții pentru a săpa la racordarea complexului imobiliar la conducta de gaz metan de pe Aleea Bucium. Proprietarii celor 8 case de pe această alee susțin însă că nu au fost anunțați și, mai mult, atât furnizorul, cât și dezvoltatorul au încălcat legea.

Polițiștii sosiți la fața locului nu au făcut nimic pentru că problema era de competența Poliției Locale

Locuitorii din acest cartier din Iași susțin că muncitorii de la Delgaz Grid s-au apucat de racordat complexul imobiliar la conducta de gaz metan care le deservește strada fără știința lor. În plus, cei care au curtea lângă proprietatea celor de la Presidence Garden s-au trezit și cu gardul scos pentru montarea racordului la gaz metan. Pe Aleea Bucium a ajuns și un echipaj de Poliție, însă aceștia au susținut că nu pot interveni și că plângerea poate fi transmisă către Poliția Locală.

„Au trimis o adresă din care nu reiese nimic despre acest lucru. Am sunat la Iași, la Târgu Mureș și, până la urmă, au spus că este o lucrare pe Șoseaua Bucium, nu pe Aleea Bucium. De altfel, în documente este aviz pentru Șoseaua Bucium. Ne-am trezit cu ei aici încă de dimineață, fără vreo explicație. Unde mai pui că au încălcat și proprietatea și ne-au scos gardul ca să treacă conducta”, a spus unul dintre locatarii din zona Aleea Bucium.

Locuitorii vor da în judecată Delgaz Grid SA și dezvoltatorul din Bucium

Deși oamenii au cerut explicații și au arătat că nu au fost informați așa cum arată legea, muncitorii de la Delgaz Grid SA și-au văzut în continuare de treabă. Ieri, 15 noiembrie 2021, cei de la Presidence Garden nici nu au trecut prin zonă. Ieșenii din zonă au arătat că vor apela la instanța de judecată pentru a-și face dreptate.

„Conducta care trece către Aleea Bucium este veche de 30 de ani și a fost făcută pentru casele de aici. Dacă se vor conecta la aceasta, mai întâi vor beneficia ei de gaz și după aceea noi. Deși ei au aviz pentru Șoseaua Bucium, au preferat să se înțepe de la noi pentru că distanța e mai mică și e mai ieftin. Iar Delgaz nu ne-a lămurit cu nimic și am tot sunat ba la Târgu Mureș, ba la Iași”, a spus Margareta Luca, o femeie din zonă.

Probleme au mai fost și în trecut cu noul cartier din zona Bucium.

Reacția dezvoltatorului Presidence Garden după scandalul din Bucium

Reprezentanții dezvoltatorului au transmis un punct de vedere legat de scandalul de ieri de pe Aleea Bucium.

„Lucrările s-au efectuat în conformitate cu cerințele menționate în autorizația de construcție emisă de Primăria Iași. Reprezentanții societății Delgaz Grid prezenți la fața locului au constatat că nu există niciun impediment pentru începerea execuției lucrărilor. Acestea au fost finalizate, iar locuitorii din zonă au fost recuplați la rețeaua de distribuție gaze naturale. În ceea ce privește susținerea unui locatar care acuză violarea proprietății, facem precizarea că această susținere nu este fondată, întrucât la fața locului au fost prezenți atât un topometrist autorizat, cât și un expert topometrist din partea persoanei care are această pretenție.

Măsurătoarea topografică s-a consemnat într-un proces-verbal de trasare, adus la cunoștință și acceptat de persoana care invocă încălcarea proprietății. În final, s-a dovedit că nu există nicio abatere de la planul topo avizat și nu s-a adus nicio atingere dreptului de proprietate”, au transmis cei de la Presidence Garden.

Dezvoltatorul imobiliar va construi 10 blocuri în șoseaua Bucium, nr. 82

În urmă cu circa o săptămână, ieșenii din Aleea Bucium au arătat cum dezvoltatorul vrea să se racordeze la conducta de gaz care alimentează casele din zonă, conductă ce nu poate suporta atâtea locuințe. Dezvoltatorul a arătat la vremea respectivă că avizul tehnic de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale este emis de compania Delgaz Grid SA, în funcție de soluția analizată de aceștia.

Presidence Garden SRL a purtat anterior denumirea Zhouning Shengde Stone SRL. Conform proiectului depus, pe terenul respectiv ar urma să fie construite nu mai puțin de zece blocuri, unele dintre acestea având 5 etaje, precum și mai multe imobile cu o înălțime maximă de 3,5 metri. POT-ul acceptat în proiect este de 40 la sută. Suprafața construită pe acest teren va fi de 4.000 mp, aleile și parcările vor ocupa circa 4.500 mp, iar spațiile verzi vor ocupa 1.500 mp, conform proiectului. Acestea vor include 112 apartamente și 152 de locuri de parcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024