Prima pagină » Titlurile zilei » Scandal cu jandarmi și poliție, într-o comună din Iași! Un preot caterisit a încercat să intre cu forța în cimitir, dar a fost hulit de enoriași: „Să stea la poartă ca un cățeluș, dacă i-au plăcut fetele” – FOTO/VIDEO

Scandal cu jandarmi și poliție, într-o comună din Iași! Un preot caterisit a încercat să intre cu forța în cimitir, dar a fost hulit de enoriași: „Să stea la poartă ca un cățeluș, dacă i-au plăcut fetele” – FOTO/VIDEO

22 mai 2024, 02:00, 7 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Titlurile zilei

Ștefan Bercaru, un preot caterisit în urmă cu mai bine de zece ani, a iscat un scandal în cimitirul din Bohotin, comuna Răducăneni, județul Iași. Acesta a încercat să intre peste preotul paroh Iulian Andrei, însă a fost împiedicat de jandarmi, dar și de angajații unei firme de pază.

Scandal cu jandarmi și poliție, într-un cimitir din Iași: „Nu am ajuns la nicio înțelegere”

An de an, cu prilejul sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena, în cimitirul din localitatea Bohotin, comuna Răducăneni, are loc pomenirea celor adormiți. Ștefan Bercaru, fost preot paroh, și-a dorit să slujească în intervalul orar 7.00-10.00, deși în același timp în cimitir se afla și preotul paroh Iulian Andrei. Preotul caterisit a fost oprit de la slujire până ce parohul a terminat serviciul divin.

„Eu am intrat în cimitir la 7.00, dar m-au scos cei de la pază cu forța afară. Ei nu au niciun drept să intervină, ci doar atunci când cineva provoacă scandal, în rest, nu au acest drept. Eu sunt președintele Asociației Credința Străbună, cu funcția de preot, am același drepturi ca slujitorii din orice alt cult religios. Dumnealor încalcă o lege. Îmi solicită aprobare pentru a intra în cimitir, dar eu nu am aprobare pentru asta. Sunt ani de zile de când mi se pune piedică pentru a pătrunde în cimitir.

Normal că totul se rezumă la bani, dacă preoții s-ar limita doar la salariul lor și să nu mai ia bani la slujbele religioase, atunci nu știu dacă ar mai deschide cineva poarta cimitirului, dar este goana după bani, de a agonisi cât mai mult. În anii de preoție pe care i-am avut, din 1983 și până acum, nu am atins o dată mâna să iau bani, ci, dacă îmi punea cineva în buzunar, ziceam «bogdaproste». Eu nu am venit aici pentru un drept care la ora actuală îmi este încălcat. Eu am voie să intru în cimitir la orice oră. Am fost chemat cu preotul Iulian Andrei la Jandarmerie, cred că am discutat 3 ceasuri, dar nu am ajuns la nicio înțelegere”, a declarat Ștefan Bercaru.

Ștefan Bercaru a putut intra în cimitirul din Bohotin după terminarea programului pomenirilor rânduite canonic în parohie

Deși i s-a permis accesul în cimitir, Ștefan Bercaru a fost nemulțumit, susținând că localnicii își doresc să li se sfințească pomenile dimineață. Preotul caterisit a așteptat ore bune la intrarea în cimitir, crezând că poate va reuși să înduplece parohul să-i permită și lui să slujească mai repede. Trebuie precizat că cimitirul este administrat de Consiliul Parohial și că, în anul 2023, lui Ștefan Bercaru i s-a permis să slujească fie înainte, fie după terminarea programului pomenirilor rânduite canonic în parohie.

„Mă lasă să intru după ce termină el de slujit, dar oamenii sunt bolnavi, veniți de departe, ei vor să le slujești de dimineață, nu te așteaptă pe tine până la amiază”, a adăugat Ștefan Bercaru.

Mulți dintre enoriașii din Bohotin sunt nemulțumiți de faptul că Ștefan Bercaru continuă să slujească, deși sunt ani buni de când a fost caterisit.

„De ce mai slujește, dacă a fost caterisit, doar ca să facă scandal, așa a făcut mereu”, a precizat o enoriașă revoltată.

„Ei se ceartă de la bani, știu deja care familie dă mai mult și de la asta începe scandalul. Dacă Ștefan Bercaru nu slujește, o să ne slujească parohul”, a precizat o altă enoriașă.

Ștefan Bercaru a fost hulit de o parte dintre enoriași.

„Să stea la poartă ca un cățeluș, dacă i-au plăcut fetele și banii”, a spus un alt enoriaș.

Preotul Iulian Andrei i-a dat voie să slujească și lui Ștefan Bercaru, dar după ce și-a terminat programul.

„Când termin eu de slujit, o să-l las și pe dânsul în cimitir, nu sunt absurd. Pe la 10.30-11.00, eu termin de slujit, iar apoi poate intra dânsul să slujească la persoanele care doresc”, a precizat preotul Iulian Andrei.

Ștefan Bercaru știa programul după care urmează să slujească preotul paroh și putea alege să intre în cimitir după terminarea programului pomenirilor rânduite canonic în parohie. Acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că la intrarea în cimitirul din Bohotin, comuna Răducăneni, județul Iași, s-a iscat un scandal care a fost aplanat de polițiști și jandarmi.

Comentarii
  • De cand plm cimitirul este proprietatea Bisericii?!

  • Două proaste, care habar n-au să conducă o mașină. Filmați să nu muriți de foame.

  • Numai pentru slujbe nu vin oamenii, e mai mult circ
    Nu am vazut niciodată atâția țigani, betivi și panarame pe mereu pătrat. Cum sa vinzi inghetatata in cimitir, sa cânte fanfara, spui ca te-ai întors in anii 1900

  • Ori a ajuns la fundul sacului, ori are de intretinut gagicile.
    Toate astea au nevoie de banuti.
    Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.
    Nasol.

  • Pe asta la caterisit Valin cu câțiva acoliți! I-au înscenat treaba cu fetele ca să îl scoată din peisaj! Valin conduce din umbră multe fărădelegi în comuna

  • Acest preot i a spurcat familia lui Valin.

  • Nu mai dați vina pe ăla pe ăla ca sunteți o apă și un pământ,cum apare i știre de scandal cum gata ăla a făcut aia la a făcut aia fiți oameni serioși și puneți picioru în prag în comună și nu mai lasati toate lighioanele să vă conducă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`