Prima pagină » Actualitate » Scandal cu îmbrânceli în Parlamentul Moldovei. Aleșii s-au certat pe schimbarea denumirii din „limba moldovenească” în „limba română” – VIDEO
Scandal cu îmbrânceli în Parlamentul Moldovei. Aleșii s-au certat pe schimbarea denumirii din „limba moldovenească” în „limba română” - VIDEO

Scandal cu îmbrânceli în Parlamentul Moldovei. Aleșii s-au certat pe schimbarea denumirii din „limba moldovenească” în „limba română” – VIDEO

02 mart. 2023, 17:08, 11 ,
în Actualitate

Presa din Republica Moldova semnalează un incident „cu scântei” care a avut loc în parlamentul țării vecine. Formațiunea politică PAS a propus ca sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română” în textul legilor Republicii Moldova și în Constituție. La auzul acestei propuneri, forțele pro-ruse au sărit ca arse, iar scena care a urmat este demnă de filmele de acțiune.

Deputații BCS au venit cu postere și au blocat tribuna Legislativului în semn de protest. Mai mulți deputați s-au îmbrâncit, scrie tv8.md. În context, BCS au cerut alegeri anticipate, la care președintele Parlamentului, Igor Grosu, a răspuns că „numai în 2025”.

Scandal cu îmbrânceli în Parlamentul Moldovei

În pofida scandalului, proiectul de lege a fost votat în prima lectură. Astfel, în toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

Comentarii
  • Ce prostovani! E că și cum în Brazilia se vorbește braziliana, în Belgia belgiană sau in Elveția elvețiană. Mari tontalăi ăștia cu limba moldovenească…

  • Pai is prosti gramada. Au avut grija rusii sa nu fie prea destepti.

  • pai cand o sa-i invadeze rusii sa se inchida granitele in secunda doi! sa numai treaca unul. sa pupe-n dos fundul rusnacilor, daca sunt asa buni rusii.

  • Da-i in plua mea de basa prostovani,rusnaci betivi si curvoaice,lasa-i cu Mama Rusia!

  • Rusia nu invadeaza R. Moldova! Astea- s halucinatiile lui Zelenschi. Primul vinovat de toata dezordinea in R. Moldova este zelenschi si apoi Maia Sandu ca a pus botul la minciunile lui. Ala cand trage iarba are tot felul de halucinatii si apoi le publica si prostimea crede.

  • Ivan cel Groaznic

    Duceți-vă în pidzdanul mamii voastre de putiniști împuțiți ce sunteți, limba română a existat dintotdeauna în spațiul românesc al Republicii Moldova. Cei care susțin altceva sunt doar masă de propagandă rusească, plătiți de jegurile rusești, fără nici un minim de istorie în neuronul pe care îl poartă în cap.

  • Cei din Moldova nu vor limba romana dar gazul, lumina, scoala gratis la copii si buletin sa plece in occident sunt bune.

  • Sant pe la noi niste specimene mai proaste decat prevede legea,deci tot Zelenchi e de vina orca putlerista belime ai bota

  • Atunci de ce toti vorbesc limba rusa la perfectie, pe cand lb. romana o stalcesc ingrozitor? Rusia e mama lor. De la romani vor doar beneficii. Treziti-va. De asta a ajuns Romania in ultimul hal, toti trag tot ce se poate ca deh, romanii au de toate pentru altii, mai putin pentru propriul popor. Scandalul cu “limba moldoveneasca” spune totul.

  • Este dreptul lor sa accepte sau nu ceea ce le impune guvernantii., sa fie pro rusi sau nu. Un guvern nu poate impune doar dupa bunul plac unui popor in mod fortat tot ce vrea si cum vrea. Ne-am întors in sclavagism? Eu daca sunt de partea Rusiei e problema si opinia mea, sunt pro – Rusia care e problema?

  • 22 Decembrie 1989

    Bravo lor ca au iesit in strada! Vreti sa fie prosti ingenuncheati ca noi romanii de aici? Bravo lor ca au iesit in strada, bravo moldovenilor! Rusine noua ca vorbim si nu facem nimic! Rusine !!!! Din cauza noastră am ajuns presul Europei si tot ce se intampla in tara noastră este din cauza noastră nu a guvernantilor pentru ca le permitem sa- si bata joc de noi si de tara noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *