Prima pagină » Actualitate » Scandal Cascada Bigar. Dan Trifu, preşedintele Federaţiei Coaliţia Natura 2000: „Legea spune foarte clar că este faptă penală” – VIDEO

Scandal Cascada Bigar. Dan Trifu, preşedintele Federaţiei Coaliţia Natura 2000: „Legea spune foarte clar că este faptă penală” – VIDEO

08 iun. 2021, 12:03,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Noi detalii în cazul prăbuşirii cascadei Bigăr. Odată cu ruperea uneia dintre cele mai spectaculoase cascade din lume, Romania poate pierde enorm de mulţi turişti. Preşedintele Coaliţiei Natura 2000, Dan Trifu, a transmis astăzi, 8 iunie 2021, faptul că odată cu prăbuşirea acestui obiectiv turistic natural, se prăbuşeşte şi patrimaniul natural al statului nostru.

Dan Trifu crede în aceste momente că este vorba despre o faptă penală.

Cascada Bigăr s-a prăbuşit din cauza unei modificări a cursului apei

Cascada Bigăr din Banatul Montan, una dintre cele mai căutate atracții turistice din România, s-a prăbușit ieri după amiază, puțin după ora 18.00. Reamintim faptul că motivul este intervenția omului în circuitul apei, a explicat, pentru Deutsche Welle, ghidul de turism Mircea Jumanca și activist pentru protecția mediului.

„Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascadă a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Jumanca. Acesta ne-a spus că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.

Mai mult decât atât, Dan Trifu afirma faptul că prăbușirea cascadei Bigăr „înseamnă prăbușirea patrimoniului natural al României. Dacă tot am clasificat cascada Bigăr ca fiind una dintre cele mai frumoase din România și nu i-am dat nici un fel de importanță, vă dați seama că dezastrul la nivel național și chiar mondial este unul foarte grav și vă dați seama cum afectează acest lucru imaginea României. Este de neconceput așa ceva, este inadmisibil ca Romsilva să nu fi avut niște studii, să facă totuși niște demersuri în zona respectivă, mai ales că am înțeles că sunt fisuri care se văd de ceva timp și ca atare, trebuia să luăm niște măsuri științifice, așa cum cere și legea”.

Prăbuşirea cascadei, faptă penală

Președintele Federației Coaliția Natura 2000 atrage atenția că „nu avem nici un fel de protecție pentru monumentele naturale. Se vede clar o degradare a patrimoniului, de la înlăturarea ONG-urilor de la administrarea ariilor protejate. Cum se face că după înlăturarea acestor ONG-uri, începem să pierdem zone de patrimoniu extrem de importante?”.

Dan Trifu a ţinut să adauge câteva posibile soluții după prăbușirea cascadei Bigăr.

„O să discutăm cu toate părțile și cu Romsilva și cu specialiștii, cu biologul Parcului, să vedem dacă există soluția tehnică pentru ridicarea acelei bucăți, într-un anume fel, dar care nu va mai fi niciodată la fel. Asta este o soluție la care ne gândim. A doua soluție va fi să lăsăm natura să evolueze așa cum știe ea, cu această pierdere inestimabilă, dar cu siguranță, vom cere autorităților centrale și Romsilva ca legile să fie modificate, să fie mult mai drastice”, a spus Trifu.

Președintele Federației Coaliția Natura 2000 mai crede faptul că în cazul prăbușirii cascadei Bigăr se poate vorbi de o faptă penală.

„Distrugerea de patrimoniu natural, de monument al naturii este faptă penală. În cazul de față, cred că putem vorbi, pentru că s-a distrus această bucățică din patrimoniul nostru natural, mai ales că era un monument al naturii cascada respectivă și legea spune foarte clar că este faptă penală. Ca atare, poate începe urmărirea in rem”.​

Cascada Bigăr din Valea Minișului, județul Caraș Severin, a ajuns de câțiva ani unul dintre locurile cele mai vizitate de turiștii români și nu numai, după ce un site de turism a introus-o într-un top al celor mai spectaculoase cascade din lume. Mai mulți investitori locali au reușit să atragă fonduri europene pentru diverse proiecte turistice care și-au pierdut, în aceste circumstanțe, obiectul principal de interes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025