Institutul de Sănătate Publică București a anunțat faptul că în spațiul hidrografic Prut -Bârlad nu există zone de îmbăiere, motiv pentru care scăldatul este interzis în toate acumulările de apă din județele Iași, Botoșani, Vaslui și Galați. Autoritățile solicită cetățenilor să practice înotul doar în spațiile special amenajate
Scăldatul este interzis în toate acumulările de apă
Autoritățile trag un semnal de alarmă în rândul cetățenilor și atenționează asupra faptului că scăldatul este interzis în toate acumulările de apă din județele Iași, Botoșani, Vaslui și Galați. În raportul privind calitatea apelor de îmbăiere, elaborat de Institutul de Sănătate Publică București, se menționează faptul că în spațiul hidrografic Prut-Bârlad nu există zone de îmbăiere, iar scăldatul este strict interzis.
„Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad interzice scăldatul în acumulările de pe teritoriul județelor din administrare Botoșani, Iași, Vaslui și Galați. Scăldatul este extrem de periculos în acumulări, existând în permanență riscul de formare de curenți ce pot avea consecințe grave. În raportul național privind calitatea apelor de îmbăiere, elaborat de Institutul de Sănătate Publică București în spațiul hidrografic Prut – Bârlad nu există zone de îmbăiere, motiv pentru care scăldatul este interzis”, au declarat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.
Numeroase persoane au murit înecate vara aceasta în apele din zona Moldovei
Lacurile de acumulare din Iași nu sunt locuri amenajate și autorizate pentru îmbăiere, iar autoritățile solicită cetățenilor să fie responsabili să practice înotul doar în spațiile special amenajate. În cursul acestei veri au existat mai multe incidente nefericite care au dus la moartea a numeroase persoane care au fost la scăldat în zona acumulărilor de apă din județul Iași și zona Moldovei. Reamintim cazul celor trei fetițe cu vârste de 6, 7 și 10 ani care au murit înecate în acumularea de apă Pârcovaci după ce s-au jucat pe digul acumulării. Ioana și Petronela Buznea, respectiv Sînziana Iancu s-au înecat pe 20 iunie în lacul Pârcovaci din zona Hârlău, județul Iași. Deși scăldatul nu a fost niciodată permis în lacul de acumulare respectiv, numeroase persoane au murit înecate aici, chiar și persoane care știau să înoate, dar care au fost prinse de curenții de apă. Pe 26 iunie, un alt tânăr în vârstă de 19 ani din Iași a murit înecat în acumularea de apă a iazului CUG.