Antioxidantii sunt compusi naturali care protejeaza organismul de pericolul radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt atomi sau grupuri de atomi care (daca nu sunt tinuti sub control de antioxidanti) afecteaza celulele, sistemul imunitar si pot duce la diverse boli, precum cele de inima, la cancer sau alte boli degenerative. Radicalii liberi sunt considerati de oamenii de stiinta si o cauza a procesului de imbatranire si de asemenea cauza numeroaselor boli mentale ce apar din cauza numarului prea mare de radicali liberi in raport cu numarul prea mic de antioxidanti. Organismul produce singur antioxdanti – cei mai puternici sunt reprezentati de 4 enzime: superoxid dismutaza (SOD), glutation peroxidaza, catalaza si metionina reductaza – dar pentru ca acestia nu sunt suficienti trebuie sa ne aprovizionam cu antioxidanti din alimente.
Specialistii au stabilit o masura a puterii anti-oxidante a unor vegetale, numita ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi ai oxigenului), in functie de cantitatea de anti-oxidanti care este continuta in diverse plante. Iata care sunt cele mai sanatoase 50 de alimente in conformitate cu scala ORAC (unitati / 100 g produs) de care trebuie sa tina cont orice persoana atunci cand isi stabileste regimul alimentar:
- 314.446 pudra de cuisoare
- 312.400 taratele neprelucrate de sumac
- 267.536 pudra de scortisoara
- 240.000 taratele de sorg bogate in tanin
- 200.129 pudra de oregano uscat
- 159.277 pudra de curcuma
- 102.700 boabele de acai liofilizate
- 100.800 taratele negre de sorg
- 91.500 pudra de roscove (carob, ceratonia)
- 86.800 sumacul brut
- 80.933 cacaoa pudra uscata si neindulcita
- 76.800 semintele de chimen
- 75.000 pudra concentrata de boabe de maqui
- 74.349 patrunjelul uscat
- 71.000 taratele de sorg rosu
- 70.000 ciresele Acerola
- 67.553 busuiocul uscat
- 48.504 pudra de curry
- 45.400 sorgul brut bogat in tanin
- 40.200 pudra de ciocolata olandeza
- 40.000 sucul de boabe de maqui
- 32.004 salvia proaspata
- 29.257 semintele de mustar galben
- 28.811 ghimbirul pudra
- 27.618 piperul negru boabe
- 27.426 cimbrul in stare proaspata
- 27.297 maghiranul in stare proaspata
- 25.300 fructul de lyci (sau lechee)
- 25.300 fructul de goji
- 24.700 polenul granule
- 24.287 taratele de orez crude
- 23.636 pudra de chili
- 21.900 boabele de sorg negru
- 20.823 bomboanele de ciocolata neagra
- 19.600 cojile semintelor de in
- 18.053 bomboanele de ciocolata amaruie
- 17.940 nucile pecan
- 17.919 boiaua de ardei
- 16.062 boabele de chokeberry crude
- 15.542 frunzele proaspete de tarhon
- 14.840 radacina de ghimbir proaspata
- 14.697 boabele de soc crude
- 14.000 boabele de sorg rosu
- 13.978 frunzele proaspete de menta
- 13.970 boabele proaspete de oregano
- 13.541 nucile englezesti (walnuts)
- 9.645 alunele de padure sau alunele turcesti
- 9.584 coacazele rosii crude
- 9.465 boabele proaspete de cimbru
- 9.416 infuzia de anghinare
Cum te afecteaza excesul de antioxidanti
20 de alimente cu super-antioxidanti pe care ar trebui sa le mananci imediat
Pentru a se mentine intr-o forma deplina de sanatate, dar si pentru a preveni cancerul, un om trebuie sa introduca zilnic in organism o cantitate de vegetale, care sa-i asigure un optim de > 5.000 unitati ORAC / zi, insa in lipsa unor factori pro-oxidanti semnificativi – fum de tigara, poluare de orice fel, etc. In situatii speciale (boli degenerative, boli acute, cancer, limfoame, leucemii, SIDA)ar trebui sa aveti minim 30.000-50.000 unitati ORAC / zi.