Prima pagină » Local » Scăderea numărului de cazuri de coronavirus a schimbat situația din spitalele ieșene! Tot mai multe locuri sunt redistribuite pacienților non-Covid!
Scăderea numărului de cazuri de coronavirus a schimbat situația din spitalele ieșene! Tot mai multe locuri sunt redistribuite pacienților non-Covid!

Scăderea numărului de cazuri de coronavirus a schimbat situația din spitalele ieșene! Tot mai multe locuri sunt redistribuite pacienților non-Covid!

13 mai 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Managerii spitalelor suport-COVID-19 din Iași stabilesc o nouă organizare a locurilor libere, odată cu scăderea numărului de cazuri de coronavirus. Ieri, 12 mai 2021, erau disponibile 32 de paturi ATI. În unitățile medicale se revine treptat la situația de dinaintea pandemiei de coronavirus

În luna martie 2021, secțiile de Terapie Intensivă din spitalele suport-COVID-19 erau neîncăpătoare odată cu creșterea numărului de cazuri de coronavirus grave în județul Iași. În această perioadă însă, de circa o lună de zile, medicii ieșeni vorbesc despre o tendință descendentă care se menține și reușește să detensioneze situația din spitale. Tot mai puțini pacienți infectați cu coronavirus ajung la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, iar din acest motiv saloanele destinate acestei patologii au fost reorganizate.

„Numărul cazurilor confirmate pozitiv COVID-19 s-a redus la 15 la sută în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), față de luna martie 2021. Am regândit distribuția pacienților Covid din spital. Astfel, din totalul de 13 paturi ATI, doar 6 au rămas în continuare pentru bolnavii Covid. Așteptăm să treacă cele 14 zile de la sărbătorile pascale pentru a observa dacă va crește numărul de cazuri Covid. Dacă luni, 17 mai 2021, nu se vor prezenta la UPU numeroase cazuri pozitive, vom lua în considerare desființarea unuia dintre cele două saloane din zona Covid a Spitalului «Sf. Spiridon». În prezent, avem 9 locuri disponibile în zona Covid și vor rămâne jumătate. Din fericire, există posibilitatea să revenim la normal dacă numărul cazurilor rămâne scăzut și dacă tot mai mulți ieșeni se vor imuniza”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” Iași.

Conducerea Spitalului C.F. Iași a alocat 30 la sută dintre locuri pentru pacienții non-Covid

Spitalul „Căi Ferate” (C.F.) Iași are un număr total de 320 de paturi. Dintre acestea, peste 100 sunt disponibile de mai bine de o lună pentru pacienții non-Covid. În cadrul unității medicale sunt 8 clinici și 10 compartimente. În ceea ce privește situația paturilor ATI destinate pacienților COVID-19 aflați în stare gravă, ieri, 12 mai 2021, din șapte locuri erau ocupate doar două.

„Circa 30 la sută din capacitatea spitalului este, de mai bine de o lună, destinată pacienților non-Covid. Dificultatea în această perioadă rămâne redistribuirea paturilor din secțiile de terapie intensivă pentru pacienții non-Covid. Menționez că trei dintre policlinicile spitalului sunt dependente de locurile de terapie intensivă pentru tratarea pacienților cu alte afecțiuni patologice. Din numărul total de paturi ATI în acest momente, doar trei sunt destinate pacienților non-Covid. După sărbătorile pascale, încă ne așteptăm la un aflux de pacienți COVID-19. Cel mai probabil, în această perioadă ei se află la domiciliu, iar la două săptămâni vor ajunge la spital în cazul în care vor avea simptome.

În general, în județul Iași, aproximativ 50 la sută din locurile de terapie intensivă sunt ocupate de pacienții cu coronavirus. Soluții cu privire la găsirea locurilor pentru pacienții non-Covid sunt, însă este nevoie de reevaluarea secțiilor Covid și să încercăm să creștem numărul de paturi de terapie intensivă. Ceea ce ar însemna fie să reducem numărul de paturi de terapie intensivă pentru pacienții COVID-19, fie să ieșim definitiv. Ne menținem atitudinea de a susține secțiile care au nevoie de internare pentru pacienții infectați cu coronavirus”, a spus dr. Mihai Glod, managerul Spitalului „Căi Ferate” Iași.

Ieri, în județul Iași erau ocupate doar 25 de paturi ATI

Miercuri, 12 mai 2021, în spitalele suport COVID-19, erau ocupate 144 de paturi, dintre care 25 au fost paturi ATI. Din numărul total de paturi ATI ocupate, cinci au fost la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, trei la Spitalul de Pneumoftiziologie, cinci la Spitalul Municipal Pașcani, trei la Spitalul de Recuperare, două la Spitalul C.F. Iași, cinci la Spitalul de Neurochirurgie și două la Spitalul „Sf. Spiridon”. În aceeași zi, în spitalele suport COVID-19 erau libere 382 de paturi. De la debutul pandemiei de coronavirus până pe data de 12 mai 2021, în județul Iași au fost confirmate 42.026 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *