Prima pagină » National » Scădere majoră în ceea ce priveşte numărul de naşteri din România
Scădere majoră în ceea ce priveşte numărul de naşteri din România

Scădere majoră în ceea ce priveşte numărul de naşteri din România

14 feb. 2022, 16:45,
BZI.ro, în National

Potrivit măsurătorilor INS pentru indicatorul de natalitate care a început la 1930, în România, anul 2021 a avut cel mai scăzut număr al naşterilor.

Pentru perioada ianuarie-decembrie, numărul celor nou-născuți în anul 2021, a fost de 179.854. Scăderea este cu aproximativ 21 de mii față de anul 2020 și cu peste circa 23 de mii peste anul 2019.

Numărul de naşteri din România a scăzut considerabil

În România, în ultimii 31 de ani, mai exact, din anul 1990 până în 2021, numărul anual al nou-născuților a scăzut cu 134.882. Prezent zilele trecute în cadrul unei conferinţe, profesorul Vasile Ghețău a explicat fenomenul prin care trece țara noastră.

„Generația din 1961 a fost ultima care a asigurat nivelul de înlocuire. Toate celelalte generații au descendența finală sub nivelul de înlocuire”, a spus prof. Vasile Ghețău.

Potrivit unui studiu al celor de la INS, privind evoluţia natalităţii şi fertilităţii, se scoate în evidenţă faptul că numărul nașterilor în afara căsătoriei s-a dublat în anul 2020, comparativ cu 1992.

„Începând cu anul 1992 asistăm la o creştere a numărului de naşteri în afara căsătoriei, proporţia lor progresând de la 15% (1992) la peste 31% (2020). Paradoxal, mai afectat de acest fenomen a fost mediul rural. Cea mai mare parte a copiilor născuţi în afara căsătoriei provin de la tinerele până în 25 ani (aproximativ 60,2%)” potrivit informaţiilor prulicate în lucrarea menţionată mai sus.

Bineînţeles, se menţionează şi faptul că apariţia diferenţei intre vârsta medie la prima naştere şi vârsta media la prima căsătorie se datorează în mod special faptului că, în ultimii ani, femeile foarte tinere participa la obţinerea vârstei medii la naşterea primului copil, dar mai puţin la cea a căsătoriei.

Dr. Răzvan Socolov: „Aproximativ 12 la sută dintre pacientele care nasc la maternitate sunt minore”

Deși in 2021 se preconiza un „baby boom” pentru România, având în vedere că spre deosebire de luna martie a anului 2020, în aceeași lună din 2021 numărul nou-născuților a fost mai mare cu 1749. De asemenea, datele de acum un an, ale celor de la Institutul Național de Statistică dezvăluiau faptul că în luna martie a anului 2021 s-a înregistrat naşterea a 13.606 copii, cu 1790 mai mulţi copii decât în luna februarie 2021. Astfel, potrivit unei analize realizate de Frames & Amca Medical, următoarele luni trebuiau să ducă la creșterea natalității din România.

,,Oamenii au stat mai mult în casă și acest lucru i-a făcut să fie mai atenți și mai preocupați de viața de cuplu. Pentru cuplurile care nu erau decise să facă pasul spre natalitate, pandemia a fost un adevărat stimul, dorința de a avea un copil trecând peste toate provocările generate de criză’’, afirma atunci dr. Edu Antoine, conferențiar universitar, de la clinica Amca Medical.

Fenomen îngrijorător ce este prezent din ce în ce mai frecvent, este cel al mamelor tinere. Cea mai tânără gravidă care a născut la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași, în anul 2021 a fost o fată de doar 13 ani.

Aproximativ 12 la sută dintre gravidele din Iași care au născut în decursul acestui an au fost minore. Medicii ieșeni au precizat că cele mai multe dintre mamele minore provin din mediul rural. Numărul mamelor minore este cu mult mai mare deoarece alte zeci de gravide au născut și la Maternitatea „Cuza Vodă”.

Cu toate acestea, studiul INS pentru indicatorul de natalitate în România arată că anul 2021 a avut cel mai scăzut număr al naşterilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *