Rata infectării este din ce în ce mai mică la Iași. De o lună s-a înregistrat o scădere a ratei de infectare, dar și a numărului de internări. Tot mai mulți pacienți sunt externați. Ieri, 28 noiembrie 2021, au fost raportate doar 44 de noi cazuri și s-au efectuat doar șase internări, în comparație cu aceeași perioadă a lunii octombrie 2021, când numărul cazurilor ajungeau și la peste 2 mii pe zi
De o lună, în județul Iași s-a putut observa o scădere îmbucurătoare a numărului de infectări COVID-19. Numărul cazurilor este din ce în ce mai mic, după ce toată luna octombrie 2021 spitalele din Iași au fost sufocate de numărul foarte mare de pacienți infectați COVID-19. În acea perioadă erau internați și câte două mii de pacienți, dintre care peste 500 în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), iar în prezent sunt internați doar 238 de pacienți. Dovadă stau raportările de la Direcția de Sănătate Publică din Iași din ultimele ore. Ieri, 28 noiembrie 2021, au fost înregistrate 44 de persoane infectate.
De la debutul pandemiei și până ieri, la nivelul județul Iași au fost confirmate 71.042 de cazuri. Odată cu scăderea numărului de cazuri, a fost redus și numărul internărilor. În ultimele 24 de ore au fost internați doar șase pacienți, iar alți nouă au fost externați. Tot ieri, din cele peste 200 de locuri COVID-19, doar 46 erau paturi ocupate în secțiile de anestezie și terapie intensivă. Cele mai multe paturi ATI-COVID-19 erau ocupate la Spitalul Modular de la Lețcani, 13, urmat de Spitalul de Neurochirurgie, cu 11 paturi. De la debutul pandemiei și până ieri, numărul deceselor provocate de infectarea cu SARS-CoV-2 a ajuns la 1.831 în județul Iași, două fiind raportate în ultimele 24 de ore.
O nouă tulpină COVID-19 creează panică
Noua tulpină de COVID-19 este mai contagioasă și mai rezistentă la vaccinuri. Doar 10 cazuri din trei țări au fost confirmate prin secvențierea genomică, dar varianta a stârnit îngrijorări serioase în rândul unor cercetători, deoarece o serie de mutații pot ajuta virusul să evite imunitatea dată de vaccin. Varianta B.1.1.529, așa cum este denumită noua tulpină, a fost observată pentru prima dată în Botswana și au fost semnalate șase cazuri în Africa de Sud. Această tulpină a stârnit îngrijorări printre oamenii de știință, mai ales că aceasta este mult mai contagioasă și rezistentă la vaccinuri decât toate celelalte. Oamenii de știință au spus că o nouă variantă de Covid, ce poartă un „număr extrem de mare” de mutații, poate conduce la noi valuri de boli prin sustragerea apărării organismului.
Pandemia COVID-19 care a început în Wuhan, China și s-a extins într-un timp record la nivel mondial a cunoscut mai multe vârfuri ale infectărilor. Așadar, din cauza infectărilor tot mai multe, de la începutul pandemiei au apărut mai multe variante, mutații ale COVID-19. Vorbim despre faptul că au fost, rând pe rând, mai multe variante ale virusului: braziliană, britanică sau indiană. Din cauza numărului mare de infectări din India, unde oamenii mureau pentru că nu mai aveau oxigen sau locuri în spitale, a apărut extrem de rapid varianta indiană a virusului. La ora actuală, majoritatea cazurilor noi de COVID-19 sunt atribuite acestei tulpini, numită și Delta. Amintim că primele cazuri de infectare cu tulpina Delta la Iași au fost la începutul lunii iulie 2021.
Aproximativ 2.000 de ieșeni, imunizați în doar 24 de ore
Rata imunizării împotriva COVID-19 se menține crescută! Aproximtiv 2.000 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 într-o singură zi, la Iași! Numărul imunizărilor împotriva COVID-19 a început să crească din nou, după ce medicii au făcut apeluri disperate către populație să se vaccineze. În cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, desfășurată la nivelul județului Iași, care a început acum aproximativ un an, și până ieri, 28 noiembrie 2021, au fost administrate peste 600 de mii de doze de vaccin. Pe data de 27 noiembrie 2021 au fost vaccinate 1.698 de persoane, iar, dintre acestea, 355 au primit doza I, 595 de persoane s-au prezentat pentru rapel, iar 748 de persoane s-au vaccinat cu doza „booster”.
Cu privire la administrarea vaccinului Johnson & Johnson, 134 de doze au fost administrate în ultimele 24 de ore. De la începutul campaniei de vaccinare, 27 decembrie 2020, s-au înregistrat 473 de reacții adverse ușoare. În ultimele 24 de ore, echipajele mobile au realizat 64 de recoltări la domiciliu: 56 realizate de Direcția de Sănătate Publică Iași și opt de Serviciul Județean de Ambulanță Iași.