„Savoria”, o cofetărie finanțată cu fonduri europene nerambursabile, este ideea unei tinere ieșence care este o antreprenoare la început de drum. Acesta a reușit să obțină fondurile în cadrul unui proiect ce ține de facultatea unde a studiat
Este vorba despre Mădălina Călinescu, în vârstă de 26 de ani. Tânăra a studiat la Facultatea de Automatică și Calculatoare și a făcut masterul în Managementul Proiectelor Europene la Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor.
Tânăra a primit aproape 58.000 de euro, fonduri europene nerambursabile, în cadrul proiectului „STAR – Susținerea tinerilor pentru afaceri reușite”
În anul 2021, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a obținut finanțare pentru un proiect finanțat cu fonduri europene de aproximativ 2 milioane de euro: „STAR – Susținerea tinerilor pentru afaceri reușite”. În competiție au fost depuse 376 de proiecte, însă doar 22 de studenți au fost aleși câștigători și au primit suma de 58.000 de euro. Printre aceștia se numără și Mădălina Călinescu, care își dorea foarte mult să devină antreprenoare, dar nu avea posibilitățile financiare necesare. I s-a ivit oportunitatea acestui proiect în cadrul facultății și a decis să participe, ulterior aflând că se află printre primii câștigători.
„Îmi doream să deschid o afacere din timpul facultății, dar, pentru că la 20 de ani nu ai bani să faci acest pas mare, am început sa mă documentez și m-am gândit că o opțiune ar fi accesarea de fonduri europene, pentru a avea un start, însă nu știam nimic despre acest domeniu. Atunci am decis ca în loc să fac un master tehnic, să risc și să fac masterul de management al proiectelor europene în industrie, în speranța că voi învăța despre linii de finanțare, programe de finanțare, cum pot elabora un plan de afaceri, un buget și ulterior să aplic la Start-up Nation.
Aveam mai multe idei de afaceri, însă, analizându-le pe parcursul celor 2 ani de master, mi-am dat seama că unele nu erau atât de fiabile sau că încă nu am experiența necesară să pornesc astfel de business-uri. Ideea de «Savoria» mi-a rămas în minte și am început să creionez toate scenariile posibile. Se poate? Merită? Voi reuși? Și toate aceste întrebări m-au îndemnat să caut răspunsuri și, bineînțeles, au dat naștere altor întrebări. Și așa am început să-mi fac planul de afaceri. Tot în acea perioadă a apărut și oportunitatea de care aveam nevoie, proiectul «STAR – Susținerea tinerilor pentru afaceri reușite», implementat în cadrul Facultății de Design Industrial și Managementul Afacerilor, Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași.
Am aplicat în speranța că așa aș vedea ce înseamnă o competiție adevărată, aș vedea cum se evaluează un plan de afaceri de experți din domeniul și îmi voi îmbunătăți planul de afaceri. Bucuria cea mai mare a fost când s-au afișat rezultatele și eram printre primii câștigători! A fost semnul de care aveam nevoie, care mi-a dat curaj, faptul că și alți oameni au văzut potențial în ideea mea”, declară Mădălina Călinescu, antreprenor.
Suma de investiție a fost mai mare decât cea primită în cadrul proiectului
Tânăra antreprenoare mărturisește faptul că suma de investiție pentru „Savoria” a fost mai mare decât cea primită în cadrul proiectului „STAR – Susținerea tinerilor pentru afaceri reușite” și a fost nevoită să facă niște credite la bancă pentru a duce totul la bun sfârșit.
„Au fost multe sacrificii de făcut, investiția necesară ca să ajung aici a fost mult mai mare decât banii europeni primiți, însă sper să nu fie totul în zadar.
Eu lucrez ca programator, iar acest lucru m-a mai ajutat să susțin afacerea, însă a fost nevoie și de credite la bancă. Mă bucur că am avut norocul să găsesc oamenii potriviți pentru echipa mea. Alături de Mihaela, doamna cofetar, Alexandra și Natalia, pe partea de vânzări, reușim să facem totul posibil”, adaugă Mădălina Călinescu, antreprenor.
La „Savoria”, cofetăria care a luat naștere datorită unor fonduri europene nerambursabile, dar și sacrificiilor făcute de fondatoare, puteți găsi cadouri dulci, cum ar fi buchete de flori combinate cu căpșuni glazurate, inimi din ciocolată belgiană, simple sau umplute cu diferite dulciuri, care pot fi și personalizate, în funcție de eveniment, precum și multe altele.
„De la fructe glazurate în ciocolată belgiană am ajuns și la inimi din ciocolată belgiană, buchete de flori combinate cu căpșuni pentru că îmi doresc să ofer ceva diferit clienților. Vedetele noastre sunt inimile din ciocolată belgiană, care pot fi doar din ciocolată sau pot fi umplute cu bezele sau multe alte dulciuri. Ele pot fi personalizate, în funcție de specificul evenimentului, pentru cereri în căsătorie, pentru botez, pentru aniversari sau pentru orice își dorește clientul”, adaugă Mădălina Călinescu, antreprenor.
Și decorurile de nuntă și hostess tot cu banii europeni, nu?
zaharul= cancerul alb
Felicitări pentru curaj!
Mult succes în continuare!
Felicitări!