Prima pagină » National » Satul misterios din România acoperit de pădure. Motivul pentru care localnicii au părăsit zona
Satul misterios din România acoperit de pădure. Motivul pentru care localnicii au părăsit zona

Satul misterios din România acoperit de pădure. Motivul pentru care localnicii au părăsit zona

05 nov. 2024, 14:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

Mulți vor să afle care este satul misterios din România acoperit de pădure. Ascuns între Mănăstirea Prislop și Lacul Cinciș, se află satul Curpenii Silvașului din Hunedoara. Din vechiul sat populat au mai rămas doar ruinele bisericii. Iată motivul pentru care localnicii au părăsit zona.

Satul misterios din România acoperit de pădure

Un sat unic din România a fost înghițit în totalitate de pădure. Este vorba despre satul Curpenii Silvașului. Numele satului vine de la ,,curpen”, un arbust cu flori albe sau violete care crește pe dealuri, agățându-se de fagii și stejarii din zonă.

În prezent, satul este părăsit și se mai văd doar ruinele bisericii. Drumul spre fostul sat este aproape imposibil de parcurs, fiind acoperit de vegetație. Declinul a început când satul nu s-a electrificat, iar localnicii au început să plece spre orașe.

Satul care mai are doar un singur locuitor

Un sat aflat la granița județelor Hunedoara și Alba a ajuns să aibă numai un singur locuitor. Este vorba despre satul Roșia, abandonat de locuitori cu câți ani în urmă. Afaceristul Emil Parău nu a dorit să abandoneze satul său natal, iar acum a reușit să cumpere cele 12 case părăsite, dar și cele 300 de hectare de teren. Omul de afaceri a cheltuit în total suma de 80.000 de euro pentru a cumpăra cele 12 case părăsite ale satului, fiind vorba despre un teren ce ajunge la 300 de hectare. Acum, Emil Parău este singurul locuitor din sat, însă are planuri mari pentru Roșia. Afaceristul își dorește să transforme satul natal într-o atracție turistică și a început să renoveze casele bătrânești.

Un alt sat pustiu, dar de o frumusețe aparte este satul Boia din Gorj. Drumurile nu au fost niciodată asfaltate, iar localnicii nu au magazine și sunt nevoiți să meargă kilometri întregi pentru a-și cumpăra cele necesare. Satul mai este locuit de 4 persoane, iar restul caselor sunt ruină. Satul avea 60 de case, însă doar două mai sunt locuite în prezent. În satul Boia a mai rămas o biserică veche care are peste 200 de ani.

Oamenii se declară dezamăgiți de faptul că autoritățile i-au uitat de ani de zile și nu s-au implicat pentru a le asigura condiții minime de trai. Sătenii nu au magazine, nici farmacii, iar drumurile sunt de piatră și pământ. Singurii localnici care au mai rămas în satul Boia se ocupă de grădină, de cultivarea legumelor și de creșterea animalelor pentru a putea supraviețui. Cert este că satul pustiu va dispărea complet de pe hartă în următorii ani.

Când vine vorba de satele care îi fascinează pe turiști, pe placul tuturor este satul Biertan din Sibiu. Turiștii români, dar și cei străini sunt fascinați de Sibiu și de împrejurimile sale. O statistică recentă arată că peste jumătate de milion de turiști din toată lumea au ajuns în Sibiu anul trecut. Satul Biertan a primit titlul de ,,satul de poveste.” Autoritățile au semnat recent un contract pentru un proiect de reabilitare a centrului istoric, atât pentru localnici, cât și pentru turiști. De asemenea, satul Sibiel din Sibiu deține titlul de cel mai frumos sat turistic din țară. Pe lângă peisajele spectaculoase, satul deține și un muzeu unic, Muzeul de Icoane pe Sticlă. Casele de lemn sunt un alt punct de atracție pentru turiștii români, dar și străini.

Satul pustiu acoperit în totalitate de pădure este Curpenii Silvașului. Acesta a fost părăsit de locuitori și tot ce a rămas este ruina bisericii din sat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`