Prima pagină » National » Satul labirint din România. Șoferii au nevoie de hartă când trec pe aici
Satul labirint din România. Șoferii au nevoie de hartă când trec pe aici

Satul labirint din România. Șoferii au nevoie de hartă când trec pe aici

05 iul. 2024, 09:03,
BZI.ro, în National

Acesta este satul labirint din România. Este vorba despre satul Vatra care în trecut era cunoscut cu numele de Bobeștii de Sus. Este un sat unic în țară pentru că are cele mai dificile și încâlcite drumuri din România. Șoferii au nevoie de hartă când trec pe aici.

Satul labirint din România

În partea de nord a României, în județul Botoșani, există un sat spectaculos, care arată ca un labirint. Acesta este satul Vatra. Istoria acestui sat se întinde pe aproximativ șase secole. În Evul Mediu, în anul 1432, acest sat a fost invadat de tătari.

După ce tătarii s-au retras, supraviețuitorii au luat o decizie importantă. Aceștia au vrut să reconstruiască satul, dar într-un mod foarte ingenios, pentru a evita alte atacuri pe viitor. Supraviețuitorii au conceput o rețea de drumuri foarte asemănătoare cu un labirint. În acest fel, orice invadator ar fi fost derutat atunci când ar fi ajuns acolo.

Construirea rețelei complexe de drumuri a fost realizată cu scop defensiv. În Vatra, ulițele cotesc brusc, apoi se întrepătrund într-un mod care face ca orientarea să fie foarte dificilă pentru cei care nu sunt din acest loc. Din acest motiv, mulți șoferi recunosc mai în glumă, mai în serios, că au nevoie de hartă când trec pe aici.

Câți locuitori mai are satul Vatra

Vatra este situat la 63 de kilometri de municipiul Botoșani. Este un sat amplasat pe un deal și în el locuiesc aproximativ 900 de persoane. Doar localnicii cunosc drumurile din sat, iar pentru ceilalți este un adevărat labirint.

Un alt sat din România care are o istorie unică este satul Țepeșeni din Neamț. Satul Țepeșeni are puțin peste 300 de locuitori și a devenit faimos datorită faptului că majoritatea sătenilor poartă numele de Țepeș. Pentru a evita confuziile, în cărțile de identitate ale cetățenilor apare încă un nume scris pe buletin.

„Avem Ţepeş Greuruş, Ţepeş Nica, Ţepeş Bobescu. Se întâmplă foarte des să ne confunde poştaşul. Vecinul meu este tot Ion Ţepeş Greuruş şi e numai cu un an mai mic decât mine. Suntem trei Ţepeş Greuruş, dar amenzile de la circulaţie nu le iau eu, pentru că nu am carnet.”, a declarat un sătean.

„Pe timpul domniei lui Vlad Ţepeş, s-a refugiat aici, în sat, o familie care a fugit din cauza obiceiului că erau traşi oamenii în ţeapă. S-au înmulţit şi aşa s-a format satul Ţepeşeni. Aşa am auzit din bătrâni.”, a mărturisit o femeie din sat.

Când vine vorba de satele care îi fascinează pe turiști, pe placul tuturor este satul Biertan din Sibiu. Turiștii români, dar și cei străini sunt fascinați de Sibiu și de împrejurimile sale. O statistică recentă arată că peste jumătate de milion de turiști din toată lumea au ajuns în Sibiu anul trecut. De asemenea, satul Biertan a primit titlul de ,,satul de poveste.” Autoritățile au semnat recent un contract pentru un proiect de reabilitare a centrului istoric, atât pentru localnici, cât și pentru turiști.

„Biertan merită să fie satul anului pentru că are o recunoştinţă ca Sit Rural UNESCO. Recent am semnat şi un proiect foarte mare în care reabilităm tot centrul istoric al Biertanului pentru a avea o infrastructură mult mai bună atât pentru localnici, cât şi pentru turişti.”, a declarat Stelian Burduhos, consilier turism local Biertan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *