Prima pagină » Turism » Destinatii turistice » Satul de gheata din Siberia: Oymyakon – FOTO

Satul de gheata din Siberia: Oymyakon – FOTO

31 oct. 2013, 11:56,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:16931;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}
Aceasta mica asezare, Oymyakon, este ascunsa pe harta Rusiei in partea nord-estica a tarii.
Daca nu i-ar fi fost recunoscuta calitatea de cel mai rece loc umanizat de pe Pamant, probabil nimeni nu ar fi stiut de existenta sa. Insa exceptiile atrag intotdeauna privirile, iar Oymyakon este prin definitie o abatere de la canoanele firesti ale naturii. Unde in lume s-a mai vazut un sat locuit permanent in care temperaturile sa coboare la – 71,2 grade Celsius?  Este drept ca vorbim de un record istoric, insa nici valorile intalnite curent nu sunt tocmai ridicate, intre -30 si -50 grade Celsius. Ironic, numele localitatii inseamna “apa care nu ingheata”, de la un izvor de apa fierbinte din apropiere, scrie artline.ro  
Fiind dispusa in inima tinutului Siberian, aceasta zona era secolul trecut “destinatia” celor mai multi exilati politic din fosta Uniune Sovietica. Satul Oymyakon este amplasat la 750 m deasupra nivelului marii iar durata unei zile variaza de la 3 ore in luna decembrie, pana la 21 ore in timpul verii. La Oymyakon pana si cele mai de baza trasaturi ale unei asa zise vieti moderne lipsesc sau ridica dificultati. Asa de pilda, localnicii nu au telefoane mobile din cauza ca pur si simplu acestea inceteaza sa mai functioneze, si de multe ori se tem sa opreasca motorul masinilor sa nu fie cea din urma oara.  Este cat se poate de adevarat, totodata, ca in zilele cu ger cumplit cerneala din stilou ingheata facand scrisul imposibil. 
In cele mai multe case inca ard carbuni si lemne pentru incalzire, dar locuitorii se bucura si de cateva facilitati moderne. Nu creste nimic acolo, iar oamenii mananca carne de ren si de cal. Un singur magazin asigura necesitatile satenilor, iar localnicii se indeletnicesc cu cresterea renilor, vanatoarea si pescuitul la copca. Medicii spun ca motivul pentru care localnicii nu sufera de malnutritie este laptele animalelor care contine o cantitate impresionanta de micronutrienti. 
Inainte de anii `20-`30 ai secolului trecut, Oymyakon era un popas de sezon pentru nomazii crescatori de reni. Numai ca guvernul Sovietic, in incercarea de a-i sedentariza, a pus bazele unei asezari permanente. Astazi satul are circa 500 locuitori iar pana de curand poseda un singur hotel care punea la dispozitie conditii “traditionale”: doar apa rece si toaleta in curte. Nu sunt multe lucruri pe care le poti face in Oymyakon, insa asta nu impiedica companiile sa organizeze pentru cei mai curajosi expeditii in miezul iernii. Turistii vor de regula sa experimenteze pe propria piele traiul dificil intr-un loc atat de rece. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`