Prima pagină » Local » Sătenii din comuna Ion Neculce vor avea, în sfârșit, medic de familie! În localitate s-a construit un cabinet medical de aproximativ 600.000 de euro

Sătenii din comuna Ion Neculce vor avea, în sfârșit, medic de familie! În localitate s-a construit un cabinet medical de aproximativ 600.000 de euro

22 apr. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

După multă vreme, în comuna Ion Neculce din Iași va exista un cabinet medical pentru un medic de familie. Localnicii nu o să mai fie nevoiți să meargă până la Târgu Frumos pentru o consultație. În maximum o lună comuna va avea cabinet medical și farmacie. Investiția a costat aproximativ 600.000 de euro

Comuna Ion Neculce se numără în momentul de față printre localitățile ieșene în care nu există medic de familie. Cei peste 5 mii de locuitori ai comunei au fost nevoiți să meargă la medic în Târgu Frumos. Acest lucru va lua sfârșit. În localitate a fost construită o clădire, unde va exista o farmacie și un cabinet în care un medic de familie își va putea desfășura activitatea.

”Locuitorii din comună au medic de familie, doar că acesta este la Târgu Frumos. Noi nu am avut un spațiu unde să poată fi desfășurată activitatea unui medic de familie. Situația se va schimba în cel mai scurt timp. În maximum o lună vom inaugura clădirea special construită pentru cabinet medical și farmacie. Clădirea este la strada principală. Vom aduce medic de familie în comună, să fie mai aproape de săteni. Vom inaugura și farmacia. Totul va fi pus la punct, pentru ca activitatea să se desfășoare în cele mai bune condiții”, a declarat Gheorghe Văleanu, primarul comunei Ion Neculce, Iași.

7 cabinete medicale și o farmacie, aproximativ 600 de mii de euro

În clădirea ce îți ia ochii, la intrarea în comuna Ion Neculce din Iași, spre orașul Târgu Frumos, au fost investiți aproximativ 600.000 de euro. Primăria a obținut fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Inaugurarea va avea loc peste o lună.

”Nu va fi un singur cabinet medical, vor fi 7. Unul pentru medicul de familie, iar celelalte 6 vor fi cabinete de specialitate, unde vor veni medici din diferite specialități, care își vor putea desfășura activitatea la noi în localitate. Noi vom pune la dispoziție spațiul. Investiția a fost de 2.2 milioane de lei, aproximtiv 600.000 de euro. Banii i-am obținut prin Programul Național de Dezvoltare Locală”, a spus Gheorghe Văleanu, primarul comunei Ion Neculce, Iași.

Trebuie precizat că în comuna Răchiteni nu există medic de familei din anul 2019, chiar dacă au fost construite 3 cabinete.

Tot mai puțini medici de familie în Iași

Județul Iași se confruntă în ultimii doi ani cu un deficit mare de medici de familie. În cadrul ultimei comisii s-a identificat faptul că localitățile Răchiteni și Ion Neculce nu au medic de familie, iar alte 6 comune ieșene au deficit de medici. Deficitul medicilor de familie este amplificat de numărul doctorilor care ies la pensie în fiecare an și locurile lor rămân neocupate. În prezent, în județul Iași sunt 110 medici de familie care au vârsta peste 64 de ani.

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Iași au menționat că medicii pot profesa până la vârsta de 67 de ani, iar cu aviz anual de la Colegiul medicilor și DSP pot profesa și după această vârstă. Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași, a povestit pentru reporterii BZI că, pe lângă faptul că Iașul riscă să rămână fără medici de familie, totuși, aici sunt cei mai mulți medici de toate specialitățile din întreaga țară.

Specialiștii spun că România se confruntă cu o problemă majoră, și anume că medici aleg orașele mari, iar orașele mici rămân fără doctori. Medicii de familie evită, pe cât posibil, cabinetele din mediul rural, deoarece numărul pacienților este foarte mic, iar condițiile de muncă nu sunt întocmai favorabile. Comuna Ion Neculce va avea în maximum o lună cabinet medical și farmacie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`