În prezent, în municipiul Iași, există șase spitale care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Este vorba de Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu”, o clădire din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon”, 6 clinici ale Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria”, secția III a Spitalului Clinic de Pneumoftziologie și corpul B al Spitalului Clinic Căi Ferate.
Care sunt clinicile Spitalului „Sf. Spiridon” Iași ce nu au autorizație de securitate la incendiu
În rândul unităților medicale care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu se numără Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu”, precum și 6 clinici din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.
„Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Spiridon» Iași, Clinica de Endocrinologie, municipiul Iași, Bulevardul Independeței, nr. 1, județul Iași; Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Spiridon» Iași, Clinica de Hematologie, municipiul Iași, Bulevardul Independeței, nr. 1, județul Iași; Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Spiridon» Iași, Clinica de Dermatologie, municipiul Iași, Bulevardul Independeței, nr. 1, județul Iași; Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Spiridon» Iași, Clinica de Alergologie, municipiul Iași, Bulevardul Independeței, nr. 1, județul Iași; Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Spiridon» Iași, Clinica de Chirurgie generală nr. I/II, municipiul Iași, Bulevardul Independeței, nr. 1, județul Iași”, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de urgență (ISU) Iași.
Reprezentanții unității medicale au explicat de ce spitalul nu are încă autorizație de securitate la incendiu pentru toate clinicile.
„Din anul 2020, Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Spiridon» Iași a întreprins numeroase demersuri în sensul demarării procedurilor de achiziție publică pentru contractele de prestări servicii având ca obiect întocmirea de documentații tehnice, care stau la baza avizării/autorizării clădirilor menționate în adresa dumneavoastră. Aceste demersuri nu s-au concretizat într-un timp mai scurt din cauza absenței depunerilor de oferte ori ca urmare a faptului că aceste oferte depășeau, ca valoare, fondurile alocate. În prezent, s-a încheiat contract de servicii pentru întocmirea documentației tehnice necesare obținerii avizului de securitate la incendiu pentru clădirile în care își desfășoară activitatea secțiile clinice menționate în adresa dumneavoastră”, a transmis prof. dr. Daniel Timofte, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.
Ec. Bogdan Cojocaru: „Unitatea noastră a întreprins mai multe lucrări pentru modernizarea spațiilor proprii, având drept scop creșterea siguranței și calității actului medical”
Nici Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” nu are încă autorizație pentru securitate la incendiu.
„Având în vedere finalizarea reabilitării, documentația pentru autorizația ISU este depusă de Consiliul Județean și urmează cursul legal, conform legislației în vigoare”, a explicat Alina Belu, managerul unității medicale.
De asemenea, nu beneficiază de autorizație pentru securitate la incendiu secția III a Spitalului Clinic de Pneumoftziologie Iași, dar nici Spitalul Clinic Căi Ferate Iași, corpul B, Secția Neurologie, Secția Anatomie Patologică.
Probleme privind autorizația de securitate la incendiu are și Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași. Unitatea medicală nu are autorizație ISU pentru „corpul de clădire încadrat în categoria monumentelor istorice; secția ATI și blocul operator pentru transplant – etajul 3 (corp nou)”, a transmis ISU Iași.
Ec. Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași, a explicat că în ultimii ani au fost realizate mai multe schimbări pentru ca atât pacienții, cât și angajații unității medicale să fie în siguranță, dar și că s-au luat măsuri pentru ca spitalul să obțină autorizație pentru securitate la incendiu pentru toate spațiile în care își desfășoară activitatea.
„În ultimii ani, unitatea noastră a întreprins mai multe lucrări pentru modernizarea spațiilor proprii având drept scop atât creșterea siguranței și calității actului medical acordat pacienților, cât și asigurarea corespunzătoare a condițiilor de muncă pentru personalul angajat. Măsuri întreprinse în permanență pentru menținerea unui grad ridicat de siguranță la situațiile de urgență: stingătoare verificate și plasate astfel încât să acopere cât mai multe spații de lucru; hidranți interiori și exteriori verificați și funcționali; instalații de detecție și alarmare la incendiu verificate și funcționale; rezervă de apă în caz de incendiu funcțională; grup de pompare pentru hidranții interiori verificat și funcțional; grup electrogen verificat și funcțional; personal instruit periodic pe linie PSI-SSM; iluminat de siguranță (de evaluare, de veghe, de continuare a lucrului) verificat și funcțional; instalația electrică este verificată anual, iar personalul propriu calificat intervine ori de câte ori este nevoie; avem înființat Serviciu pentru Situații de Urgență cu personal voluntar din cadrul spitalului care intervine în caz de situație de urgență. Pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru clădirea corp C1 au fost întreprinse și vor fi întreprinse măsuri”, a transmis ec. Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași.
Reporterii BZI au solicitat lămuriri privind lipsa autorizației de securitate la incendiu de la reprezentanții tuturor celor 6 spitale, dar nu au primit răspunsuri de la Spitalul Clinic de Pneumoftziologie Iași, Spitalul CF Iași și Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu”.
Toate SPITALELE din ROMANIA ,FUNCTIONEAZA CU MEDICI MEDIOCRI SI SUBMEDIOCRI IN PROPORTIE DE 65-75% din EFECTIVUL TOTAL SI CADRE MEDIII IDEM IN PROPORTIE DE 75-85 % !!!!!