Prima pagină » Actualitate » Șase luni de colectare a plasmei convalescente. Cum se prezintă bilanțul în România și pe ce loc este județul Iași – GRAFICE

Șase luni de colectare a plasmei convalescente. Cum se prezintă bilanțul în România și pe ce loc este județul Iași – GRAFICE

26 oct. 2020, 10:29,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

În ceea ce privește situația în România, bilanțul celor șase luni în care s-a colectat plasma convalescentă a înregistrat o performanță de cinci ori mai scăzută față de Uniunea Europeană. De asemenea s-a utilizat mult sub potențial metoda plasmaferezei.

La jumătate de an de la începutul colectării plasmei convalescente pe teritoriul statului român, țara noastră a colectat nu mai puțin de 2,34 doze de plasmă convalescentă la 100 de pacienți infectați cu noul coronavirus. Așadar, nu mai puțin de 2.500 de români au donat plasmă convalescentă, asta însemnând aproximativ 1,2% din totalul celor aproape 210.000 de pacienți testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2, în România.

Făcând o comparație cu media din Uniunea Europeană, performanța României este de 5 ori mai redusă, în contextul în care U.E. colectează în medie 12 doze de plasmă convalescentă la fiecare 100 de pacienți COVID-19.

De ce factori este afectat randamentul colectării

Potrivit Besmax Pharma Distribution Randamentul colectarea plasmei în România este influențată de 3 factori: lipsa aparatelor de plasmafereză, dependența excesivă de procedura recoltării de sânge integral și neimplicarea statului în informare.

„Lipsa aparatelor de plasmafereză (în țara noastră există doar 1 aparat de plasmafereză la 1 milion de locuitori, în timp ce media europeană este de 38 de aparate la 1 milion de locuitori)

Dependența excesivă de procedura recoltării de sânge integral (din care se extrage ulterior plasma) – au fost făcute 1.409 donări de sânge convalescent și doar 1.060 donări de plasmă convalescentă, în timp ce la nivelul U.E. donarea de sânge integral pentru extragerea de plasmă convalescentă este aproape inexistentă

Neimplicarea statului în informarea și mobilizarea potențialilor donatori”, potrivit companiei ce a întocmit bilanțul, Besmax Pharma Distribution SRL.

Câte doze s-au recoltat în România

Pe teritoriul statului român s-au recoltat nu mai puțin de 4.420 doze de plasmă convalescentă, de la persoane vindecate de infecția cu noul coronavirus. Dintre care 3.011 (68%) au fost colectate prin plasmafereză, iar 1.409 (34%) prin recuperare din sânge integral. Printre județele care au înregistrat o performanță în ceea ce privește recoltarea de plasmă convalescentă s-au enumerat Buzău, Arad, Hunedoara, Argeș, Galați, dar și Bistrița Năsăud. În ceea ce privește situația județului Iași, acesta se află pe locul 11, cu 1.95 doze colectate la 100 de pacienți. Ieșenii au fost remunerați pentru donarea de plasmă convalescentă, chiar dacă nu s-au văzut rezultate pozitive.

Această performanță poate fi îmbunătățită prin suplimentarea personalului din centrele de transfuzie sanguină, echipamentelor de plasmă existente (18), dar și prin testarea prezenței anticorpilor anti Covid-19.

„Pentru creșterea numărului de donări de plasmă convalescentă și pentru îmbunătățirea generală a performanței sistemului național de colectare a plasmei sunt necesare o serie de măsuri, dintre care cele mai importante ar fi: suplimentarea cu minim 30% a personalului din centrele de transfuzie sanguină (în special din centrele care au deja echipamente de plasmafereză), suplimentarea celor 18 echipamente de plasmafereză existente (prin donații, sponsorizări sau achiziționarea de către stat din fonduri europene), testarea privind prezența anticorpilor anti-SARS-COV-2 a tuturor celor care locuiesc în aceeași gospodărie cu persoane confirmate (pentru creșterea șanselor de a identifica potențiali donatori) și realizarea unei campanii naționale de informare și mobilizare a ex-pacienților COVID-19 pentru a deveni donatori de plasmă convalescentă”, se arată în comunicatul transmis de sursa citată.

Detalii despre bilanțul la 6 luni al colectării de plasmă convalescentă anti-SARS-COV-2 în România se află în raportul realizat de Besmax Pharma Distribution. Acesta poate fi consultat AICI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`