Prima pagină » Magazin » Sase lucruri pe care pisica ta le adoră
Sase lucruri pe care pisica ta le adoră

Sase lucruri pe care pisica ta le adoră

26 mart. 2024, 06:00,
în Magazin

Deoarece pisicile sunt niște creaturi atât de inteligente și sensibile, ele pot avea o listă lungă de lucruri care le plac și, poate, o listă la fel de lungă de lucruri care nu le plac. În cele mai multe cazuri, lucrurile pe care pisica ta le iubește sunt aceleași lucruri pe care le iubești și tu – mâncarea proaspătă și gustoasă, un somn lung în locuri confortabile și o mulțime de activități distractive.

La fel ca și noi, oamenii, lucrurile pe care pisicile le găsesc interesante, distractive sau incitante se pot schimba pe măsură ce îmbătrânesc – pisica ta poate iubi jucăria ei cu pene într-o zi, însă o poate găsi plictisitoare în ziua următoare. În calitate de stăpân de pisicuță, este de datoria ta să recunoști când se schimbă interesele pisicii tale, astfel încât să o poți menține fericită, sănătoasă și implicată. Deși gusturile pot varia de la o pisică la alta, aceste șase „gusturi” ale pisicuței sunt un bun punct de plecare, ne spune dr. Sonia Besleaga, medic veterinar în cadrul JoyVet – clinica veterinara Bucuresti.

1. Pisicile adoră să tragă un pui de somn

Nu este un secret pentru nimeni faptul că pisicile adoră să doarmă. De fapt, o pisică obișnuită doarme între 12 și 16 ore pe zi. Pentru că pisicile sunt creaturi nocturne, ele ațipesc cea mai mare parte a zilei. Toată lumea adoră un pui de somn lung și plăcut într-un loc confortabil și primitor.

Reține că pisoii și pisicile în vârstă vor dormi mai mult timp decât, să zicem, o pisică adolescentă. Dar dacă ești îngrijorat că pisica ta doarme prea mult – sau prea puțin – vorbește cu veterinarul tău despre ceea ce este normal pentru rasa, vârsta, nivelul de activitate și mărimea sa.

2. Pisicile iubesc hrana proaspătă și nutritivă

Este puțin probabil să îți dorești să mănânci o farfurie mare de mâncare stricată la cină. Același lucru este valabil și pentru pisica ta. Mâncarea veche și stricată nu doar că are un gust neplăcut, dar poate și dezvolta mucegai sau poate găzdui mai multe tipuri de bacterii, cum ar fi Salmonella și Staphylococcus.

Ori de câte ori servești mesele pisicii tale, asigură-te că verifici datele de expirare atât pentru hrana umedă, cât și pentru cea uscată. Astfel te vei asigura că îi dai doar mese proaspete, nutritive și sigure.

3.  Pisicile adoră să zgârie

Unul dintre instinctele de bază ale pisicilor este de a-și ascuți ghearele prin zgârierea diferitelor suprafețe. De asemenea, se întâmplă să simtă și foarte multă bucurie prin asta.

Pe lângă faptul că își ascut ghearele, zgârierea poate ajuta la relaxarea și revigorarea pisicilor. Gândește-te la asta ca la un echivalent uman al unei întinderi lungi și plăcute atunci când mușchii tăi sunt obosiți sau te dor, ne spune medicul veterinar Besleaga. O sesiune rapidă de zgârieturi pe un copac, un stâlp sau chiar o canapea poate trezi imediat o pisică obosită.

4. Pisicile adoră joaca zilnică

Joaca este o treabă serioasă pentru pisică, de când este pui, până la vârsta a treia. Nu este nevoie de prea mult pentru a distra o pisică – ea se va juca cu orice, de la scame până la jucării pentru pisici – dar asta reprezintă o parte vitală a sănătății și dezvoltării ei. Nu numai că timpul de joacă le amintește de zilele în sălbăticie, când trebuiau să urmărească, să vâneze și să captureze prada, dar le menține și antrenate și fericite.

Există literalmente sute de mii de jucării pentru pisici pe piață, dar este posibil ca pisicii tale să-i placă să se joace și jocuri, cum ar fi ” v-ați ascunselea”.

5. Pisicile adoră să privească păsările

Nu este neobișnuit să vezi pisici ghemuite pe pervazurile ferestrelor. De ce? Este o poziție excelentă pentru observarea păsărilor! Fie că pisicile adoră să privească păsările pentru că sunt pradă sau pur și simplu pentru că mișcarea le captează atenția, unele pisici pot petrece ore întregi observând păsările în fiecare zi.

Dacă pisicii tale îi place să se ghemuiască la ferestre, asigură-te că îi protejezi pielea de razele dure ale soarelui, mai ales dacă are blana deschisă la culoare. Încearcă să îi limitezi orele petrecute lângă fereastră când soarele este cel mai puternic – între orele 10 și 16 – și vorbește cu veterinarul tău despre cremele de protecție solară aprobate pentru pisici.

6. Pisicile iubesc oamenii

Deși pisicile sunt adesea descrise ca animale solitare, ele au nevoie de dragoste, atenție și companie – și adoră să le primească de la oamenii lor. Modurile în care pisicile spun „te iubesc” sunt puțin diferite față de ale noastre, ale oamenilor.

Printre semnele că pisica ta te iubește se numără faptul că toarce, dormitul pe tine sau lângă tine, frecarea de tine, mieunatul, linsul și chiar lipirea fundului de fața ta. Sună amuzant, dar e adevărat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *