Judecătorii ieșeni au dispus aseară condamnarea a șase persoane. Cei șase au fost acuzați de DNA că ar fi încercat să pună mâna în mod ilegal pe fonduri europene. Suma pusă în joc era de peste 150.000 de euro, dar banii n-au mai ajuns la ei
Șase persoane au fost pedepsite de magistrații ieșeni. Astfel, ieri-seară, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au dispus condamnarea Anei Violeta Muntianu (fostă Grumăzescu) la opt luni de închisoare, cu suspendare, pentru tentativă de folosire sau prezentare cu rea-credință de acte ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. La rândul ei, Diana Sîrbu a fost condamnată la zece luni de închisoare, cu suspendare, în vreme ce Ștefan Iacob și Lucian Dâscă au primit câte o pedeapsă de un an de închisoare, cu suspendare, pentru complicitate la infracțiunea amintită.
Sentința nu este definitivă, ea putând fi contestată
În același dosar, Răzvan Sîrbu a fost condamnat la un an și două luni de închisoare, cu suspendare, în timp ce Vasile Grumăzescu a primit o pedeapsă de un an și patru luni de închisoare, tot cu suspendare, pentru complicitate la tentativă de folosire sau prezentare cu rea-credință de acte ori declarații false, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE. Mai mult, instanța a constatat prescripția răspunderii penale în ceea ce privește acuzațiile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Sentința nu este definitivă, ea putând fi contestată.
Ce au spus procurorii anticorupție
În urmă cu mai bine de trei ani, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților.
„În cursul anului 2010, inculpata Grumăzescu Violeta Ana, în calitate de reprezentant legal al SC Agrotis Grum SRL, a depus la O.J.P.D.R.P. Iași (Oficiul Regional pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Iași) acte false, în vederea obținerii de fonduri europene nerambursabile pentru achiziționarea de utilaje și echipamente folosite în activități auxiliare ale producției vegetale. Pe 20 iulie 2011, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit a încheiat cu SC Agrotis Grum SRL Iași contractul de finanțare în valoare totală eligibilă de 1.032.045 de lei (249.775 de euro), din care valoarea eligibilă nerambursabilă, în proporție de 70%, era în cuantum de 722.429 de lei (174.842 de euro), diferența reprezentând-o cofinanțarea beneficiarului. Finanțarea proiectului nu s-a mai acordat deoarece funcționarii din cadrul O.J.P.D.R.P. Iași au constatat caracterul fals al documentelor depuse (rapoartele de selecție a ofertelor și notificările către ofertanții participanți)”, au afirmat anchetatorii anticorupție.
Rapoartele de selecție a ofertelor au fost concepute de inculpat
Potrivit acestora, în perioada august – octombrie 2011, Vasile Grumăzescu, în calitate de membru al comisiei de selecție a ofertelor, a ajutat-o pe Violeta Ana Grumăzescu și a semnat două rapoarte de selecție a ofertelor și mai multe notificări către ofertanții participanți, deși cunoștea că acestea conțineau date nereale, iar documentele respective au fost înregistrate de către inculpată la O.J.P.D.R.P. Iași, în ambele variante de dosar, la aceeași dată, respectiv 12 august 2011, având, însă, conținut diferit, în vederea obținerii finanțării din fondurile UE.
„Totodată, inculpatul Grumăzescu Vasile i-a instigat pe ceilalți membri ai comisiei de selecție a ofertelor, respectiv pe inculpații Iacob Ștefan și Dâscă Lucian, să semneze actele respective. Cele două rapoarte de selecție a ofertelor și notificările către ofertanții participanți au fost concepute și redactate de inculpatul Sîrbu Răzvan Lucian, în care acesta a inserat date nereale, iar unele dintre aceste documente au fost depuse ulterior de către inculpata Sîrbu Diana la O.J.P.D.R.P. Iași”, au încheiat reprezentanții DNA Iași.