Șase eleve au fost audiate în ultimele zile în cazul „Alexandru Cumpănașu“. Unele dintre ele sunt minore.
Scandalul în cazul „Cumpănașu“ a început după ce mama unei tinere a depus o plângere la poliție în care spunea că fiica ei a fost hărțuită și amenințată de către Alexandru Cumpănașu. În acest caz a fost o deschisă o anchetă penală, iar acum se fac cercetări.
„Profu’ online” ar fi creat un grup de Whatsapp cu mai multe tinere. Toate aveau la acea vreme între 14 și 15 ani, iar discuțiile erau private.
Scandalul a început când Cumpănașu a început să posteze pe contul său de TikTok, acolo unde este urmărit de aproximativ 500.000 de persoane, filmulețe în care îi jignea pe profesori, iar ulterior a luat amploare.
Alexandru Cumpănașu, cercetat pentru săvârșirii infracțiunii de incitarea la ură sau discriminare
Pe lângă plângerea depusă de mama fetei care susține că a fost amenințată, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București a fost înregistrat un dosar penal, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de poliție, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de incitarea la ură sau discriminare.
Procurorii au anunțat anterior că, în fapt, s-a reținut că în spațiul public au apărut o serie de postări și materiale video prin care Alexandru Cumpănașu, prin mesajele transmise, a incitat publicul la ură față de o anumită categorie de persoane, în speță cadre didactice.
Anchetă la Jandarmerie pe numele lui Alexandru Cumpănașu
Mai mult, pe lângă cele două dosare penale, este acum și anchetă la Jandarmedie pe numele lui Alexandru Cumpănașu, pentru că acesta ar fi beneficiat de paza acestei instituții în septembrie 2019.
„Se fac verificări de către corpul de control al Ministerului de Interne la Jandarmerie. Vorbim despre verificări, pentru a se vedea dacă au fost nereguli în ceea ce privește abordarea acestei protecții de care a beneficiat Alexandru Cumpănașu. În 2019, ne aducem cu toții aminte de perioada Caracal, atunci când Alexandru Cumpănașu a spus faptul că este amenințat, în așa fel încât i s-a acordat personal specializat din partea Jandarmeriei, care l-a protejat în perioada aceea.
De altfel, se verifică și dacă a beneficiat de un autoturism, asta după ce Curtea de Contură a declarat, la rândul său, o investigație cu un raport în august 2020, în care se stipula faptul că s-a făcut un prejudiciu de 400.000 în bugetul Jandarmeriei, ca urmare a protecției, care i s-a asigurat lui Alexandru Cumpănașu.”, se arată la Antena 3.
În 30 august 2019, ministrul interimar de Interne de la acel moment, Mihai Fifor, susținea că ministerul îi oferă protecție lui Alexandru Cumpănașu pentru că a acesta ar fi fost amenințat în contextul crimelor de la Caracal. Aceasta ar fi fost baza legală pentru protecția oferită de ministerul de Interne
„Orice persoană din România care face dovadă că este ameninţată, că are viaţa pusă în pericol poate primi protecţia statului”, a precizat Fifor la acel moment.
Nu a fost deschis un dosar penal în privința presupuselor amenințări
Potrivit informațiilor din vremea respectivă, nu există un dosar penal care să ateste presupusele amenințări. Cu toate acestea, Ministerul de Interne a oferit protecție lui Alexandru Cumpănașu. Astfel, el a avut o gardă de corp, din partea Brigăzii speciale de intervenție a Jandarmeriei. Mai mult, s-a deplasat cu un automobil de lux Volkswagen Touareg pus la dispoziție de Ministerul de Interne.
Timp de trei luni, Alexandru Cumpănașu s-a plimbat escortat de jandarmi, MAI cheltuind în această perioadă 400.000 de lei. Informația menționată apare şi într-un raport al Curţii de Conturi, întocmit după un control la Jadarmeria Română în vara anului trecut. Pentru verificări suplimentare, acest raport a fost trimis de Curtea de Conturi la MAI în decembrie 2020.