Prima pagină » International » Şase avioane nucleare americane B-52 vor fi aduse în nordul Australiei, în urma conflictului dintre China și Taiwan

Şase avioane nucleare americane B-52 vor fi aduse în nordul Australiei, în urma conflictului dintre China și Taiwan

31 oct. 2022, 10:59,
BZI.ro, în International

Autorităţile americane au decis relocarea avioanelor B-52 americane în Australia ca răspuns la acţiunile Chinei asupra Taiwanului. Anterior, China a efectuat cele mai mari exerciții militare din mările din jurul Taiwanului în urma vizitei politicianului american Nancy Pelosi. În acest sens, Taiwan a început să-și consolidere apărarea în cazul unui posibil război.

Şase borbardiere strategie B-52 cu capacitate nucleară vor fi aduse în nordul Australiei. Experţii spun că intenţia SUA de a aduce avioane nucleare în Australia este un avertisment pentru China, care ar putea ataca Taiwanul.

Avioane nucleare americane vor fi aduse în nordul Australiei

Avioanele B-52 vor fi desfăşurate la Baza Aeriană Tindal, la sud de Darwin, unde vor fi construite facilitaţi speciale pentru a găzdui bombardierele. Într-un raport al programului ABS „Four Corners” se arata ca SUA au întocmit planuri pentru o „facilitate de operațiuni de escadrilă” care să fie utilizată în timpul sezonului uscat în Teritoriul de Nord al Australiei și construiesc centre de întreținere și o zonă de parcare pentru „șase B-52”.

Un cercetător de la Center for a New American Security, Becca Wasser, a menţionat ca desfăşurare bombardierelor în nordul Australiei este un mesaj pentru China.

„Abilitatea de a desfășura bombardiere ale forțelor aeriene americane în Australia trimite un mesaj puternic adversarilor cu privire la capacitatea noastră de a proiecta puterea aerului letal”, a spus Becca Wasser.

Joe Bide, președintele Statelor Unite ale Americii, la o întâlnire cu oficiali de rang înalt din apărare, a menţionat că nu vrea să intre în conflict cu China. Acesta a spus că SUA trebuie „să gestioneze în mod responsabil concurenta din ce în ce mai intensă cu China”. Tot el a mai adăugat că trebuie să îi explice Chinei că nu doreşte un conflict, încă SUA îşi menţină avantajul militar.

Administraţia va continua alianţele în Indo-Pacific, în încercarea de a stabili noi parteneriate „angajate într-o lume care este liberă, deschisă, prosperă și sigură”.

Taiwan se pregăteşte de un posibil război cu China

La începutul lunii octombrie 2022, China a început cele mai mari exerciții militare din mările din jurul Taiwanului în urma vizitei politicianului american Nancy Pelosi. Exercițiile au avut loc în mai multe zone pe o rază de 12 mile de insulă. Un posibil război cu China a făcut în așa fel ca Taiwan să își consolideze apărarea, cu toate acestea în timp ce liderul Xi Jinping se pregătește să preia al treilea mandat la putere și încearcă să realizeze ceea ce nici un predecesor nu a reușit, preluând controlul asupra insulei. China și-a intensificat activitatea militară în aer și în mările din jur în ultimele săptămâni. Astfel, Taiwan a anunțat  că își face planurile de război și își pregătește adăposturile antiaeriene, pe măsura creșterii tensiunilor.

În planul de pregătire de război al Taiwanului se include și desemnarea adăposturilor în care oamenii să se ascundă în cazul unui atac cu tachete al Chinei. Este vorba de spații în subteran, cum ar fi parcările de la subsol, metroul și centrele comerciale subterane. Astfel, în capitală există peste 4.600 de adăposturi, care pot găzui aproximatix 12 milioane de oameni, de peste patru ori populația sa.

Avioane nucleare americane care vor fi aduse în nordul Australiei trimit un „semnal Chinei că oricare dintre acțiunile sale asupra Taiwanului s-ar putea extinde și mai mult”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *