Prima pagină » Actualitate » Şase atacuri în Ucraina. Separatiştii, acuzaţi că utilizează arme interzise

Şase atacuri în Ucraina. Separatiştii, acuzaţi că utilizează arme interzise

18 feb. 2022, 10:39,
în Actualitate

Astăzi, 18 februarie 2022, o nouă zi grea în Ucraina. Donbas, regiunea din estul ţării, continua să fie bombardată de militanţii pro-rusi, potrivit Nexta.

Separatiştii sunt acuzaţi că până în momentul de faţă au utilizat arme interzise în cele şase atacuri raportate. De asemenea, în ultimele 24 de ore au fost încălcate zeci de acorduri în ceea ce privește încetarea focului.

Arme interzise, utilizate de separatişti în atacurile din Ucraina

Potrivit reprezentanţilor Ucrainei, cele şase bombardamente au fost înregistrate în Balateny, Novognatovka, Starakhnatovka, Charmalik și Shumy.

Militanții pro-ruși par să nu se oprească şi continuă conflictul. De precizat faptul că în Donbas s-au utilizat arme interzise de acordurile de la Minsk.

Reamintim faptul că în ultima perioadă a fost un schimb de acuzaţii între armata Ucrainei şi separatiştii care sunt susţinuţi de Rusia. În acest context, preşedintele Statelor Unite ale Americii şi liderii europeni au hotărât să se reunească într-o conferinţă de securitate care are loc la Munchen.

De asemenea, Joe Biden va avea un nou dialog cu aliaţii NATO.

Joe Biden, convorbire cu liderii NATO

Liderul american a confirmat că astăzi, 18 februarie 2022, va avea loc o nouă convorbire telefonică cu liderii aliaţi din NATO, printre care şi Klaus Iohannis, preşedintele României.

Potrivit reprezentanţilor de la Casa Albă, discuţiile au loc după ce secretarul de stat Antony Blinken a prezentat un scenariu la ONU, în contextul unui atac al Rusiei din partea Ucrainei.

De precizat faptul că SUA au adoptat o rezoluţie în ceea ce priveşte sprijinul pentru independenţă şi suveranitate a Ucrainei.

”Cu desfășurarea fără precedent a trupelor sale la granița cu Ucraina și revendicările specifice Războiului Rece, Rusia pune sub semnul întrebării principiile fundamentale ale ordinii păcii în Europa”, a spus oficialul american.

Rusia a refuzat să participe la conferinţa de la Munchen

Generalul locotenent Alexander Pavliuk, şeful forţelor armate din Ucraina, aduce acuzaţii separatiştilor după ce Rusia ar fi intensificat acţiunile provocatoare. Acesta susţine că în doar 24 de ore au fost raportate 60 de încălcări ale acordului de încetare a focului în regiunea Donbas. În urma incidentelor un soldat a fost rănit.

Rusia continua să afirma că retrage o parte din tancuri şi trupe aflate la graniţă din Ucraina, în timp ce Joe Biden infirmă aceste lucruri.

Astăzi, 18 februarie 2022, va începe conferinţa de securitate de la Munchen, dar Rusia a refuzat vehement să participe.

Casa Albă a confirmat cu puțin timp în urmă că președintele Joe Biden va avea o convorbire telefonică, vineri, cu aliații NATO. Potrivit AFP, la această reuniune telefonică vor participa conducătorii Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Poloniei, României, Uniunii Europene şi NATO. Președintele Klaus Iohannis se află vineri la Bruxelles, potrivit Administrației Prezidențiale.

La eveniment vor fi prezenți vicepreședintele american Kamala Harris, președintele Ucrainei.

”Mâine după-amiază (n.r. 18 februarie 2022), președintele va vorbi la telefon cu liderii transatlantici despre acțiunile militare ale Rusiei de la granița cu Ucraina și despre continuarea eforturilor noastre diplomatice și de descurajare”, transmiteau reprezentanții Casei Albe ieri, 17 februarie 2022.

În altă ordine de idei, separatiştii pro-rusi acuza forţele guvernamentale ucrainene că vineri dimineaţă au fost lansate alte trei atacuri în estul Ucrainei şi au fost utilizate arme interzise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024