Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » SARS-CoV-2, foarte sensibil la temperatură
SARS-CoV-2, foarte sensibil la temperatură

SARS-CoV-2, foarte sensibil la temperatură

19 dec. 2020, 11:00,
în Sanatate

Iarna vine în emisfera nordică și oficialii din domeniul sănătății publice se întreabă cum va afecta schimbarea sezonieră răspândirea SARS-CoV-2, virusul care cauzează infectia COVID-19.

Un nou studiu a testat modul în care temperaturile și umiditatea afectează structura particulelor individuale asemănătoare virusului SARS-Cov-2 de pe suprafețe. Oamenii de stiinta au descoperit că doar creșterile moderate ale temperaturii au distrus structura virusului, în timp ce umiditatea a avut un impact foarte mic. Pentru a rămâne infecțioasă, membrana SARS-Cov-2 are nevoie de o rețea specifică de proteine ​​dispuse într-o anumită ordine. Când structura respectivă se destramă, devine mai puțin infecțioasă. Descoperirile sugerează că, pe măsură ce temperaturile încep să scadă, particulele de pe suprafețe vor rămâne infecțioase mai mult timp.

Acesta este primul studiu care analizează mecanica virusului la nivel de particule individuale, dar concluziile sunt de acord cu observațiile la scară largă asupra altor coronavirusuri care par să infecteze mai multe persoane în lunile de iarnă.

„Te-ai aștepta ca temperatura să facă o diferență uriașă și asta am văzut. Până la punctul în care ambalajul virusului a fost complet distrus chiar de creșteri moderate ale temperaturii. Ceea ce este surprinzător este cât de puțină căldură a fost necesară pentru a le descompune – suprafețe care sunt calde la atingere, dar nu fierbinți. Ambalajul acestui virus este foarte sensibil la temperatură”, a spus Michael Vershinin, profesor asistent la Universitatea din Utah și autor principal al lucrării, potrivit Medical Xpress.

SARS-CoV-2, foarte sensibil la temperatură

Lucrarea a fost publicată online pe 28 noiembrie 2020 în revista Biochemical Biophysical Research Communications. Echipa a publicat, de asemenea, o lucrare separată pe 14 decembrie 2020 în rapoarte științifice care descriu metoda lor de fabricare a ambalajului individual al particulelor. Particulele asemănătoare virusului sunt cochilii goale realizate din aceleași lipide și trei tipuri de proteine ​​ca la virusurile SARS-Cov-2 active, dar fără ARN-ul care provoacă infecții. Această nouă metodă permite oamenilor de știință să experimenteze virusul fără a risca un focar.

SARS-CoV-2 se răspândește în mod obișnuit prin expirarea bruscă (de exemplu, strănut sau tuse), care scoate picături de aerosoli mici din plămâni. Aceste picături de mucus-y au un raport ridicat de suprafață la volum și se usucă rapid, astfel încât atât particulele de virus umede cât și cele uscate intră în contact cu o suprafață sau se deplasează direct într-o nouă gazdă. Cercetătorii au imitat aceste condiții în experimentele lor.

Suprafețe de sticlă, atât în ​​condiții uscate, cât și în condiții umede

Au testat particulele asemănătoare virusului pe suprafețele de sticlă, atât în ​​condiții uscate, cât și în condiții umede. Folosind microscopia cu forță atomică, au observat cum s-au schimbat structurile. Oamenii de știință au expus probele la diferite temperaturi în două condiții: cu particulele în interiorul unei soluții tampon lichide și cu particulele uscate în aer liber. Atât în ​​condiții lichide, cât și în condiții goale, ridicarea temperaturii la aproximativ 93 grade F timp de 30 de minute a degradat structura exterioară. Efectul a fost mai puternic asupra particulelor uscate decât asupra celor protejate de lichid. În schimb, suprafețele la aproximativ 71 grade F au cauzat daune mici sau deloc, sugerând că particulele în condiții de temperatură a camerei sau în afara vremii mai răcoroase vor rămâne infecțioase mai mult timp.

Au observat diferențe foarte mici în ceea ce privește nivelurile de umiditate de pe suprafețe, cu toate acestea, oamenii de știință subliniază că umiditatea contează probabil atunci când particulele sunt în aer, afectând viteza cu care se usucă aerosolii. Echipa de cercetare continuă să studieze detaliile moleculare ale degradării particulelor de tip virus.

„Când vine vorba de combaterea răspândirii acestui virus, trebuie să lupți individual cu fiecare particulă. Prin urmare, trebuie să înțelegi ce face ca fiecare particulă să se degradeze”, a spus Vershinin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`